Įrodyta moksliškai: tai ženkliai sumažina ypač pavojingo vėžio riziką

Nors svogūnai priverčia išspausti kelias ašaras ir raudonuoti dėl nemalonaus kvapo, sklindančio iš burnos, jie yra bene galingiausias natūralus antibiotikas.

 Česnakinės daržovės gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.<br> 123rf nuotr.
 Česnakinės daržovės gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.<br> 123rf nuotr.
 Česnakinės daržovės gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.<br> 123rf nuotr.
 Česnakinės daržovės gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.<br> 123rf nuotr.
 Česnakinės daržovės gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.<br> 123rf nuotr.
 Česnakinės daržovės gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.<br> 123rf nuotr.
 Česnakinės daržovės gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.<br> 123rf nuotr.
 Česnakinės daržovės gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 11:04 AM

Tyrimais įrodyta, kad česnakinės daržovės, tokios kaip svogūnai, česnakai, porai ar laiškiniai česnakai, gali ženkliai sumažinti žarnyno vėžio riziką.

Kiekvienais metais ši liga diagnozuojama 42 tūkst. britų, daugiau nei 16 tūkst. jų miršta. Tačiau tyrimai rodo, kad pakanka vos vieno mažo svogūno per dieną, kad apsisaugotumėte nuo ligos.

Bandymo metu nustatyta, kad daugiau negu 1 tūkst. 600 vyrų ir moterų, kurie daugiausiai vartojo šių daržovių, patyrė 79 proc. mažesnį pavojų susirgti žarnyno vėžiu.

Dar kiek anksčiau įrodyta, kad bioaktyvūs česnakinių daržovių junginiai gali užkirsti kelią krūties ir prostatos vėžio vystymuisi.

„Kuo didesnis suvartojamų česnakinių daržovių kiekis, tuo didesnė apsauga“, – pabrėžė vyriausiasis pastarojo tyrimo autorius daktaras Zhi Li.

Mokslininkai pridūrė, kad norint sumažinti žarnyno riziką, šių daržovių pakanka suvalgyti maždaug 16 kg per metus (maždaug 42 g per dieną, o tai prilygsta vienam svogūnui).

Tyrimo, kurio rezultatai paskelbti „Acia Pacific Journal of Clinical Oncology“ žurnale, metu 833 žarnyno vėžiu sergantys pacientai buvo lyginami su 833 sveikais asmenimis, naudojant apklausą apie tai, kaip dažnai jie valgo vienus ar kitus maisto produktus.

Z.Li atkreipė dėmesį, kad įtakos turi ir paruošimo būdas. Štai virti svogūnai turėjo mažiau organizmui svarbių cheminių medžiagų, o sutrintas šviežias česnakas buvo kur kas naudingesnis.

Parengta pagal „Daily Mail“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.