Klastinga liga smogė jaunam kauniečiui: jau 5 savaites jis ištiktas komos

Pakaunėje gyvenanti Jolanta turbūt užmerktomis akimis surastų kelią į Kauno klinikų Kardiologijos intensyviosios terapijos skyrių – jame jau beveik 5 savaites gydomas komos ištiktas jos sūnus Ramūnas. 

Laikui suteikus pagalbą, medikai gali išgelbėti infarkto ištiktą žmogų. <br>D.Umbraso nuotr.
Laikui suteikus pagalbą, medikai gali išgelbėti infarkto ištiktą žmogų. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2019, 10:21 PM, atnaujinta Feb 27, 2019, 11:11 AM

Jaunam vyrui – vos 31-eri. Nei jis pats, nei mama negalėjo net pagalvoti, kad tokiame amžiuje gali ištikti infarktas, kuris ir panardino garliaviškį į labai sunkią būklę. 

Vis tik viena neįtikėtina aplinkybė galbūt išgelbėjo jauno žmogaus gyvybę – infarktas jį ištiko jau atvykus į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių. Ramūnas naktį pats automobiliu atvyko iš Garliavos ir kelionėje praleido apie pusvalandį. 

Prieš kelias dienas Jolanta pastebėjo gerų ženklų – sūnus pradėjo akimis reaguoti į žmones, tačiau negalima teigti, kad jis jau sąmoningas. 

„Ką sako gydytojai? Dabar jau nieko nežada“, – atsiduso moteris.

Sunkios ligos pakirsto vyro bei jo artimųjų laukia dar vienas iššūkis. Kardiologijos klinikos intensyviosios pagalbos skyriuje jis praleis dar maždaug dvi savaites, o tuomet bus pervežtas į kitą gydymo įstaigą. 

Greičiausia gydymas bus tęsiamas Respublikinėje Kauno ligoninėje, nes Ramūnui būtina ir neurologo pagalba. 

Kai Ramūnas pasiskundė dėl skaudančios kairės rankos, nei jis pats, nei motina net nutuokė, kokios ligos pranašas gali būti toks skausmas. Jiedu pamanė, kad tiesiog perpūtė vėjas. Jiedu taip pat nieko nenutuokė, kai skausmas pradėjo plisti į mentę bei petį.

Skausmas nesitraukė tris dieną, o pabudusi sausio 22-osios naktį Jolanta išvydo besirengiantį sūnų. Iš pradžių ji pamanė, kad prireikė važiuoti į darbą, nes taip kartais nutikdavo, tačiau Ramūnas netikėtai pranešė važiuojantis pas medikus, nes skausmas dar sustiprėjo.
 
Garliaviškis pats atvažiavo į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių. Kiek atokiau paliko automobilį ir nužingsniavo į priėmimo skyrių, tačiau jo nepasiekęs sukniubo. 

Vyrą pastebėjo Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties brigados paramedikai, kurie atvežė į klinikas sergantį vaiką ir ėjo link savo automobilio. Medikai pradėjo gaivinti vyrą defibriliatoriumi ir užfiksavo skilvelių virpėjimą. Tokia būklė žmogui labai pavojinga. 

Netrukus atbėgo medikai iš Skubios pagalbos skyriaus, jie skubiai išvežė sąmonės netekusį pacientą į intensyviosios terapijos skyrių. Vėliau paaiškėjo, kad infarktas jauną vyrą ištiko dėl širdies prieigose visiškai užsikimšusios kraujagyslės. 

Pati Jolanta apie sūnų ištikusią nelaimę sužinojo tik paryčiais, kai paskambinus Ramūno telefonu, atsiliepė Kauno klinikų darbuotoja. 

Moteris atviravo – sūnus pas medikus profilaktiškai tikrintis sveikatos niekada nesilankydavo. 

„Vis sakydavo, kad nėra laiko, o ir rimto reikalo nebuvo. Kai nieko neskauda, sunku prisiversti tai padaryti“, – svarstė Jolanta. 

Sūnus tikrai negarsėjo pomėgiu nesveikam maistui, nevartojo alkoholio, tačiau vis tik vieno žalingo įpročio neatsisakė – jis rūkė. Kardiologai teigia, kad rūkymas yra labai svarbus rizikos veiksnys. 

„Tiesiog nutiko tokia nelaimė“, – kalbėjo nuolat sūnų lankanti ir slauganti Jolanta. Motina ir artimieji nuoširdžiai tiki, kad Ramūnas pasveiks. 

Kaip pasireiškia miokardo infarktas? Spaudimo, tempimo arba veržimo jausmas vienoje arba abiejose krūtinės ląstos pusėse. 

Skausmas juntamas už krūtinkaulio, jis plinta į kaklą, žandikaulį, rankas, pečius ir nugarą. Skausmas trunka ilgai – nuo 20 minučių iki kelių valandų. 

Žmogui staiga gali sutrikti kalba, orientacija, suvokimas, prasideda gausus prakaitavimas, pykinimas ar vėmimas. Širdis smarkiai plaka, juntamas silpnumas, galvos skausmas, mirties jausmas, netenkama sąmonės. 

Itin svarbios pirmosios valandos po infarkto, nes tuomet medikams dažniausia pavyksta atkurti sutrikusios širdies kraujotaką, todėl smarkiai sumažėja mirties tikimybė. 

Uždelsus suteikti profesionalią pagalbą, atsiranda rizika, kad dėl deguonies trūkumo dalis širdies raumens gali apmirti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.