Išsipildžiusi 10-metės svajonė vandens pramogų parke baigėsi tragedija

Maža mergaitė stovėjo uždaryta rožinėje kapsulėje ir laukė, kol joje vamzdžiu galės nučiuožti į vandenį.

Svajonė nusileisti didžiausiu vandens pramogų parko vamzdžiu dešimtmetei baigėsi ne taip, kaip planuota.<br> 123rf nuotr.
Svajonė nusileisti didžiausiu vandens pramogų parko vamzdžiu dešimtmetei baigėsi ne taip, kaip planuota.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2019, 6:09 AM, atnaujinta May 3, 2019, 11:20 AM

Dešimtmetė pagaliau pakankamai paaugo, kad galėtų pirmąkart gyvenime čiuožti didžiausiu net 83 m ilgio vandens parko vamzdžiu ir dėl to vos sulaikė džiaugsmą.

Deja, šis džiaugsmas tapo mirtinu. Dėl to mergaitės širdies ritmas jai čiuožiant keturių aukštų vamzdžiu išsiderino ir ją ištiko širdies smūgis.

Po keleto sekundžių nusileidusios į vandenį mergytės širdis nebeplakė.

Dešimtmetė London Eisenbeis, talentinga kates dievinusi gimnastė, buvo skubiai nuvežta į ligoninę ir prijungta prie gyvybę palaikančios įrangos, bet praėjus devynioms dienoms po tragedijos „Zehnder's Splash Village“ vandens parke Mičigane, JAV, mergaitė mirė.

Ji buvo palaidota tą dieną, kai jos mokykloje buvo suplanuota tėčių ir dukrų šokių šventė. Karste mergaitė gulėjo papuošta nuostabia suknele, kurią prieš kelias savaites pati sau išsirinko, bet be batelių, kad atrodytų tarsi angeliukas.

Net ir mergaitės šeima neįtarė, kad „labai sveika“ London iš tiesų turėjo labai retą ir galimai mirtiną ilgo Q-T intervalo sindromą, dėl kurio gali smarkiai išsiderinti širdies ritmas.

Gedinti mergaitės mama 44 metų Tina išskirtinai „Sun Online“ portalui davė interviu apie savo dukros mirtį pernai vasarį, siekdama paskleisti žinią apie tokius „slaptus“ širdies sutrikimus ir apie tai, kaip svarbu naudoti defibriliatorius, kurie galėjo išgelbėti dešimtmetės gyvybę.

„Bečiuožiant vamzdžiu jai sustojo širdis“

„London pažvelgė į savo tėtį, iškėlė į viršų abu nykščius ir nusišypsojusi pasileido vamzdžiu, iš kurio išlindo su sustojusia širdimi, – „Sun Online“ pasakojo Tina. – Jos džiaugsmas išderino jos širdies ritmą“.

Mama pridūrė: „Vamzdžio, kuriuo ji čiuožė, viršuje skamba širdies plakimo garsas, dėl ko, mano vyro teigimu, buvo dar baisiau. Kas galėjo pagalvoti, kad ji nusileis nebeplakant širdžiai?“

Mama taip pat pasidalijo vaizdeliu, kurį jos jaunėlė drauge su savo vyresniąja seserimi Eden nufilmavo prie vandens parko mašinų stovėjimo aikštelės likus vos 45 minutėms iki lemtingojo nusileidimo vamzdžiu.

Vaizdelyje London, kuri nerodė jokių akivaizdžių širdies sutrikimo ženklų, žadėjo: „Sveiki, visi! Mes ketiname nufilmuoti savo čiuožimą vamzdžiu, tad likite prisijungę, kad pamatytumėte daugiau vaizdelių“.

Tragiškas vaizdelis parke

Tą dieną buvo šventinis Prezidento dienos savaitgalis ir mergaitė maldavo šeimos nuvykti į vandens parką.

Ji dvejus metus laukė, kol galės čiuožti didžiausiu parko vamzdžiu, į kurį įleidžiami tik 121 cm ūgį pasiekę asmenys ir kuris net suaugusiųjų apibūdinimas kaip „pati siaubingiausia patirtis“ dėl savo dydžio.

„Šis vamzdis yra didžiausias, kokį jie turi, ir jis yra baisus“, – pasakojo Tina.

Kad juo nučiuožtų, lankytojai įlipa į mažą rožinę kapsulę, kurios durys prieš leidžiantis užsidaro ir balsas skaičiuoja: „Trys, du, vienas!“

Tada po kojomis atsiveria žemė ir esantieji kapsulėje čiuožia 83 metrų ilgio vamzdžiu, dėl didelio greičio į šonus tykštant vandeniu.

Bet kai vamzdžiu pasileido džiūgaujanti London, įvyko tragedija.

„Kažkas ten nuskendo“

„Išgirdau švilpuką, – prisiminė mergaitės mama, kuri savo dviejų dukterų ir vyro Jerry tuo metu laukė prie vandens parko. – Pamaniau: „Gal čia vaikai išdykauja“. Bet po keleto minučių pastebėjau išsigandusias moteris. Viena jų ėjo su dviem vaikais, juos apkabinusi. Ji pasakė: „Kažkas ten nuskendo“. Pradėjau nerimauti“.

Nuspredusi paskambinti vyrui ir paklausti, ar viskas gerai, greitai Tina suprato, kad pas ją liko jo telefonas. Ji atsistojo ir nuėjo pati pasižiūrėti, kas nutiko. Atėjusi pamatė siaubingą vaizdą.

„Jerry žiūrėjo žemyn, ten buvo uždengta paklodė ir žinojau, kad ten yra vienas iš mano vaikų.

Buvo siaubinga. Nebuvo jokių sutrikimo ženklų. Ji tiesiog nusileido.

Dieną prieš tai ji ore darė salto“, – kalbėjo mama.

Jokių mirtino sutrikimo ženklų

Mama pridūrė, kad bandant išgelbėti London gyvybę nebuvo panaudotas defibriliatorius, kuris gali padėti atstatyti širdies ritmą per elektros iškrovą.

Iš pradžių mergaitė buvo nugabenta į sveikatos priežiūros centrą, o iš ten – į Mičigano universitetinę vaikų ligoninę.

Ligoninėje mergaitė buvo prijungta prie gyvybę palaikančios įrangos, o einanti iš proto šeima meldė Dievo, kad ji išgyventų.

„Mano vyras ir aš pakaitomis prie jos budėjome, – prisiminė Tina. – Duktė Eden vis tiek norėjo eiti į mokyklą. Mes stengėmės, kad būtų išlaikytas šioks toks normalus gyvenimo ritmas“.

Mama pridūrė: „Vieną vakarą abu išvažiavome namo – aš tiesiog norėjau nusiprausti po dušu ir sugrįžti. Paskambino su ja likęs mano tėtis. Ją vėl ištiko širdies sustojimas“.

„Esu laiminga, kad ji už mus pasirinko“

Gydytojai London šeimai pasakė, kad ji patyrė sunkią galvos smegenų traumą dėl deguonies stygiaus, kai pirmą sykį sustojo širdis vandens pamogų parke 2018 metų vasario 18-ąją.

„Būčiau ją parsivežusi namo net ir su smegenų trauma, bet džiaugiuosi, kad ji už mus pasirinko, – atviravo mama. – Ji devynias dienas kovojo už gyvybę ligoninėje ir tada nusipelnė savo angelo sparnų“.

London mirė vasario 27 dieną, o buvo palaidota kovo 3-ąją. Ji buvo aprengta savo ypatingąją tėčių ir dukrų šokiams pasirinkta suknele. Su mergaite atvyko atsisveikinti tūkstančiai žmonių.

„Su ta suknele ji ir buvo palaidota, – pasakojo Tina. – Neturėjau galimybės nupirkti jai batelių. Ji atrodė tarsi angeliukas su ta suknele ir be batelių. Ji tikrai atrodė, kaip miegančioji gražuolė“.

Mama pridūrė, kad jos duktė mylėjo visus ir už tai visų buvo dievinama.

„Ji priklausė gimnasčių komandai, labai mėgo sportą ir mylėjo savo šeimą. Jai visada buvo svarbu būti dėmesio centre. Ji buvo klasės juokdarė. Ji visada norėjo, kad visi aplinkui ją būtų laimingi. Ji nenorėjo matyti nieko liūdno“, – kalbėjo mama.

Tina pridūrė: „London patiko su mumis leisti laiką. Ji visada sakydavo: „Esu tokia laiminga, kad esate mano mama ir tėtis, o Eden yra mano sesuo. Ji mylėjo gyvūnus, ypač kates“.

Po London mirties Tina praėjo mokymus ir tapo Amerikos širdies asociacijos instruktore. Taip pat ji su vyru Jerry įsteigė ne pelno siekiantį London stiprybės fondą, pavadintą dukters vardu.

Šis fondas rūpinasi, kad visos bendruomenės turėtų defibriliatorius, kurie gali padėti išgelbėti gyvybę.

„Turi reaguoti, nėra laiko laukti“

Defibriliatoriai – nešiojamieji prietaisai, naudojami gydyti staigų širdies sustojimą patyrusius pacientus, gali analizuoti širdies ritmą. Jais galima sukelti elektros šoką, kuris padeda atstatyti efektyvų ritmą.

Tina sako, kad tokia reakcija būtina tokiais atvejais, kai sustoja ritmas.

„Reikia reaguoti, nėra laiko laukti, – patikino moteris. – Manau, kad žmonės defibriliatorių bijo, bet juos labai paprasta naudoti. Jie yra tai, ko reikia, norint sugrąžinti širdies ritmą“.

Taip pat London šeimos įsteigtas fondas remia gyvūnų gelbėtojus, kad įamžintų London meilę gyvūnams.

Šiandien London šeima gyvena „tebesitęsiančiame košmare“ be jos.

Sielvartaujanti Tina teigia, kad jai skausmingas kiekvienas įkvėpimas ir ji kas naktį verkia per miegus.

Moteris perdavė žinutę kitiems tėvams: „Niekada nežinote, kada tai gali įvykti. Niekada nepagalvojate, kad tai gali nutikti jums ir tai nėra tas klubas, kuriam norėtumėte priklausyti.

Branginkite kiekvieną momentą, praleistą su šeima“.

Kas yra ilgo Q-T intervalo sindromas?

Ilgo Q-T intervalo sindromas, kurį turėjo London, yra paveldėta širdies ritmo būklė.

Dėl šio sindromo širdies raumenys ilgiau nei įprastai pakartotinai įsikrauna tarp plakimų. Tai reiškia, kad turint šį sindromą gresia staigi, galimai mirtina aritmija (širdies ritmo išsiderinimas).

Ši būklė, kuri yra paveldima, paveikia maždaug vieną iš 2 tūkstančių žmonių. Dėl to jauniems, iš pažiūros sveikiems žmonėms gresia staigi mirtis dėl širdies, skelbia Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba.

Šios būklės simptomai gali būti sąmonės aptemimai ar nualpimai, priepuoliai ir smarkus širdies plakimas, kuris gali prasidėti staiga ir būti iššauktas tokių veiksnių, kaip stresas ar energinga fizinė veikla.

Tačiau kai kuriems žmonėms gali nepasireikšti jokie simptomai. Pavyzdžiui, London atveju maža mergaitė neturėjo jokių slypinčios pavojingos būklės požymių ir buvo „labai labai sveika“ bei aktyvi.

Paprastai turint šią būklę po aritmijos ritmas vėl susinormalizuoja, kartais širdis ir toliau nenormaliai plaka ir žmogus patiria gyvybei pavojingą širdies sustojimą.

Ilgo Q-T intervalo sindromas gydomas tokiais vaistais, kaip beta blokatoriai. Sunkiais atvejais gali prireikti ir širdies stimuliatoriaus.

Parengta pagal „Sun Online“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.