Neapsaugotas niekas: apie insulto pavojų įspėti gali jūsų organizmas – svarbios detalės

Laikas yra galvos smegenų gelbėtojas – tokia nuostata galioja ištikus insultui. Kuo greičiau ligonis gauna gydymą, tuo didesnės jo galimybės visiškai pasveikti. Po širdies ir kraujotakos bei onkologinių ligų insultas – trečia pagal dažnumą mirties priežastis. Iki 40 proc. gyvų likusių pacientų patiria ilgalaikių kūno ir protinių gebėjimų apribojimų. Tad ką svarbu žinoti apie šią ligą?

123rf iliustr.
123rf iliustr.
123rf iliustr.
123rf iliustr.
Sharon Stone.
Sharon Stone.
Alainas Delonas.
Alainas Delonas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 31, 2021, 6:59 AM

Ištikus insultui, ūmiam kraujotakos sutrikimui galvos smegenyse, per minutę žūsta 1,9 mln. nervų ląstelių. Vokietijos sveikatos institucijų duomenimis, kasmet insultą patiria 270 tūkst. moterų ir vyrų. Apie 80 proc. iš jų vyresni nei 60 metų, bet ūmus kraujotakos sutrikimas galvos smegenyse gali ištikti ir jaunesnius. 11 proc. – iki 55-ojo gimtadienio, retais atvejais – net vaikus ir kūdikius.

Kaip ir daugelyje Europos šalių, Lietuvoje didėja amžiaus vidurkis. Todėl reikia tikėtis, kad ateityje gali daugėti galvos smegenų insultų skaičius.

Tačiau šiuolaikinė diagnostika ir veiksmingi gydymo būdai gali vis daugiau insultą patyrusių pacientų apsaugoti nuo sunkių pasekmių. Su sąlyga, kad pagalba bus suteikiama nedelsiant.

Kas sukelia insultą?

Insultas būna dviejų rūšių. Išeminis – labiausiai paplitęs. Jo priežastis – kraujo krešulys, kuris sutrikdo normalią smegenų kraujotaką.

Pagrindiniai išeminio insulto rizikos veiksniai – didelis kraujospūdis ir prieširdžių virpėjimas. Nepalankų poveikį daro ir visa tai, kas skatina aterosklerozę, kaip antai diabetas, sutrikusi riebalų apykaita ar nesveikas gyvenimo būdas.

Hemoraginis insultas mažiau paplitęs, bet yra ne mažiau pavojingas už išeminį.

Hemoraginis insultas ištinka plyšus susilpnėjusiai smegenų kraujagyslei. Pasekmė – kraujavimas, kurį sunku sustabdyti.

Maždaug 80–85 proc. atvejų – išeminio insulto, 15–20 proc. – hemoraginio.

Specialistų teigimu, pagrindinis hemoraginio insulto sukėlėjas – taip pat aukštas kraujospūdis, nes dėl jo išsitempia ir pasikeičia kraujagyslių sienelės.

Kraujavimo į galvos smegenis pavojų gali padidinti ir kraują skystinantys preparatai. Tokios rūšies medikamentų vartojimas dažnai neišvengiamas, bet labai svarbu normalus kraujospūdis ir medikamentų suderinamumas.

Kai kurie vaistai, pavyzdžiui, diklofenakas („Diclofenac“), kuris skiriamas raumenų uždegimui ir nugaros skausmams slopinti, gali sustiprinti nepageidaujamą kraują skystinančių preparatų poveikį. Tokiu atveju geriau pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Neapsaugotas niekas

Ar esama žmonių, kuriems apskritai negresia insultas?

Atsakymas trumpas ir nemalonus – tokių nėra. Tačiau esama veiksnių, kurie padidina insulto tikimybę.

Vienas jų – amžius. Insulto tikimybė padidėja perkopus 60 metų. Vyrams insulto rizika didesnė iki 70-ies, moterims – po 70 metų. Būtina žinoti, ar kas nors iš artimųjų nebuvo patyręs insulto iki 60-ies.

Jį išprovokuoja ne tik aukštas kraujospūdis, bet ir antsvoris. Nereikia pamiršti ir žalingų įpročių – rūkymo ir alkoholio vartojimo.

Svarbu ir maistas. Vaisiai, daržovės ir žuvis mažina insulto riziką net 30 proc. Reikia keisti savo valgiaraštį, jei jame daug kepto, marinuoto maisto, riebių pieno produktų, bulvių traškučių, saldžių desertų, nes visi šie produktai insulto riziką padidina net 58 proc.

Specialistų tvirtinimu, likus mėnesiui iki insulto organizmas jau siunčia pavojaus signalus.

Svaigulys, silpnumas, kvėpavimo sunkumai, oro trūkumas, stiprus baimės ar nerimo jausmas, kuris pasireiškia burnos ar kurios nors kitos galūnės, kartais – vienos kojos ar rankos aptirpimu.

Jei jaučiate bent kelis išvardytus požymius, nedelsdami kreipkitės į šeimos gydytoją. Geriau ankstyva diagnozė, prevencija nei pavėluotas gydymas.

Insulto atveju posakis „skubėkite lėtai“ – pražūtingas.

Įžymybių istorijos

Spindinti ir graži – tokia iš blizgių žurnalų viršelių žvelgia Holivudo žvaigždė, „Oskaro“ nominantė Sharon Stone (63 m.). Nepaisant 2001-aisiais patirto insulto, aktorė į gyvenimą žvelgia pozityviai, nors gydymo ir sveikimo procesas truko ne vienus metus. To priežastis – insulto ištikta tuomet dar tik 43-ejų Sh.Stone buvo pradėta gydyti tik po trijų ar keturių dienų.

„Jei kankina tikrai siaubingi galvos skausmai, būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus. Praradau viską, ką turėjau, mano sveikimas truko septynerius metus. Kartais jaučiuosi stipri ir optimistė, bet būna akimirkų, kai prireikia daug jėgų, kad negalvočiau apie praeitį ir ateitį“, – sakė erotinio trilerio „Esminis instinktas“ žvaigždė.

Ragindama nedelsti Sh.Stone yra visiškai teisi. Ištikus insultui greitis – stebuklinga formulė. Ji padeda medikams atpažinti šią ligą ir išgelbėti gyvybę. Tipiškus pavojaus signalus apibūdina trys žodžiai: veidas, rankos, kalba.

Viena veido pusė tarsi nusmukusi, keliant rankas viena jų krinta, sutrinka kalba, o tai reiškia: nevilkinti laiko! Tai – svarbiausias gelbėjimo veiksnys.

Prancūzijos kino žvaigždei Catherine Deneuve (77 m.) nelaimė irgi baigėsi laimingai.

Prieš metus filmavimo aikštelėje ji patyrė insultą, kai viena kino juostos scenų buvo kuriama ligoninėje. Būtent dėl to aktorė sulaukė itin skubios medikų pagalbos.

Vokietijos televizijos virėju vadinamas kulinarinių knygų autorius Horstas Lichteris (59 m.) yra patyręs net du insultus. Pirmąjį – 26-erių, po dvejų metų – antrąjį ir dar širdies infarktą. Nepaisydamas įtempto darbų grafiko TV laidų vedėjas labiau rūpinasi savimi.

Praėjusią vasarą jauniausią Danijos karalienės Margrethe II sūnų princą Joachimą (51 m.), atostogavusį Pietų Prancūzijoje, teko skubiai operuoti dėl galvos smegenyse susidariusio krešulio.

Po 2019-aisiais ištikusio kraujavimo į galvos smegenis kino legenda, prancūzų ekrano žvaigždė Alainas Delonas (85 m.) buvo gydomas intensyviosios terapijos skyriuje. Jau po trijų mėnesių jo sūnus į savo socialinių tinklų paskyrą įkėlė įrašą: „Kasdien matoma pažanga. Apie tai nedrįsome net pasvajoti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.