Minint diabeto dieną – priminimas apie tvarumą ir švaresnę ateitį

Lapkričio 14 d. tradiciškai minima tarptautinė diabeto diena. Šią dieną žmonės kviečiami atkreipti dėmesį į lėtinę ligą, kuri tampa kasdieniu gyvenimo palydovu.

 Kasmet keli milijonai vienkartinių insulino švirkštikių  tiesiog išmetami į aplinką. 
 Kasmet keli milijonai vienkartinių insulino švirkštikių  tiesiog išmetami į aplinką. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 11:40 AM, atnaujinta Nov 14, 2022, 1:17 PM

Tarptautinio diabeto federacija (IDF – ang. International Diabetes Federation) šiuos metus kviečia atkreipti dėmesį į mokymą, kad rytojus būtų saugesnis („Education to protect tomorrow“). Endokrinologijos diagnostikos ir gydymo centro „Hormodernus“ gydytojos endokrinologės remiantis šiuo IDF šūkiu kviečia prisijungti ne tik prie sveikesnio rytojaus, bet taip pat prieš švaresnės rytdienos aplinkos.

Kasmet keli milijonai vienkartinių insulino švirkštikių  tiesiog išmetami į aplinką. Šie švirkštai gaminami iš perdirbimui tinkamo plastiko. Gydytojos apklausė sergančius cukriniu diabetu žmones.

Didžioji dalis jaunų sergančiųjų švirkštiklius meta į buitinių atliekų konteinerius, kaip šiuo metu ir yra nustatyta Aplinkos apsaugos ministerijos. Vis dėlto vyresni pacientai šiuos švirkštus, dažnai ir su adatomis, išmeta į plastiko konteinerius.

Tokios atliekos negali būti peridrbamos tinkamai jų neapdorojus ir bendrose plastiko atliekose negali būti išrūšiuojamos.

Klinikos gydytojos šiuos metus skirs tiek pacientų edukacijai, tiek sistemos, kai insulino švirkštikliai būtų panaudojami perdirbimui, sukūrimui.

Kitose Europos šalyse veikia sistema, kai panaudoti švirštikliai surenkami, plastikas panauojamas kėdžių gaminimui, o iš stiklo gaminami šviestuvai. Gydytojų teigimu, panašią sistemą bus siekiama įgyvendinti ir Lietuvoje.

Šiuo metu klinikos gydytojos skelbia akciją ir panaudotus insulino švirkštiklius be adatų renka klinikoje. Norima surinkti bent 10 000 panaudotų švikštų. Todėl visi sergantieji drąsiai gali jungtis šiai iniciatyvai. Gydytojų teigimu – kiekvienas švikštiklis yra svarbus, prisidedent prie švaresno rytojaus, tvaresnės aplinkos ir pacientų sąmoningumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.