Problema, apie kurią reikia kalbėti daugiau ir drąsiau

Dauguma moterų žino, kaip stipriai gali varginti mėnesinių skausmas. O kaip gi jaučiasi tos, kurios per mėnesines tampa tiesiog nedarbingos? Pakalbėkime apie šią problemą plačiau, nes apie ją kalbėti drąsiau ir atviriau – tiesiog būtina.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-19 08:00

Mėnesinių skausmas – kas tai?

Mėnesinių skausmas arba dismenorėja – tai apatinės pilvo dalies spazminis skausmas, kuris gali prasidėti dar prieš mėnesines. Šis skausmas paprastai stipriausias yra pirmosiomis menstruacijų dienomis. Mėnesinių metu patiriami skausmai gali apimti ne tik apatinę pilvo dalį – jie gali plisti ir į nugarą, ir į šlaunis, ir į kojas. Skausmo stiprumas per mėnesines gali kisti. Dauguma moterų, kenčiančių nuo dismenorėjos, sako, kad stipriausi skausmai paprastai būna pirmąją – antrąją mėnesinių parą.

Ar dismenorėja susijusi tik su skausmu?

Deja, bet dismenorėjos metu gali būti jaučiamas ne tik skausmas. Dažna moteris skundžiasi ir galvos skausmais, ir bendru nuovargiu bei negalavimu, ir virškinimo sutrikimais. Dažniausi virškinimo sutrikimai, apie kuriuos praneša moterys – pykinimas, viduriavimas, pilvo pūtimas, o kartais net ir vėmimas.

Sunkesniais atvejais moteris tampa nedarbinga net keletą parų, todėl mėnesinių skausmas laikomas ne tik sveikatos, bet ir ekonomine bei socialine problema. Juk stiprius dismenorėjos skausmus išgyvenanti moteris bent keletą dienų per mėnesį turi praleisti lovoje ir negali nei bendrauti, nei sportuoti, nei mokytis ar dirbti. Tai didelė žala ir moters socialiniam gyvenimui, ir viso pasaulio ekonomikai. Pasitaiko netgi tokių atvejų, kai dėl itin skausmingų mėnesinių moteris gali alpti ir netekti sąmonės. Tai retesni, tačiau galimi atvejai.

Ką dažniausiai kamuoja mėnesinių skausmai?

Statistika rodo, kad mėnesinių skausmą jaučia dauguma moterų. Vis dėlto net 10 proc. moterų arba 1 iš 10 moterų mėnesinių metu jaučia tokius stiprius skausmus, kad sutrinka jų normali kasdienė veikla. Dažniau dismenorėja diagnozuojama paauglėms ir jaunoms moterims. Kuo vyresnė moteris, tuo mažesnė skausmingų mėnesinių tikimybė, vis dėlto auga antrinės dismenorėjos rizika, o jos atveju jau gali būti reikalingas specialus organinės priežasties gydymas.

Kas galėtų padėti sumažinti mėnesinių skausmus?

Tam, kad mėnesinių skausmai būtų slopinami veiksmingai, pirmiausiai būtina išsiaiškinti tikrąją jų priežastį. Jaunoms ir dar negimdžiusioms moterims dažniau diagnozuojama pirminė dismenorėja, kai nėra jokios organinės patologijos. Tuo tarpu vyresnio amžiaus moterims dažniau nustatoma organinė skausmų priežastis, kurią būtina gydyti – tik taip įmanoma pašalinti skausmus.

Tuo atveju, kai skausmai atsiranda ne dėl organinių priežasčių, gali pakakti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo. Šie vaistiniai preparatai pasirenkami dažniausiai, nes jie gana saugūs ir efektyvūs daugeliui nuo mėnesinių skausmų kenčiančių moterų. Puikus pavyzdys – Dolmen geriamieji paketėliai, kurie savo sudėtyje turi veiksmingos ir greitai veikiančios vaistinės medžiagos, vadinamos deksketoprofenu. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.