Norite išvengti inkstų akmenų? Išbraukite šį maistą iš savo valgiaraščio

Inkstų akmenligė – dažna sveikatos problema. Lietuvoje ja serga apie 5 proc. gyventojų. Inkstų akmenų atsiradimas gali būti susijęs su žmogaus genetika, tačiau svarbu ir gyvenimo būdas, ir mityba. Inkstų akmenligę dažniausiai išduoda skausmas nugaros apačioje arba deginimo jausmas šlapinantis.

Inkstų akmenys<br>123rf nuotr.
Inkstų akmenys<br>123rf nuotr.
vitaminai, stiklinė vandens.<br>123rf nuotr.
vitaminai, stiklinė vandens.<br>123rf nuotr.
šokoladas<br>123rf nuotr.
šokoladas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-04 09:43

Inkstų akmenų susiformavimo priežastys:

– Mityba, kurioje gausu baltymų, druskos arba cukraus;

– Dehidratacija;

– Virškinimo sutrikimai;

– Genetinis polinkis;

Nutukimas;

– Kitos medicininės būklės, pavyzdžiui, hiperparatiroidizmas.

Patarimai, kaip sumažinti inkstų akmenų riziką:

– Gerkite daug vandens. Jis padeda atskiesti šlapime esančias medžiagas, kurios suformuoja inkstų akmenis;

– Valgykite maistą, kuriame gausu kalcio. Taip, gali skambėti keistai, bet maiste esantis kalcis mažina inkstų akmenų susidarymą;

– Sumažinkite natrio suvartojimą;

– Ribokite gyvulinių baltymų dalį mitybos racione;

– Venkite akmenis formuojančių maisto produktų, tokių kaip burokėliai, šokoladas, špinatai, rabarbarai, arbata ir riešutų, kuriuose gausu oksalato.

– Daliai žmonių didelės vitamino C dozės, gautos su maisto papildais, gali padidinti inkstų akmenų riziką.

Kokio maisto vengti?

Tam tikri maisto produktai gali padidinti inkstų akmenų atsiradimo pavojų. Patarima laikytis bendrų sveikatai palankios mitybos principų, taip pat vengti maisto ir gėrimų, galinčių paskatinti inkstų akmenų susidarymą.

Derėtų išlaikyti saiką, renkantis daug natrio turintį maistą, apdorotą mėsą, kolos gėrimus. Inkstų akmenligės riziką padidinti gali ir tam tikri maisto papildai, juodoji arbata, šokoladas, špinatai, migdolai, anakardžiai, sojų pupelės.

Taip pat svarbu į savo valgiaraštį įtraukti inkstų veiklai palankius maisto produktus:

1. Vanduo. Taip, tai nėra maistas, bet gerti daug vandens – vienas paprasčiausių būdų sumažinti inkstų akmenligės pavojų. Kiek vandens žmogus turėtų išgerti per dieną, priklauso nuo kiekvieno asmens individualios situacijos.

Beje, vienas tyrimas neseniai parodė, kad žmonės, kurie geria daugiau vandens, gyvena ilgiau, rečiau serga lėtinėmis ligomis ir sensta ne taip greitai. Plačiau apie tai čia.

2. Citrina. Naudinga žinoti, kad citrinos rūgštis stabdo inkstų akmenų susidarymą ir padeda suskaidyti jau esamus akmenis. Tad gera mintis būtų gerti citrinos sultimis pagardintą vandenį. Vienu šūviu nušausite du zuikius – palaikysite optimalų skysčių balansą organizme ir gausite naudingą citrinos rūgšties dozę.

3. Kryžmažiedės daržovės. Daržovės, kuriose gausu kalio, pavyzdžiui, briuselio kopūstai, brokoliai ir kopūstai, mažina kalcio praradimą ir stabdo inkstų akmenų susidarymą.

Šie maisto produktai taip pat turi antioksidacinį poveikį, kuris padeda išvengti šlapimo pūslės, prostatos ir inkstų vėžio.

4. Pilno grūdo produktai (pavyzdžiui, miltai, makaronai, duona). Nesmulkintų grūdų maisto produktai prisideda prie sveiko kūno svorio, mažina diabeto ir nutukimo riziką, todėl yra naudingi inkstų akmenų profilaktikai.

5. Kalcis. Piene ir jogurte esantis kalcis gali sumažinti inkstų akmenų susidarymo riziką.

Apie inkstų akmenis

– Kalcis nesukelia inkstų akmenų. Priešingai – kalcio turintys maisto produktai padeda išvengti inkstų akmenų susidarymo.

– Vyrams inkstų akmenys susidaro dažniau nei moterims.

– Yra įvairių rūšių inkstų akmenų, todėl pašalintą darinį naudinga ištirti. Tai padės daugiau sužinoti apie inkstų akmenligės atsiradimo priežastys ir leis parinkti veiksmingas profilaktikos priemones.

– Inkstų akmenys gali būti maži kaip druskos grūdelis arba tokie dideli kaip golfo kamuoliukas. Įvairių dydžių akmenims rekomenduojami skirtingi gydymo būdai.

– Visų svarbiausia prevencija. Sveikatai palanki mityba ar tinkamai parinkti vaistai 90 proc. veiksmingumu užkerta kelią inkstų akmenų susidarymui.

Svarbiausia, jei įtariate, kad Jums atsirado inkstų akmenys, kreipkitės į gydytoją!

Parengta pagal Lifespan.org inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.