Traumos sukelti nugaros skausmai: prevencija ir gydymas

Per visą gyvenimą stiprūs nugaros skausmai vargina daugiau nei pusę suaugusiųjų. Skausmus dažniausiai sukelia įtempti nugaros raumenys, apribojantys ir juosmens judesius. Neretai skausmą lydi tirpimai, deginimo jausmas, plintantis į sėdmenis ir kojas.

Nugaros skausmas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Nugaros skausmas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-09 08:00

Skausmai būna ūminiai ir lėtiniai. Lėtiniai būdingi įvairioms organizmo patologijoms (onkologiniams susirgimams, sisteminėms autoimuninėms ligoms, esant netaisyklingai laikysenai, sėdėsenai ir kt.) ir siekia daugiau nei mėnesius. Ūminius skausmus dažniausiai sukelia nugaros traumos:

  • Slankstelių lūžiai. Tai gali būti didelės energijos traumos: kritimas iš aukštai, autoįvykis. Su amžiumi dažniausiai siejami osteoporozės sukelti lūžiai, kai žmogus net pasilenkęs ar pakėlęs sunkų daiktą gali patirti traumą.
  • Raiščių, raumenų patempimai, sukelti traumos ar pervarginimo.

Prevencija yra geriau nei gydymas, norint išvengti traumų ir nugaros skausmų

Vienas esminių dalykų – korseto raumenų stiprinimas, kuris apsaugo nuo traumos keliant sunkumus, sėdint. Svarbu subalansuota mityba, kurioje gausu vitaminų, mineralų. Reikėtų nepamiršti laiku ištirti kaulų tankį ir pradėti gydymą, jei reikia. Tai aktualu moterims po menopauzės, vyresnio amžiaus žmonėms arba sergant ligomis, kurios sukelia hormonų pakitimus, sutrikdo medžiagų apykaitą ir jų patekimą pro virškinamąjį traktą. Reikėtų vengti ilgo sėdėjimo, ydingos sėdėsenos, taisyti laikyseną, aktyviai judėti, sportuoti su kineziterapeutu ar kompetentingu treneriu.

Kada kreiptis į gydytoją?

  • Nugaros skausmai atsirado ūmiai ir negerėja per 1 savaitę;
  • Atsirado deginimas, tirpimas, skausmas, kuris plinta į kojas, siekia blauzdas, pėdas;
  • Atsirado tinimas, paraudimas ties stuburu;
  • Skausmai didėja;
  • Pradėjo silpnėti, kliūti kojos;
  • Atsirado dubens organų funkcijos sutrikimų (padažnėjo ar suretėjo šlapinimasis, tuštinimasis).

Ką skiria gydytojas?

Įvertinęs Jūsų anamnezę gydytojas, jei reikės, paskirs kraujo tyrimus, kaulų tankio tyrimą, stuburo rentgeno tyrimą ar kompiuterinę tomografiją, šeimos gydytojas nukreips pas traumatologą ar neurologą.

Kaip gydomas ūmus nugaros skausmas?

  • Šaltis vietiškai. Svarbu pirmas 3 dienas kas kelias valandas skaudamą vietą šaldyti iki 15 min.
  • Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Vienas iš greičiausią poveikį turinčių vaistų – dolmen.lt/"="">dolmen.lt/"" target="_blank">deksketoprofenas. Jis labai efektyviai slopina ūmų skausmą, be to puikiai toleruojamas ir sumažina papildomų analgetikų poreikį. Galima papildomai naudoti gelius, turinčius sudėtyje heparino natrio druskos, kurie puikiai mažina patinimą. Žinoma, dėl bet kurio vaisto vartojimo labai svarbu pasitarti su gydytoju ar vaistininku, nes netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai.
  • Tinkamas režimas kasdien. Vengti ilgo sėdėjimo, stovėjimo, keisti kūno padėtį kas 20–30 min. Miegui rinktis standų čiužinį, naudoti ploną pagalvę. Jeigu skausmai ir tempimas vargina, galima laikinai po keliais dėti pagalvę gulint ant nugaros ar ties juosmeniu, jei gulima ant šono.
  • Ankstyvos mankštos. Jos turi būti atsargios ir nesukelti didesnio diskomforto. Atliekami priekinės ir užpakalinės šlaunies raumenų grupės tempimo pratimai, dubens kilojimas gulint ir pan. Dėl detalesnių pratimų visada rekomenduojame kreiptis į gydytoją specialistą, kad nepadarytumėte žalos savo sveikatai.

Nugaros skausmai – tai rimtas simptomas, kurio ignoravimas gali sukelti komplikacijas ir stipriai pabloginti gyvenimo kokybę, todėl svarbu laiku kreiptis į gydymo įstaigą, kad būtų atlikti reikiami tyrimai ir paskirtas savalaikis gydymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.