Gydytojai nustatė netikėtą moters svorio augimo priežastį: 63 kg dingo žaibiškai

Chirurgai iš moters kūno pašalino maždaug 63 kg svorio naviką. Manoma, kad jis augo 15 metų. Šį atvejį aprašę medikai tikisi, jog paskleista žinia padės anksčiau diagnozuoti ir gydyti auglius.

Nutukimas<br>123rf nuotr.
Nutukimas<br>123rf nuotr.
Didžiulis navikas aptiktas dubens srityje.<br>123rf nuotr.
Didžiulis navikas aptiktas dubens srityje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2023, 7:11 AM, atnaujinta Mar 18, 2023, 9:19 AM

71-erių amerikietė pateko į ligoninę, kai pajuto kairės kojos skausmą, dusulį, turėjo odos infekciją, nurodo atvejį aprašiusi medicinos studentų ir plastikos chirurgų grupė. Savo įžvalgas jie paskelbė medicinos žurnale „Cureus Journal of Medical Science“.

Moterį apžiūrėję gydytojai nustatė, kad pagal kūno masės indeksą (KMI) moteris buvo „liguistai nutukusi“, jos pilvas – nenormaliai išsipūtęs, pastebėti galimos odos infekcijos požymiai, o kojos akivaizdžiai sutinusios.

Tyrimai parodė, kad moters kairiosios kojos venose ir už kelio susidarė kraujo krešulys. Tai tikriausiai buvo į medikus kreiptis paskatinusio skausmo priežastis. Į akis krito ir dubens masė: dėl jos pacientė negalėjo atsigulti ant nugaros.

Sirgo retu kiaušidžių vėžio tipu

Paaiškėjo, kad masė buvo retas kiaušidžių vėžio potipis, kuriam būdingos skysčiu užpildytos vėžinės ląstelės, padengtos gleivėmis, kitaip – gleivine adenokarcinoma. Kraujo krešulių tikimybė yra didesnė žmonėms, sergantiems tam tikriais vėžio tipais, įskaitant kiaušidžių vėžį, o nutukimas taip pat gali padidinti krešulių riziką.

JAV maždaug 200 tūkst. žmonių serga kiaušidžių vėžiu. Amerikos vėžio draugija teigia, kad 6 proc. kiaušidžių vėžio atvejų yra gleivinė karcinoma.

Medicininės ataskaitos autoriai teigė nusprendę aprašyti atvejį, nes norėjo supažindinti visuomenę su kiaušidžių vėžio formų įvairove. Jie tikisi, kad tai padės ligą diagnozuoti anksčiau ir laiku suteikti reikiamą gydymą.

Tokie reti ir ypatingi atvejai taip pat aprašomi tam, kad medikai gebėtų greičiau identifikuoti atvejį, paskirtų reikiamus tyrimus, sutaupytų laiko ir atpažintų ligą.

2020 m. atlikta tyrimų apžvalga atskleidė, kad kiaušidžių gleivinės adenokarcinoma dažniausiai diagnozuojama jaunesnėms nei 40 metų moterims, kurios neturi įprastų kiaušidžių vėžio rizikos veiksnių: ankstyvos menstruacijų pradžios, tam tikrų genetinių faktorių.

Apžvalgos autoriai teigia, kad jei vėžys aptinkamas anksti, yra „puiki“ pasveikimo tikimybė. Deja, pažengusios ligos gydymo rezultatai būna daug prastesni. Pacientėms skiriamas gydymas, įskaitant operaciją ir chemoterapiją, priklauso nuo to, ar auglys aptinkamas kitose kūno dalyse, pvz., žarnyne ar kasoje.

Daugiau už 6 arbūzus

Šiuo atveju vėžys nebuvo išplitęs po moters kūną.

Chirurgai pašalino masę, kuri buvo 61 centimetro ilgio ir svėrė apie 63 kilogramus. Auglys buvo didesnis ir sunkesnis už 6 arbūzus.

Kaip pranešama, po operacijos pacientei aštuonias savaites neleista kelti nieko sunkesnio nei 10 kilogramų. Problema tapo ir pernelyg didelis odos plotas ties juosmeniu.

Tačiau po 20 savaičių medikai moterį išleido tolesnei reabilitacijai, galiausiai ji galėjo grįžti į įprastą gyvenimą.

Panašių atvejų būta ir Lietuvoje. Nacionalinis vėžio institutas praėjusią vasarą pranešė apie pacientę, kurios pilve aptiktas beveik futbolo kamuolio dydžio navikas. Su jos istorija plačiau susipažinti galite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.