Vieną ligą dažnas sau diagnozuoja pats: medikas įspėja, kuo tokia savigyda gresia

Dalis žmonių, gėdydamiesi kreiptis į gydytoją, hemorojų sau diagnozuoja patys: išbando natūralias priemones simptomams palengvinti arba įsigyja priemonių, parduodamų be recepto: žvakučių ar tepalų. Medikai įspėja: savigyda – pavojinga, mat kartais į hemorojų panašūs simptomai slepia kur pas pavojingesnes ligas.

Dalis žmonių, gėdydamiesi kreiptis į gydytoją, hemorojų sau diagnozuoja patys: išbando natūralias priemones simptomams palengvinti arba įsigyja priemonių, parduodamų be recepto: žvakučių ar tepalų.<br>123rf nuotr.
Dalis žmonių, gėdydamiesi kreiptis į gydytoją, hemorojų sau diagnozuoja patys: išbando natūralias priemones simptomams palengvinti arba įsigyja priemonių, parduodamų be recepto: žvakučių ar tepalų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 7:00 AM

Lrytas.lt projekte „Klausk proktologo“ gydytojas sulaukė ne vieno klausimo apie šią įvairaus amžiaus žmones kamuojančią ligą: portalo lankytojai domėjosi, kaip suprasti, ar iš tiesų kamuoja hemorojus, kada jis gali praeiti savaime ir kokių veiklų atsisakyti sergant.

Kaip rodo „Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbančio abdominalinės chirurgijos gydytojo proktologo Žygimanto Židonio praktika, pacientai dažnai atvyksta įsitikinę, jog juos kankina hemorojus, mat skausmą, niežulį ar kraujavimą sieja tik su šia liga, ir tikisi išgirsti mediko patvirtinimą.

Dažnu atveju, atlikus proktologinį ištyrimą, diagnozuojamas visai ne hemorojus, o kitos išangės ligos, todėl žmonės, vaistinėse pirkdami vaistus nuo hemorojaus, nors nė nežino, ar tikrai juos kamuoja būtent jis, išmeta pinigus į balą. Medikas įspėja: labai svarbu pasitikrinti pas specialistus – tik tuomet bus paskirtas tinkamas gydymas.

Antra vertus, negydomos išangės ligos progresuoja, o ateityje gali būti gydomos sunkiau, gali prireikti ir chirurginio gydymo. Jis įprastai skiriamas nustačius didesnio laipsnio hemorojų, pirmos stadijos hemorojui gydyti gali užtekti tik vaistų.

„Neretai pacientai ateina neabejodami, kad jiems yra hemorojus, tačiau po apžiūros išaiškėja, jog visai ne ši liga. Dėl šios priežasties labai svarbu atvykti apžiūrai, nors jaučiama gėda ar sunku psichologiškai. Tik po pilnos proktologinės apžiūros gali būti sudarytas individualus gydymo planas ir skirtas efektyvus gydymas“, – paaiškino medikas.

Anot Ž. Židonio, kai kuriais atvejais hemorojaus simptomai gali išnykti ir be gydymo, bet įprastai medikamentinis ar chirurginis gydymas būtinas.

Diagnozavus hemorojų, priklausomai nuo jo laipsnio ir esamų skundų, gali būti ribojama tam tikra sporto veikla ar pratimai. Geriausia būtų vengti aktyvios veiklos, kuri didina spaudimą į dubenį. Pavyzdžiui, sunkių svorių kilnojimo. Saugu – vaikščioti ar bėgioti, kardiopratimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.