Vėžys vystosi, o skausmo nėra: gydytojai atsakė, kurie ženklai negali praslysti pro akis

Melanoma – ypač agresyvi onkologinė liga. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 400 šio vėžio atvejų, bet gydytojai nerimauja, nes sergančių vis daugėja. Itin svarbu ligą nustatyti anksti – tuomet jos pasekmės lengvesnės.

Melanoma – ypač agresyvi onkologinė liga, įspėja gydytojai.<br>lrytas.lt montažas
Melanoma – ypač agresyvi onkologinė liga, įspėja gydytojai.<br>lrytas.lt montažas
Apsauga nuo saulės<br>123rf nuotr.
Apsauga nuo saulės<br>123rf nuotr.
Deginasi<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Deginasi<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Deginasi<br>V.Balkūno nuotr.
Deginasi<br>V.Balkūno nuotr.
Deginasi<br>M.Patašiaus nuotr.
Deginasi<br>M.Patašiaus nuotr.
Deginasi<br>M.Patašiaus nuotr.
Deginasi<br>M.Patašiaus nuotr.
Matilda Bylaitė-Bučinskienė<br>Asmenino albumo nuotr.
Matilda Bylaitė-Bučinskienė<br>Asmenino albumo nuotr.
Apgamai<br>123rf nuotr.
Apgamai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2023-06-08 18:25

„Dažnai žmonės nežino į ką tiksliai atkreipti dėmesį. Dėl to rekomenduojame nors kartą apsilankyti pas onkodermatologą pirminei apžiūrai“, – teigia Vilniaus Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro vadovas Tadas Raudonis.

Jis paaiškino, kad apžiūros metu gydytojas įvertina žmogaus rizika ateityje susirgti odos vėžiu ir pataria, kaip dažnai jo atveju reikėtų pasirodyti medikams.

Jei pastebėjote, kad turite apgamą, kuris yra asimetriškas, nelygiais kraštais, įvairiaspalvis ar didesnis nei 6 mm., vadinasi reikia nedelsiant apsilankyti pas gydytoją.

Susirūpinti derėtų ir tuomet, jei apgamas pastaruoju metu augo, keitėsi jo spalva arba forma. Pavojų išduoda ir rausvos spalvos dariniai, kurie kraujuoja, blizga arba atrodo kaip žaizdelė, tačiau ilgą laiką nesugyja.

„Taip pat kviesčiau pasitikrinti tuos, kurie turi „bjauriojo ančiuko“ simptomą. Kartais žmogaus oda būna labai švari, bet atsiranda vienas labai išsiskiriančiai atrodantis odos darinys“, – ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu paaiškino Kauno klinikų gydytoja prof. Skaidra Valiukevičienė.

Medikai dėl odos vėžio pasitikrinti taip pat ragina visus, kurie gyvena su persodintu organu ir žmones, kurių šeimos nariai serga ar sirgo odos vėžiu.

Lietuvos dermatologų draugija kviečia atvykti nemokamai odos vėžio profilaktinei patikrai. Birželio 16 d. akcija vyks Vilniuje, Kaune, Panevėžyje ir Širvintose.

Tikimybė susirgti – 30 proc.

Vilniaus universiteto profesorė, gydytoja dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė pabrėžė, kad odos vėžys skausmo nesukelia, o kai nieko neskauda dažnai į gydytojus kreiptis neskubama.

„Visuomenėje melanoma suvokiama kaip juodas, bjaurus taškas, šlakas. Vieni galvoja, kad geriau pas gydytojus neiti, nes jei pajudinsi, tai liga išplis. Tebėra toks gajus mitas, nes visi kaimynai taip pataria“, – sakė M.Bylaitė-Bučinskienė.

Pasaulinė statistika rodo, kad kiekvienas baltaodis turi 30 proc. riziką per savo gyvenimą susirgti odos vėžiu.

„Kas trečias iš mūsų savo gyvenime turės onkologinį odos susirgimą“, – įspėjo T.Raudonis.

Sergamumas melanoma auga. Lyginant su tuo, kas buvo prieš 15 metų, ši liga vyrams nustatoma 4 kartus dažniau, o moterys melanoma suserga dvigubai dažniau.

Melanoma dažniausiai suserga 55–60 metų amžiaus žmonės. Tačiau gydytojai pabrėžia, kad ligos priežastys slypi jaunystėje ir vaikystėje. Saulėje praleistas laikas užprogamuoja odos vėžio išsivystymą. Pakanka kelis kartus nudegti odą ir rizika susirgti melanoma ženkliai išauga.

„Jaunimas praleisdavo lauke daugiau laiko: žaisdavo, degindavosi, sportuodavo. Reikia žinoti, kad saulės spinduliai gali būti kenksmingi, panašiai kaip ir rūkymas sukelti vėžį“, – akcentavo M.Bylaitė-Bučinskienė.

„Ne visi supranta, kad reikia kepuraitę užsidėti, pasitepti kremu nuo saulės ir tinkamą aprangą pasirinkti“, – pridūrė gydytoja.

Sveiko įdegio nėra

Medikai pabrėžė, kad pasilepinti saulės spinduliais galima, bet tai daryti reikia atsakingai. Patartina vengti saulės didžiausio aktyvumo valandomis – nuo 11 iki 16 val.

Pasak gydytojų, klaidinga manyti, kad įrudusi oda – geros sveikatos požymis.

„Sveiko įdegio, deja, nėra. Tai nereiškia, kad mes turime visiškai vengt saulės. Galime būti lauke ir pasimėgauti saule, bet tai turi būti su saiku“, – paaiškino T.Raudonis.

Gydytojas pridūrė, kad du trečdaliai Lietuvos gyventojų turi vitamino D trūkumą, tačiau neverta tikėtis, kad visą reikiamą jo kiekį pasigaminti padės saulė.

„Sakyčiau, per daug rizikingas procesas yra gulėti paplūdimyje dėl vitamino D, kai mes galime jo nusipirkti bet kurioje vaistinėje.

Kitas dalykas – saulė sendina mūsų odą. Daug stipresnis yra fotosenėjimas. Naudokite apsauginius kremus, jei norite lėčiau senti, atrodyti jauniau ir gražiau“, – paaiškino T.Raudonis.

Jeigu žmogui nepatinka pernelyg šviesaus atspalvio oda, gydytojas verčiau pataria naudoti savaiminio įdegio priemones.

Kviečia tikrintis

Lietuvos dermatologų draugija kviečia atvykti nemokamai odos vėžio profilaktinei patikrai birželio 16 d. šiose vietose:

Vilnius:

Vilniaus miesto savivaldybė, Konstitucijos pr. 3, Vilnius – nuo 10:00 iki 16:00; Bendrosios ir estetinės dermatologijos klinika „CLINIC IN“, S. Konarskio g. 2, Vilnius – nuo 14:00 iki 16:00 Sapiegos klinika Paupio aikštėje, Aukštaičių g. 12, Vilnius – nuo 10:00 iki 14:00

Kaunas:

LSMU Kauno klinikų Ambulatorinės diagnostikos centras, Eivenių g. 2, Kaunas – nuo 9:00 iki 12:00

Panevėžys:

UAB Affidea, Smėlynės g. 74, Panevėžys – nuo 10:00 iki 14:00

Širvintos:

Viktorijos Trinkūnienės IĮ, P. Cvirkos g. 3, Širvintos – nuo 10:00 iki 12:00 bei nuo 14:00 iki 17:00

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.