Aktualu vasarą: jei kamuoja šis itin dažnas negalavimas, jūrą gali tekti pamiršti

Dažnai pabrėžiama, kad hemorojus – gyvenimo būdo liga, tačiau, kaip aiškina medikai, vidurių užkietėjimas skatina hemorojaus simptomus, o ligai įtakos turi antsvoris, nėštumas, gimdymas, net paveldimumas.

Dažnai pabrėžiama, kad hemorojus – gyvenimo būdo liga, tačiau, kaip aiškina medikai, vidurių užkietėjimas skatina hemorojaus simptomus, o ligai įtakos turi antsvoris, nėštumas, gimdymas, net paveldimumas.<br>123rf.com
Dažnai pabrėžiama, kad hemorojus – gyvenimo būdo liga, tačiau, kaip aiškina medikai, vidurių užkietėjimas skatina hemorojaus simptomus, o ligai įtakos turi antsvoris, nėštumas, gimdymas, net paveldimumas.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 8:00 AM

Portalo Lrytas.lt projekte „Klausk proktologo“ gydytojas sulaukė ne vieno klausimo apie šią įvairaus amžiaus žmones kamuojančią ligą: portalo lankytojai domėjosi, ar hemorojus gali praeiti negydomas, ar, kas aktualu vasarą, sergant šia liga galima maudytis ir kaip sėdėti tinkamai, norint sau nepakenkti.

„Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbantis abdominalinės chirurgijos gydytojas proktologas Žygimantas Židonis paaiškino, kad negydomas hemorojus gali trukti visą gyvenimą. Kuo labiau uždelsiama gydymo pradžia, tuo jis sudėtingesnis.

Kaip elgtis vasarą – sergantiems šis klausimas itin aktualus. „Jei hemorojus yra besimptomis, nėra kraujavimo tuštinantis, maudytis galima. Jei tuštinantis pasirodo kraujo, rekomenduočiau vengti vandens telkinių“, – paaiškino gydytojas.

Kaip tinkamai sėdėti, kad dar labiau neaštrintų hemorojaus simptomų? Anot Ž. Židonio, sėdėjimo pozos priklauso nuo hemorojaus laipsnio. Jei nustatytas ketvirtasis hemorojaus laipsnis, kuomet hemorojiniai mazgai iškritę į išorę, kad ir kaip sėdėtų žmogus, hemorojus nesumažės ir savijauta nepagerės.

Jei darbas sėdimas, ant kėdės tenka praleisti visą dieną, rekomenduojama daryti nedideles atsistojimo pertraukas. Jei to padaryti neįmanoma, galima bandyti keisti pozicijas nuo vieno sėdmens ant kito.

Jei darbas tik sėdimas, geriausias variantas įsigyti reguliuojamo aukščio stalą, tokiu atveju galima dirbti tiek atsisėdus, tiek atsistojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.