Tyrimas atskleidė, kokie produktai sukelia vėžį net jauniems žmonėms

Raudonos mėsos ir cukraus vartojimas gali prisidėti prie storosios žarnos vėžio išsivystymo jauniems žmonėms, teigia naujas tyrimas.

Virškinimo sistema<br>123rf nuotr.
Virškinimo sistema<br>123rf nuotr.
Mėsa<br>Pexels nuotr.
Mėsa<br>Pexels nuotr.
Kola, saldūs gėrimai.<br>Pexels nuotr.
Kola, saldūs gėrimai.<br>Pexels nuotr.
greitas maistas, bulvytės<br>123rf nuotr.
greitas maistas, bulvytės<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-06-19 07:43

Jame nurodoma, kad per pastaruosius 20–30 metų ženkliai padaugėjo atvejų, kai storosios žarnos vėžiu suserga jauni žmonės.

Medicina iki šiol neturi tvirto paaiškinimo, nes dauguma ligos atvejų nėra susiję su genetiniais ar paveldimais veiksniais.

Tačiau, remiantis naujais duomenimis, atsirado įrodymų, patvirtinančių versiją, kad sergamumas gali būti susijęs su mityba.

Mokslininkai nustatė, kad jaunesniems nei 50 metų asmenims, kuriems buvo diagnozuotas storosios žarnos vėžys, buvo nustatytas sumažėjęs citrato kiekis. Citratas organizme gaminasi, kai maistas virsta energija. Tyrėjai pastebėjo, kad vyresni storosios žarnos vėžiu susirgę žmonės turėjo didesnį citrato kiekį, nei jaunesni ligoniai.

Būtent tai leidžia daryti prielaidą, kad jaunesni žmonės storosios žarnos vėžiu dažnai suserga dėl mitybos.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti kasmetiniame Amerikos klinikinės onkologijos draugijos (AKOD) susitikime birželio pradžioje. Tyrimas dar turi būti paskelbtas recenzuojamame moksliniame žurnale.

Storosios žarnos vėžys – vienas dažniausių onkologinių susirgimų. Lietuvoje šia liga kasmet suserga beveik 2 tūkstančiai gyventojų.

Pasitelkė pažangų metodą

„Mūsų tyrime buvo naudojama technologija, vadinama metabolomika, t. y. skilimo produktų ir naudingųjų medžiagų sudedamųjų dalių tyrimas, siekiant nustatyti storosios žarnos vėžio skirtumus tarp jaunų ir vyresnio amžiaus žmonių“, – teigė vyresnysis tyrimo autorius ir Klivlendo klinikos (JAV) virškinamojo trakto onkologas Suneelas Kamathas.

Tyrimui naudoti mėginiai iš Klivlendo klinikos biologinės saugyklos, daugiausia dėmesio skiriant pacientams, kuriems diagnozuotas I-IV stadijos storosios žarnos vėžys.

Pacientai buvo suskirstyti į dvi grupes pagal amžių: jaunesnius nei 50 metų ir vyresnius nei 60 metų.

Iš viso naudoti 170 ligonių, kuriems buvo diagnozuotas storosios žarnos vėžys, mėginiai: 66 asmenys susirgo neįprastai jauni, o 104 – vyresnio amžiaus.

Cholesterolio ir citratų analizė

Mokslininkai nustatė keletą metabolitų, kurių kiekis abiejose grupėse skyrėsi. Pastebėti ne tik citrato, bet ir cholesterolio skirtumai.

Tarp jaunesnių pacientų nustatyti reikšmingi angliavandenių ir baltymų apykaita pakitimai.

Prieita išvados, kad per didelis cukrumi saldintų gėrimų ar raudonos mėsos vartojimas, taip pat nutukimas gali būti rizikos veiksniai, lemiantys storosios žarnos vėžio išsivystymą jaunesniame amžiuje.

Su tyrimo išvadomis susipažinę medicinos lauko tyrėjai pabrėžė, kad tema labai svarbi, nes storosios žarnos vėžys tampa jaunų žmonių epidemija, o nepaisant pažengusių diagnostikos galimybių, liga neretai nustatoma jau pažengusioje stadijoje.

Kaip sumažinti vėžio riziką?

S.Kamathas pažymi, kad tyrimo rezultatai yra preliminarūs. Būtina ir toliau domėtis, kaip nutukimo, raudonos mėsos ir cukraus mažinimas gali pasitarnauti storosios žarnos vėžio prevencijai.

„Svarbu pažymėti, kad tai nereiškia, jog „cukrus maitina vėžį“, kai žmogus jau serga. Tačiau mažesnis cukraus vartojimas gali padėti apskritai išvengti vėžio atsiradimo“, – paaiškino S.Kamathas.

Ir iki šiol gydytojai rekomendavo žmonėms riboti raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimą, ypač jei šeimoje anksčiau yra buvę vėžio atvejų.

Be to, alkoholis yra pagrindinis virškinamojo trakto vėžio kancerogenas, tad jei įmanoma, patartina vengti svaigiųjų gėrimų.

Tyrimai rodo, kad nutukimas yra susijęs su didesniu storosios žarnos vėžio paplitimu. Išvada: subalansuota mityba padeda apsisaugoti nuo onkologinių ligų.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?