Vasara su dilgėline: kaip palengvinti ligos simptomus?

Po ilgos žiemos niūrumos visi taip ir laukia to meto, kai sniegas ištirps ir miegančios gamtos pilkumą pakeis atgyjanti augmenija. Tačiau šis laikotarpis nėra toks malonus žmonėms, sergantiems sezonine alergija, nes su pavasariu pasirodo ir žiedadulkės. Jau kovo mėnesį pradeda žydėti medžiai, o gegužės mėnesį pražysta žoliniai augalai.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2024, 8:00 AM, atnaujinta Apr 16, 2024, 9:56 AM

Nors liepos mėnesį medžių bei augalų žydėjimas sumažėja, pats žiedadulkių laikotarpis tęsiasi iki rudens vidurio. Sezoninė alergija nėra išgydoma sveikatos būklė, tačiau yra įvairių būdų padedančių išvengti ar palengvinti ligos simptomus, tokius kaip alerginį rinitą ar dilgėlinę. Jei siekiama apsisaugoti nuo simptomų atsiradimo, reikėtų laikytis šių patarimų:

  • Medžių bei žolinių augalų žydėjimo laikotarpiu rekomenduojama kuo mažiau laiko praleisti lauke (ypač kai tomis dienomis, kai temperatūra aukšta, o oras sausas ir vėjuotas). Taip bus sumažintas kontaktas su alergenais.
  • Būnant lauke dėvėti akinius bei veido kaukę.
  • Kuo rečiau laikyti atidarytus langus namuose ar važiuojant mašiną, kad būtų išvengta žiedadulkių patekimo į namus ar mašiną.
  • Grįžus namo reikėtų nusiprausti duše bei persirengti į švarius drabužius.
  • Prieš einant į lauką rekomenduojama pasitepti vazelinu aplink nosies šnerves. Tai padės sulaikyti dalį žiedadulkių, galinčių patekti į nosį.

Deja, šie būdai pilnai neužkerta kelio sezoninės alergijos atsiradimui, o tik sumažina simptomų pasireiškimo riziką. Todėl pastebėjus pirmuosius alergijos požymius, reikėtų atsiminti, ką tokiu atveju daryti ir kokios gydymo priemonės galėtų padėti. Jei žmogaus organizmas reaguoja į alergeną labai jautriai, gali pasireikšti anafilaksija. Asmenys, kurie turi riziką tokiai situacijai susiklostyti, privalo visada su savimi turėti epinefrino injekciją. Jei sezoninė alergija nėra tokia stipri, pagrindiniais simptomais dažniausiai būna alerginis rinitas (sloga), paraudusios, ašarojančios akys ar burnos bei akių srities patinimai.

Taip pat reikėtų atkeipti dėmesį, jei vienas iš simptomų yra dilgėlinė. Esant dilgėlinei ant rankų, kojų, liemens ir veido atsiranda bėrimas raudonomis, niežulį keliančiomis dėmėmis. Niežėjimą gali sustiprinti kasymasis, alkoholio vartojimas, šaltis ar saulės spinduliai, stresas bei intensyvus sportavimas. Dilgėlinės bėrimo dėmės dažnai keičia formą, išnyksta ir vėl atsiranda per kelias minutes ar valandas. Bėrimas gali išlikti iki 48 valandų. Tam tikrais atvejais nekontroliuojama dilgėlinė gali sukelti komplikacijas, tokias kaip anafilaksiją ar gerklės patinimą, kuris užkimšęs kvėpavimo takus gali lemti dusulį.

Dilgėlinės keliamam diskomfortui sumažinti rekomenduojamas trumpalaikis vietinių steroidų vartojimas, antiseptiniai kremai, apsaugantys nuo antrinės infekcijos arba kremai, skirti niežėjimo mažinimui. Sezoninės alergijos ir dilgėlinės gydymui gydytojas gali paskirti antihistamininius vaistus. Antros kartos antihistamininiai vaistai, tokie kaip bilastinas, nesukelia centrinę nervų sistemą slopinančio poveikio, nepraeina hematoencefalinio barjero ir yra gerai toleruojamas. Bilastinas yra vaisto Opexa 20 mg N10 veiklioji medžiaga.

Šis vaistinis preparatas vartojamos šienligės (kuriai būdingi simptomai yra čiaudulys, niežulys, sloga, užgulta nosis, paraudusios ir ašarojančios akys) ir kitų alerginio rinito formų simptomų slopinimui. Jis taip pat gali būti vartojamas niežtinčių odos išbėrimų (pūkšlių arba dilgėlinės) gydymui. Rekomenduojama dozė suaugusiesiems, įskaitant senyvus žmones ir 12 metų bei vyresnius paauglius yra 1 tabletė (20 mg) per dieną. Tabletė vartojama per burną. Vaistą visada reikėtų vartoti kaip nurodytą informaciniame lapelyje arba kaip paskyrė gydytojas. Svarbu atsiminti, kad prieš bet kokio vaistinio preparato vartojimą derėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku, nes netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.