Reta moteris žino, kad klastingą ligą gali paveldėti: ja suserga – kas aštunta

Krūties vėžys – pati dažniausia vėžinė liga Lietuvoje, kurios sergamumas vis dar auga. Kasmet juo suserga apie 1600 moterų. Net 10 proc. sergamumo rizikos veiksnių sudaro paveldimumas.

Krūties vėžio tyrimas<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Krūties vėžio tyrimas<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>E. Khvashchynskayos (ELTA) nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>E. Khvashchynskayos (ELTA) nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>E. Khvashchynskayos (ELTA) nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>E. Khvashchynskayos (ELTA) nuotr.
Rūta Briedienė<br>NVI nuotr.
Rūta Briedienė<br>NVI nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rūta Vildžiūnaitė

Oct 12, 2023, 1:21 PM

Spalis – kovos prieš krūties vėžį mėnuo, dar kitaip vadinamas rožinio kaspino mėnuo. Rožinis kaspinas simbolizuoja moteriškumą, viltį, sveikatą bei solidarumą ir pergalę prieš klastingą ligą.

Nacionalinės krūties ligų asociacijos (NKLA) prezidentė Aušra Bružienė iš savo patirties ir pacientės perspektyvos ragina visas moteris pasiryžti profilaktinei patikrai, prevencinei mastektomijai ir nepamiršti genetinių tyrimų svarbos.

„Jeigu žmogui arba jo artimiesiems nustatyta ši liga, yra labai svarbu žinoti savo genetiką. Taip nutiko ir man – šeimoje krūties vėžiu susirgau pirma, vėliau susirgo abi pusseserės. Trečio genetinio tyrimo metu pas mane atrado genetinę mutaciją, kurią vėliau rado ir mano dvejoms dukroms“, – pasakoja moteris.

Ankstyva diagnostika – bilietas į sveiką gyvenimą

Ši klastinga liga užklumpa netikėtai ir nepriklausomai nuo sveikatos būklės. Pasak NVI gydytojos radiologės Rūtos Briedienės, ji atsiranda net labai sveiką gyvenimo būdą gyvenančioms moterims, todėl svarbiausia krūties vėžį pastebėti ankstyvoje stadijoje ir pradėti gydymą laiku.

„Viena iš 8 moterų per visą savo gyvenimą suserga krūties vėžiu, tačiau jeigu liga nustatoma anksti – beveik visos moterys pasveiksta. Kuo anksčiau nustatoma liga, tuo geresnių gydymo rezultatų galima tikėtis.

Jei moteris sveika, profilaktiniai tyrimai rekomenduojami kas dvejus metus. Net 70 proc. kasmet diagnozuojamų krūtų vėžio atvejų yra ankstyvos stadijos“, – profilaktinių patikrų svarbą pabrėžia gydytoja.

Rožinio kaspino mėnesio proga surengta akcija „Rožinė dovana moterims“. Šia proga gydytojai radiologai, radiologijos technologai, gydytojai onkologai, onkologai radioterapeutai ir chirurgai suvienijo jėgas padėti moterims.

„Šiandien dirbame vieno vizito principu. Įprastai, jeigu moterys atvyksta pasitikrinti pagal profilaktinę patikros programą – joms priklauso tik mamografija ir tik po 10 dienų jos gauna atsakymą, ar reikia papildomų tyrimų.

Dabar atvykusios moterys gauna atsakymą tą pačią dieną ir jas papildomai pakonsultuoja gydytojas radiologas chirurgas, onkologas radioterapeutas, o prireikus atliekami genetiniai tyrimai, ultragarsinis ištyrimas ir kiti reikalingi tyrimai“, – pasakoja NVI diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja gydytoja Jurgita Ušinskienė

Iniciatyvos dovana – nemokami tyrimai moterims

Minint moterų kovos su krūties vėžiu mėnesį, spalio 18 ir 25 d. Nacionalinis vėžio institutas (NVI) kartu su Tarptautine moterų asociacija Vilniuje (IWAV), NKLA ir Vilniaus kolegija organizuoja krūties vėžio prevencinius ir ankstyvosios diagnostikos patikrinimus moterims.

Visą spalio mėnesį autobusai veš nuo 50 m. iki 69 m. moteris iš Širvintų, Kupiškio bei Šalčininkų regionų. Atvykus su siuntimais, joms bus atliekama mamografija, profilaktiniai tyrimai, jeigu prireiks bus teikiamos gydytojų konsultacijos.

Gydytojai atliks profilaktinius mamografinius tyrimus ne tik šiai programai priklausančioms moterims, bet ir pagal Europos komisijos paskutinių metų rekomendacijas, moterys nuo 45 metų taip pat kviečiamos profilaktiniams tyrimams.

Krūties vėžys pasireiškia ne tik moterims, su šia liga tenka kovoti ir vyrams. Lietuvoje per metus fiksuojama 15–19 atvejų, kai vyrams diagnozuojamas krūties vėžys, dažniausiai pasireiškiantis dėl šeimoje esančios genų mutacijos.

Vyrams reikėtų profilaktiškai pasitikrinti, jeigu mama sirgo krūtų vėžiu arba turi genų mutaciją, taip pat užčiuopus neįprastus darinius krūtyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.