Tyrimas: šio augalo sėklos gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu

Mokslininkai įgyja vis daugiau žinių apie tai, kokią įtaką žmogaus žarnyno mikroorganizmai – mikrobiota – turi įvairioms organizmo sistemoms. Naujas tyrimas pažvelgė į galimą ryšį tarp žarnyno mikrobiotos ir rizikos susirgti krūties vėžiu.

Linų sėmenų vartojimas gali būti naujas krūties vėžio prevencijos būdas.<br>lrytas.lt koliažas
Linų sėmenų vartojimas gali būti naujas krūties vėžio prevencijos būdas.<br>lrytas.lt koliažas
Krūties vėžio prevencinė programa<br>VLK infografikas
Krūties vėžio prevencinė programa<br>VLK infografikas
Linų sėmenys<br>123rf nuotr.
Linų sėmenys<br>123rf nuotr.
Krūties vėžio tyrimas<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Krūties vėžio tyrimas<br>J.Kalinsko, ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-12-17 08:27

Laboratoriniai bandymai su pelėmis padėjo nustatyti sąsają tarp žarnyno mikrobiotos ir genų raiškos. Taip pat pastebėta, kad linų sėmenų vartojimas padėjo sumažinti krūties vėžio riziką. Šioms įžvalgoms patvirtinti reikalingi išsamesni tyrimai, bet nauji duomenys gali turėti klinikinės reikšmės mažinant moterų riziką susirgti krūties vėžiu.

Žurnale „Microbiology Spectrum“ paskelbtas tyrimas nagrinėjo pelių patelių duomenis. Jo autoriai nustatė, kad pieno liaukų mikro RNR gali turėti įtakos krūties vėžio vystymuisi.

„Nustatėme, kad santykinė tam tikrų bakterijų gausa žarnyne susijusi su mikro RNR raiška pieno liaukoje. Mikro RNR yra mažos molekulės, kurios svarbios reguliuojant genų raišką. Nustatėme, kad dalis mikro RNR dalyvauja su krūties vėžio išsivystymu susijusiuose procesuose“, – teigė tyrimo autorė ir Toronto universiteto docentė Elena M. Comelli.

Linų sėmenų nauda

Tyrėjai pabandė išsiaiškinti, kaip gali pasikeisti ryšys tarp žarnyno mikrobiotos ir mikro RNR raiškos pieno liaukoje. Jie nustatė, kad linų sėmenų vartojimas pelėms padėjo pakeisti žarnyno bakterijų ir mikro RNR santykį, taip galimai padėdamas sumažinti krūties vėžio riziką.

„Įdomu tai, kad linų sėmenys galėjo turėti teigiamą poveikį. Linų sėmenų sudėtyje yra lignano – junginio, kurį žarnyno mikrobiota turi išardyti, kad išsiskirtų metabolitai, kurie vėliau absorbuojami į kraujotaką.

Nustatėme, kad mitybos intervencija (linų sėmenų vartojimas) gali būti naujas krūties vėžio prevencijos būdas“, – pasakojo E.M.Comelli.

Tiesa, tyrimo rezultatų dar negalima pritaikyti praktikoje, bet jie gali turėti reikšmės krūties vėžio prevencijai, jei mokslininkų įžvalgos pasitvirtintų.

Didžiausia rizika – nuo 50 metų

Krūties vėžys – dažniausia onkologinė liga tarp moterų. Statistika rodo, jog suserga viena iš vienuolikos.

Panašūs tyrimai yra labai svarbūs siekiant padėti krūties vėžiu sergantiems ir didelę riziką susirgti turintiems žmonėms. Tačiau moterys turėtų atminti ir jau mokslo patvirtintus būdus, kurie padeda apsisaugoti nuo klastingos ligos.

Rizika susirgti krūties vėžiu mažėja, jei pavyksta palaikyti normalų kūno svorį, riboti alkoholio vartojimą ir reguliariai mankštintis.

Medikai taip pat akcentuoja, kad skaudžių ligos pasekmių pavojų sumažinti padeda reguliari patikra. Didžiausią riziką susirgti turi 50–69 metų amžiaus moterys.

Todėl Lietuvoje vykdoma nemokama krūties vėžio patikros programa. Išsitirti kviečiamos visos minėto amžiaus moterys, net ir tada, kai jos neturi simptomų, nieko neskauda.

Vėžį įtarti moteris gali ir apčiuopdama krūtį. Guzelis krūtyje arba pažastyje rodo, kad derėtų pasitarti su gydytoju. Nereikia išsigąsti, nes tai dar nebūtinai reiškia vėžį, bet pasitikrinti būtina.

Taip pat verta sunerimti, jei pastebėjote krūties formos, kontūro ar dydžio pakitimą, odos spalvos pokytį, odos paburkimą, įdubimą, negyjančią žaizdą, kraujingas ar tamsios spalvos išskyras iš spenelio, spenelio įtraukimą.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.