Kepenų pažeidimai vystosi be skausmo – išduoda šie požymiai

Kepenys – gyvybiškai svarbios, jei jos nustotų dirbti, mirtume per kelias valandas. Šis organas atlieka gausybę darbų: šalina toksinus, maistą paverčia energiją, gamina hormonus ir virškinimo sultis. Tačiau kepenų pažeidimai gali sukelti ilgalaikius simptomus nebūtinai tose kūno vietose, kur dažnas tikėtųsi.

Pėdos gali byloti apie kepenų veiklos sutrikimus.<br>lrytas.lt koliažas
Pėdos gali byloti apie kepenų veiklos sutrikimus.<br>lrytas.lt koliažas
Niežtinčios pėdos<br>123rf nuotr.
Niežtinčios pėdos<br>123rf nuotr.
Kepenys<br>123rf iliustr.
Kepenys<br>123rf iliustr.
Pėdos<br>123rf nuotr.
Pėdos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 10, 2024, 6:57 AM

Kepenyse nėra skausmo receptorių, tad dažnam šio organo pažeidimai pradeda vystytis nepastebimai. Dr. Ericas Bergas, knygos „Sveikas Keto planas“ autorius, įspėjo apie kepenų veiklos sutrikimo simptomus, kuriuos galima pastebėti ant žmogaus pėdų.

Dėmės ant pėdų

Panaši simptomatika siejama su diabeto komplikacijomis, tačiau tai gali būti ir kepenų pažeidimo požymis.

„Jei žmogus serga kepenų ciroze, hepatitu ar net sunkios formos suriebėjusių kepenų liga, dažnai apatinėje kūno dalyje kraujotaka būna tokia bloga, kad pamatysite mažus raudonus, beveik rūdžių spalvos taškelius ar pigmentines dėmes, kurios gali priminti mėlynes“, – sakė E.Bergas.

„Kepenų veikla yra tampriai susijusi su kraujo krešėjimu, vitaminu K, todėl, nelikus kepenų funkcijos, gali atsirasti daugybė mėlynių ir išblukusių dėmių įvairiose kūno vietose“, – tęsė jis.

Niežtinčios pėdos

Pasak E.Bergo, pėdų niežulys gali pasireikšti, nes tulžis, kurią gamina kepenys, tampa ypač tiršta. Todel ji grįžta į kepenis ir patenka į kraują.

„Su krauju tulžis patenka į kūno audinius ir tai gali sukelti niežulį. Pažįstu žmonių, kuriems nepakeliamai niežti kojas, dėl to jie visą naktį eina iš proto, bet šio simptomo nesureikšmina.

Problema tikriausiai yra ne pėdose, o kepenyse. Tiesa, tai gali būti ir pėdų grybelio požymis. Problemų dėl kepenų turintys žmonės dažniau užsikrečia grybelinėmis infekcijomis, kurios įsimeta ne tik ant pėdų, bet ir ant kojų nagų“, – paaiškino E.Bergas.

Į voratinklį panašios venos

Dažniausiai šis požymis atsiranda aplink kulkšnis, tačiau gydytojas įspėjo, kad jį galima pastebėti bet kurioje kūno vietoje.

E.Bergo teigimu, taip nutinka, nes kepenys nebegali reguliuoti moteriško lytinio hormono – estrogeno – kiekio organizme. Todėl susidaręs estrogeno perteklius „plaukioja“ po visą kūną. Estrogenas gali išplėsti kraujagysles, o tai matoma plika akimi.

„Problema ta, kad estrogeno perteklius gali pažeisti kepenis ir sukelti suriebėjusių kepenų ligą bei tulžies latakų problemas. Dėl to gali susiformuoti tulžies pūslės akmenys“, – įspėjo E.Bergas.

Sausi ir suskilinėję kulnai

Sausi ir skilinėjantys kulnai dažnai yra ryškaus omega-3 riebalų rūgščių trūkumo požymis.

„Kepenys gamina tulžį, kuri padeda suskaidyti ir įsisavinti riebaluose tirpstančius vitaminus ir kitas riebaluose tirpias maistines medžiagas, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgštis. Dėl prastos kepenų funkcijos gali nepasigaminti tiek tulžies, kiek reikia omega-3 riebalų rūgštims išgauti. Taip pat gali trūkti vitamino B3, dėl kurio gali išsivystyti pelagra“, – sakė E.Bergas.

Nagų pažeidimai

Su kepenų veiklos sutrikimu susijusios net kelios nagų būklės. Distrofiniai nagai – yra deformuoti ir labai stori, jie gali būti pageltę, kartais atitrūksta nuo nago dugno.

Kitos nagų būklės gali būti atpažįstamos iš baltų linijų, einančių per nagą, ar smulkių taškelių.

E.Bergas akcentavo, kad kepenų pažeidimo požymiai gali atsirasti ir ant rankų, ir ant kojų nagų.

Pagal Mirror.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.