Raumenų skausmas ir rankų dilgčiojimas išdavė tai, ką sunkiai suprato net medikai

47-erių metų moteris netikėtai išsiaiškino, kodėl jai nepavyksta įveikti vitamino B12 trūkumo. Jai padėjo nepažįstamo žmogaus patarimas socialinio tinklo grupėje.

Rankos<br>123rf nuotr.
Rankos<br>123rf nuotr.
Rankų drebulys<br>123rf nuotr.
Rankų drebulys<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 7:17 PM

Britė Louise Miller pirmuosius nerimą keliančius simptomus pastebėjo 2021 m. rudenį. Slaugytoja dirbančiai moteriai pasireiškė dusulys ir raumenų skausmas, nors ji buvo fiziškai aktyvi ir sveika.

Iš pradžių ji pagalvojo apie tai, kad naujame darbe tenka nešioti sunkius krepšius. Tai galėtų paaiškinti nuovargio požymius.

Šeimos gydytoja patarė užsiimti fizioterapija, tačiau simptomai neišnyko: Louise kankino kaklo ir nugaros skausmas.

„Aš net negalėjau atsikelti iš lovos. Negalėjau nusiprausti duše“, – pasakoja Louise.

Po daugybės kraujo tyrimų ir klaidingos fibromialgijos diagnozės moteris, kuri buvo gydoma nuo vitamino B12 trūkumo, nusprendė kreiptis patarimo į „Facebook“ grupę. Internete nepažįstamas žmogus atkreipė dėmesį, kad, sprendžiant iš kraujo tyrimų, jos geležies ir vitamino D kiekis buvo per mažas, kad organizmas galėtų įsisavinti vitaminą B12.

„Man buvo labai sunku dirbti ir, nepaisant B12 injekcijų, vis tiek trūko energijos, buvo sunku judėti“, – prisiminė Louise.

Dėl vitamino B12 injekcijų geležies kiekis dar labiau sumažėjo. Louise organizmas negalėjo įsisavinti vitamino B12 ir ji šešias savaites buvo prikaustyta prie lovos.

„Norėjau nuvažiuoti pas mamą ir pabūti su ja, bet nejaučiau kojos ant greičio pedalo, buvo labai baisu“, – apie savijautą pasakojo moteris.

Tada Louise gavo didelę vitamino D dozę ir tablečių, kad padidėtų geležies kiekis, po to vėl pradėjo daryti vitamino B12 injekcijas. Tik jos buvo retos – kas 8 arba 12 savaičių.

Tačiau Anglijos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) interneto svetainėje teigiama, kad vitamino B12 trūkumas turėtų būti gydomas injekcijomis kas antrą dieną.

Po to, kai hematologijos ir neurologijos skyriuose buvo atlikti papildomi tyrimai. Louise nusprendė pati užsisakyti injekcijas, kurias 2023 m. birželio mėnesį darė kas antrą dieną.

„Praėjus septyniems mėnesiams, pradedu jausti skirtumą. Socialinio tinklo grupėje žmonės sako, kad reikia maždaug dvejų metų, kad atsistatyčiau, tai užtrunka. Tačiau „Facebook“ grupė mane išgelbėjo, ačiū Dievui už ją, nes nežinau, kur būčiau buvusi“, – teigė Louise.

„Dabar turiu šalinti žalą, padarytą nugarai, kaklui ir energijos lygiui. Man dilgčiojo ir tirpo rankos, pasisekė, kad problemą supratau laiku“, – džiaugėsi moteris.

Dabar Louise noris skleisti žinią apie šį sutrikimą.

„Tiek daug žmonių kenčia nuo, atrodytų, paprasto vitaminų trūkumo, tačiau iš tikrųjų jiems reikia gydymo.

Yra daug veiksnių, dėl kurių vitaminas B12 gali būti sunkiai įsisavinamas, pavyzdžiui, vitaminas D, magnis, geležis ir folio rūgštis, tačiau šeimos gydytojai niekada apie tai nepasakoja pacientams“, – sakė moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.