Nuo šalčio pabalę rankų pirštai – kraujotakos ligos požymis

Jei jūsų rankų arba kojų pirštai šaltyje pabalsta ir nutirpsta, jums gali pasirodyti, jog dėl to kalta suprastėjusi kraujotaka. Taip galvoja daugelis, kai pirmą kartą susiduria su šia problema.

Reino sindromas<br>123rf nuotr.
Reino sindromas<br>123rf nuotr.
Žiema<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiema<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2024, 8:52 AM

Taip manė ir leidinio „Harvard Heart Letter“ vykdomoji redaktorė Julie Corliss. Ji tokius simptomus pastebėjo po ilgesnių pasivaikščiojimų vėsiame ore. Jos rankų mažyliai, bevardžiai ir viduriniai pirštai pabaldavo, o nagai net įgaudavo mėlyną atspalvį.

Tačiau J.Corliss gana greitai išsiaiškino, kad ji serga Reino sindromu, sukeliančiu staigų kraujagyslių susiaurėjimą.

Manoma, kad Reino sindromą turi iki 20 proc. suaugusių pasaulio gyventojų. Jungtinėje Karalystėje šia liga gali sirgti iki 10 mln. žmonių.

Reino sindromas – kas tai?

Kai patenkate į šaltą aplinką, organizmas stengiasi palaikyti normalią organizmo temperatūrą. Šalia odos esančios kraujagyslės susitraukia – taip kraujotaka nukreipiama į kūno gilumą. Turint Reino sindromą, šis procesas būna ekstremaliai intensyvus.

Ar Reino sindromo simptomus sukelia tik šaltas oras?

„Šaltas oras yra dažniausias veiksnys, kuris paskatina Reino sindromo pasireiškimą“, – sako gydytojas reumatologas Robertas H. Shmerlingas.

„Tačiau simptomai gali pasireikšti bet kuriuo metų laiku. Pavyzdžiui, kai išlipate iš šilto baseino ir įeinate į pastatą su oro kondicionieriumi, arba, kai ieškote prekių parduotuvių šaldikliuose. Epizodą gali iššaukti net ir menkiausi oro temperatūros pokyčiai“, – tikino specialistas.

Kas nutinka, kai prasideda epizodas

Epizodo metu mažos arterijos rankų ir kojų pirštuose spazmiškai susitraukia, o tai trukdo deguonies prisotintam kraujui patekti į odą. Kai kurios kraujagyslės gali net laikinai subliūkšti, todėl oda išblykšta ir atvėsta, o kartais visiškai pabąla.

Reino sindromas paveikia ne tik rankas, bet ir kojas. Kiek rečiau nosį, lūpas ir ausis.

Ar Reino sindromas yra kraujotakos sutrikimas?

Techniškai, Reino sindromas yra laikomas kraujotakos problema, tačiau ši liga labai skiriasi nuo to, ką gydytojai įprastai vadina kraujotakos sutrikimais, tikino R.H.Shmerlingas. Kraujotakos problemos dažniausiai paveikia vyresnio amžiaus žmones, kurių kraujagyslės yra susiaurėjusios dėl riebalų apnašų (tai vadinama ateroskleroze). Šią ligą dažnai sukelia didelis cholesterolio kiekis, aukštas kraujospūdis ir rūkymas.

Priešingai, Reino sindromas paprastai pasireiškia jaunesniems žmonėms (dažniausiai moterims), neturintiems kitų sveikatos problemų. Ir šis kraujo apytakos sutrikimas paprastai yra laikinas ir neturintis jokių ilgalaikių pasekmių, pridūrė specialistas.

Kaip galima išvengti Reino sindromo priepuolių?

Geriausia išeitis turint šį sutrikimą, visų pirma, yra pastangos užkirsti kelią paūmėjimams. Tai galima padaryti vengiant staigių temperatūros pokyčių arba naudojant tinkamą apsaugą. Prieš einant į lauką vertėtų šiltai apsirengti, užsidėti kelis rūbų sluoksnius ir turėti pirštines.

Tai verta daryti net tada, kai temperatūra gali sumažėti nežymiai. Be to, vertėtų pasiruošti, jeigu sinoptikai prognozuoja lietų arba stiprų vėją. Tai pat naudinga žiemą, prieš įlipant į automobilį, jį pašildyti, o apsipirkinėjant šaldyto maisto skyriuje užsidėti pirštines.

Taip pat pravartu vengti veiklos ir vaistų, dėl kurių susiaurėja kraujagyslės. Taigi nereiktų rūkyti ir vartoti tam tikrų medikamentų, pavyzdžiui vaistų nuo peršalimo ir alergijos, kurių sudėtyje yra pseudoefedrino, bei vaistų nuo migrenos, kuriuose yra ergotamino. Emocinis stresas taip pat gali išprovokuoti Reino sindromo paūmėjimą, todėl pasidomėkite priemonėmis ir metodais, kurie gali sumažinti įtampą.

Jei reikia, gydytojas gali skirti vaistus, kurie atpalaiduoja kraujagysles, dažniausiai tai yra kalcio kanalų blokatoriai, tokie kaip nifedipinas. Jei šis gydymas nebus veiksmingas, jums taip pat gali skirti medikamentus, kuriais gydoma erekcijos disfunkcija, pavyzdžiui, sildenafilis („Viagra“). Kitos gydymo priemonės yra losartanas fluoksetinas ir vietinis nitroglicerinas. Tiesa, tikėtina, kad šiuos vaistus reikės vartoti tik žiemą, kai Reino sindromo simptomai pasireiškia dažniau.

Ko imtis prasidėjus epizodui?

Kai pirštai pradeda balti, labai svarbu kuo greičiau sušildyti paveiktas vietas. Daug kam padeda jų laikymas po šiltu tekančiu vandeniu.

Kai to padaryti neįmanoma, galite laikyti rankas pažastyse arba prie kitų šiltų kūno vietų. Kai kraujagyslės pagaliau atsipalaiduoja ir kraujotaka atsinaujina, oda sušyla, parausta. Rankų bei kojų pirštuose taip pat galite pajusti dilgčiojimą.

Ar Reino sindromas yra siejamas su kitomis sveikatos problemomis?

Kai kurie Reino sindromu sergantys žmonės turi ir kitų sveikatos problemų, dažniausiai jungiamojo audinio sutrikimų, tokių kaip vilkligė ar sklerodermija. Jūsų gydytojas gali tai nustatyti, žinodamas jūsų simptomus, atlikęs fizinę apžiūrą bei kelis kraujo tyrimus. Tačiau dažniausiai kiti sveikatos sutrikimai nėra aptinkami.

Parengta pagal health.harvard.edu inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.