Kardiologas: 7 natūralūs būdai pagerina kraujotaką ir apsaugo nuo krešulių susidarymo

Atsisakius tam tikrų maisto produktų ir gėrimų galima apsisaugoti nuo pavojingų kraujo krešulių. Giliųjų venų trombozė (GVT) yra liga, kuomet giliai kūno viduje esančioje venoje – dažniausiai blauzdose arba šlaunyse – susidaro kraujo krešulys. Nors tikslūs skaičiai nėra žinomi, Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Ligų kontrolės ir prevencijos centras praneša, kad šioje šalyje giliųjų venų trombozė arba plaučių embolija (kai dalis kraujo krešulio atitrūksta ir nukeliauja į plaučius) kasmet paveikia apie 900 tūkst. žmonių.

Sumažinti GVT riziką padeda mitybos pokyčiai.<br>lrytas.lt koliažas
Sumažinti GVT riziką padeda mitybos pokyčiai.<br>lrytas.lt koliažas
Vanduo, stiklinė.<br>123rf nuotr.
Vanduo, stiklinė.<br>123rf nuotr.
česnakas<br>Pexels nuotr.
česnakas<br>Pexels nuotr.
česnakas<br>Pexels nuotr.
česnakas<br>Pexels nuotr.
druska<br>123rf iliustr.
druska<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2024-04-14 19:07, atnaujinta 2024-04-14 19:08

Tačiau labiausiai sunerimti verčia tai, kad GVT gali tapti sunkių ligų, negalios ar net mirties priežastimi.

Negana to, prasidėjus COVID-19 pandemijai smarkiai padaugėjo pacientų, patekusių į ligoninę dėl susidariusių kraujo krešulių.

„Maždaug 2020 m. birželio ir liepos mėnesiais pradėjome pastebėti, kad vis daugiau pacientų atvyksta į priėmimą dėl kraujo krešulių, susidariusių jų kojose arba plaučiuose“, – tikino visuomenės sveikatos specialistas ir Detroito medicinos centro kardiologas dr. Chadi Alraiesas. Gydytojas pridūrė, kad dėl COVID-19 viruso kai kurių pacientų organizmai pradėdavo gaminti antikūnus, kurie gali sukelti uždegimą bei kraujo krešulius.

Tačiau yra ir gerų naujienų. GVT yra pagydoma, o svarbiausia – jos galima ir išvengti. Sumažinti šios ligos riziką padeda mitybos pokyčiai.

„Kai kurie produktai padidina kraujo krešulių riziką“, – tikino knygos „The 30-Day Heart Tune-up“ (angl. Širdies pagerinimas per 30 dienų) autorius dr. Steven Masley. Jis taip pat pastebėjo, kad kai kurių produktų įtraukimas į racioną irgi gali padėti išvengti GVT.

Štai septyni mitybos patarimai, padėsiantys sumažinti GVT tikimybę.

1. Gerkite daug skysčių, nes tai užtikrina gerą kraujotaką

Kaip skelbia Amerikos širdies asociacija, dėl dehidratacijos širdis turi dirbti stipriau, kad kraujas ir toliau keliautų per kraujagysles ir patektų į raumenis. JAV Nacionalinės mokslų, inžinerijos ir medicinos akademijos pateiktose gairėse nurodoma, kad moterys iš maisto ir gėrimų kasdien turėtų gauti vidutiniškai 2,6 litrus vandens, o vyrai – 3,6 litrus.

„Patariu gerti daug skysčių. Per dieną reiktų išgerti mažiausiai pusantro arba du litrus, – teigė dr. C.Alraiesas. – Tačiau rekomenduojame nevartoti daug gazuotų bei gausybę angliavandenių turinčių gėrimų.“

Jūs galite pasitikrinti, ar geriate pakankamai skysčių, atkreipdami dėmesį į savo šlapimą. Jeigu jis yra švelniai gelsvas arba bespalvis, tikėtina, kad išgeriate užtektinai vandens. Tačiau jeigu jo spalva primena gintarą ar yra dar tamsesnė, jums vertėtų gerti daugiau vandens.

2. Vynuogių sultys bei raudonas vynas padeda sumažinti trombocitų lipnumą

Kaip teigiama „Journal of Nutrition“ paskelbtoje daugybės tyrimų analizėje, kasdien suvartojant nedidelį kiekį raudonojo vyno arba raudonųjų vynuogių sulčių sumažėja kraujo krešulių tikimybė. Taip yra dėl vynuogėse esančių galingų antioksidantų, vadinamų polifenoliais, kurie padeda trombocitams nesulipti.

Tiesa, C.Alraiesas pabrėžia, kad vyną reikia vartoti saikingai: „Viena taurė per dieną tikrai nekelia jokio pavojaus, bet didesni kiekiai gali pakenkti kepenims, kuriose gaminamos kraują skystinančios medžiagos.“

3. Bėdų išvengsite lengviau, jeigu maistą skaninsite česnaku

„Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtame tyrime nurodoma, kad česnakai turi daugybę teigiamų poveikių. Vienas jų – galimas pavojingų trombocitų sankaupų kraujyje skaidymas. Mokslininkai teigia, kad česnakuose esančios naudingos medžiagos geriausiai pasisavinamos, kai česnakas yra susmulkinamas – taip šie naudingi junginiai išsiskiria – o tuomet valgomas žalias, kepintas orkaitėje arba virtas mažiau nei tris minutes.

Tačiau, jeigu jau vartojate kraują skystinančius vaistus, pasitarkite su savo gydytoju, kiek česnako jūs galite suvalgyti, kadangi ši daržovė gali pakenkti vaistų veiksmingumui.

4. Venkite nesveikų riebalų, cukraus ir druskos

Dr. S.Masley pabrėžė, kad tie patys maisto produktai, kurie skatina apnašų kaupimąsi kraujagyslėse, didina ir GVT riziką. Taigi, laikantis Amerikos širdies asociacijos rekomendacijų, vertėtų vengti nesveikų transriebalų, cukraus ir didelio druskos kiekio. Kaip aiškino dr. S.Masley, „visi šie produktai didina uždegimą.“

Aptikti šias medžiagas maisto produktuose gali būti sunku, todėl reikia atidžiai perskaityti gaminio sudėtį. Cukrus būna įvairių formų, pavyzdžiui, medus, melasa, kukurūzų sirupas, rudųjų ryžių sirupas. „Harvard Health“ rekomenduoja mažinti visų jų suvartojamą kiekį. Cukrus taip pat gali būti įvardintas ir kaip laktozė, fruktozė, miežių salyklas, salyklo milteliai, etilio maltolis ar vaisių sulčių koncentratas.

Transriebalai etiketėse gali slėptis po tokiais ingredientais kaip iš dalies hidrintas arba hidrintas aliejus. Perskaitę gaminių sudėtis, rinkitės produktus, kuriuose yra mažiausiai cukraus, druskos ir transriebalų.

5. Vartokite tyrą alyvuogių aliejų

Remiantis JAV Nacionalinių sveikatos institutų finansuotu tyrimu, atliktu 2019 m., bent kartą per savaitę vartojamas alyvuogių aliejus sumažino nerūkančių nutukusių (kūno masės indeksas didesnis nei 30) žmonių trombocitų aktyvumą. Tai rodo, kad šis aliejus gali sumažinti kraujo krešulių riziką.

Be to, kiek anksčiau moksliniame žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtame tyrime nurodoma, kad kraujo krešulių išvengti padeda tyrame alyvuogių aliejuje esantys antioksidantai, vadinami fenoliais. Tyrimo metu žmonių, vartojusių pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų su dideliu fenolio kiekiu, kraujyje buvo mažiau kraujo krešėjimą skatinančių medžiagų. Taigi, norint išvengti GVT, vertėtų ne tepti duoną sviestu, o mirkyti ją ypač tyrame alyvuogių aliejuje.

6. Valgykite daug žalumynų

Jeigu vartojate antikoaguliantą pavadinimu „Warfarin“, maistas, kuriame gausu kraujo krešėjime dalyvaujančio vitamino K, gali pakenkti šio vaisto poveikiui. „Labai dažnai gydytojai liepia savo pacientams vengti žalumynų, – sakė dr. S.Masley. – Tačiau man atrodo, kad juos reikia valgyti kasdien.“ Svarbiausia kasdien suvartoti tokį pat kiekį produktų, kuriuose gausu vitamino K – taip palaikysite pastovų šio mineralo kiekį organizme.

JAV Nacionalinių sveikatos institutų duomenimis, rekomenduojama vidutinė vitamino K paros norma yra 122 mikrogramai moterims ir 138 mikrogramai vyrams. Kad būtų aiškiau, 30 gramų špinatų yra apie 145 mikrogramai vitamino K.

7. Vartokite mažiau gyvulinės kilmės riebalų

Dr. S.Masley teigia, kad riebiuose pieno produktuose ir riebioje mėsoje esantys sotieji riebalai taip pat yra siejami su padidėjusiu uždegimu.

Dr. C.Alraiesas su tuo sutinka: „Riebus maistas, pavyzdžiui, mėsainiai, aliejuje virti patiekalai, raudona mėsa ar produktai, kuriuose gausu cholesterolio, skatina uždegimą. Toks maistas sukelia uždegiminį procesą, kuris kelia papildomą riziką pacientams, jau kenčiantiems nuo kraujo krešulių.“

Parengta pagal everydayhealth.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.