Tyrimas: kava gali užkirsti kelią nepagydomai ligai

Remiantis žurnale „The Lancet“ paskelbtais tyrimo duomenimis, kavos vartojimas gali būti susijęs su mažesne Parkinsono ligos rizika, rašo „Health Digest“.

Kavos puodelis<br>123rf nuotr.
Kavos puodelis<br>123rf nuotr.
Kava.<br>123rf nuotr.
Kava.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2024, 6:32 AM

Kaip žinoma, tai yra progresuojanti nervų sistemos liga, dėl kurios smegenyse naikinami arba žūsta neuronai.

Dėl to atsiranda įvairių su judesiais susijusių ir kitų simptomų, iš kurių kai kurie ankstyvosiose stadijose nėra akivaizdūs, pavyzdžiui, rankų ir pirštų drebulys, bradikinezija (sulėtėję judesiai), raumenų sustingimas, pusiausvyros sutrikimai, bloga laikysena, nesugebėjimas mirksėti ir šypsotis, švelni, greita ar nerišli kalba, rašymo problemos“, – teigiama leidinyje.

Pažymima, kad šiame tyrime dalyvavo 4488 žmonės, visi jie turėjo LRRK2 geno variantą, kuris didina riziką susirgti Parkinsono liga.

Mokslininkai išanalizavo vidutinį kofeino suvartojimo kiekį, apie kurį nurodė dalyviai, ir nustatė, kad žmonėms, kurie nevartojo kofeino, rizika susirgti Parkinsono liga buvo didesnė, palyginti su tais, kurie vartojo kofeiną.

Be to, 2012 m. atlikus šešių savaičių atsitiktinių imčių kontroliuojamąjį tyrimą nustatyta, kad grupės dalyvių, kurie iš pradžių gėrė po vieną puodelį kavos du kartus per dieną, o vėliau perėjo prie dviejų puodelių kavos du kartus per dieną, Parkinsono ligos simptomai labai pagerėjo jau po trijų savaičių.

Tuo pat metu kitas tyrimas, atliktas per ilgesnį laikotarpį, tokių pačių rezultatų nedavė. Todėl tikėtina, kad tokie tyrimai rodo staigų kofeino poveikį, t. y. jo veiksmingumas mažėja, kuo ilgiau žmogus jį vartoja.

Nepaisant to, kofeino vartojimas gali antagonizuoti adenozino A2A receptorius, o tai gali sumažinti motorinius parkinsonizmo simptomus.

Remiantis 2016 m. žurnale „Journal of Chemical Information and Modeling“ paskelbto tyrimo duomenimis, kofeinas gali sustabdyti alfa-sinukleino baltymo skilimą ir sulipimą smegenyse, kad susidarytų Levio kūnai.

Levi kūneliai sukelia su Parkinsono liga susijusius simptomus, ypač judėjimo, blokuodami dopamino gamybą ir perdavimą“, – aiškinama straipsnyje.

Tačiau mokslininkų nuomonės dėl tyrimų išsiskiria. Kai kurie iš jų teigia, kad prieš darant galutines išvadas reikia atlikti daugiau tyrimų.

Kuo dar naudinga kava

Žinoma, kad kava be kofeino, kaip ir įprasta kava, turi daug antioksidantų, kurie gali palaikyti sveiką žmogaus žarnyną.

Tačiau kava be kofeino vis tiek gali būti geresnis pasirinkimas dėl kai kurių privalumų.

Be to, kardiologė Lakshmi Mehta papasakojo apie prieskonį, dėl kurio kava gali būti ypač naudinga jūsų širdžiai.

Būtent, kalbame apie cinamoną.

„Kai kurie tyrimai rodo, kad cinamonas gali sumažinti cukraus kiekį 2 tipo diabetu sergančių žmonių kraujyje, taip pat sumažinti aukštą cholesterolio ir trigliceridų kiekį“, – aiškino kardiologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.