„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“

Tulžies pūslės akmenligė Europos ir kitų išsivysčiusių šalių visuomenėje yra diagnozuojama apie 20 % populiacijos. Šios ligos paplitimas didėja su amžiumi ir yra dažnesnis tarp moterų.

Tulžies pūslės akmenligė Europos ir kitų išsivysčiusių šalių visuomenėje yra diagnozuojama apie 20 % populiacijos.
Tulžies pūslės akmenligė Europos ir kitų išsivysčiusių šalių visuomenėje yra diagnozuojama apie 20 % populiacijos.
Tulžies pūslės akmenligė Europos ir kitų išsivysčiusių šalių visuomenėje yra diagnozuojama apie 20 % populiacijos.
Tulžies pūslės akmenligė Europos ir kitų išsivysčiusių šalių visuomenėje yra diagnozuojama apie 20 % populiacijos.
Gydytoja gastroenterologė Gitana Acutė.
Gydytoja gastroenterologė Gitana Acutė.
Daugiau nuotraukų (3)

Gydytoja gastroenterologė Gitana Acutė

Apr 17, 2024, 11:00 AM

Tulžies pūslės akmenys gali būti cholesteroliniai ir pigmentiniai, susidaro sąveikaujant genetiniams, aplinkos, vietiniams, sisteminiams bei metaboliniams veiksniams. Vakarų populiacijoje 90–95 % visų susidarančių akmenų yra cholesteroliniai.

Cholesteroliniai ir juodojo pigmento akmenys beveik visada formuojasi tulžies pūslėje, o rudojo pigmento akmenys formuojasi pagrindiniuose tulžies latakuose ir dažnai diagnozuojami po atliktos tulžies pūslės pašalinimo operacijos (cholecistektomijos).

Ar galima išvengti tulžies pūslės akmenų susidarymo? Tulžies akmenų susidarymo profilaktika yra sveikas gyvenimo būdas ir maistas, reguliari mankšta ir fizinis aktyvumas, palaikantis idealų kūno masės indeksą (KMI). Padidėjęs KMI ir moteriška lytis yra du labai svarbūs rizikos veiksniai formuotis tulžies pūslės akmenims.

Apie 80 % tulžies pūslės akmenų yra besimptomiai, ir tik 1–4 % asmenų, turinčių akmenis tulžies pūslėje, simptomai pasireiškia vienų metų laikotarpyje. Maždaug 20 % žmonių simptomai, susiję su tulžies pūslės akmenlige, pasireiškia per 20 m. nuo tulžies pūslės akmenligės diagnozės nustatymo. Simptominei tulžies pūslės akmenligei būdingi tulžiniai diegliai. Jie pasireiškia stipriu priepuoliniu skausmu po dešiniuoju šonkaulių lanku ar epigastriume (duobutėje), skausmas trunka 15–30 min., plinta į dešinį petį ar nugarą. Dažniausia tulžies pūslės akmenligės komplikacija yra ūmus tulžies pūslės uždegimas, išsivystantis dėl akmenų sutrikdyto tulžies nutekėjimo iš tulžies pūslės. Ūmiam tulžies pūslės uždegimui būdingas stiprus ir vis stiprėjantis skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku, karščiavimas, pykinimas, vėmimas. Skausmas trunka kelias valandas (dažniausiai ilgiau nei 5 val.).

Pilvo organų echoskopinis tyrimas yra pirmo pasirinkimo tyrimas diagnozuojant tulžies pūslės akmenligę. Šio tyrimo metu tulžies pūslės akmenys matomi kaip struktūros, turinčios ryškų echošešėlį, o šių struktūrų judrumas, vartant pacientą tyrimo metu, leidžia jas atskirti nuo tulžies pūslės polipų.

Tulžies pūslės pašalinimas (cholecistektomija) yra tinkamiausias simptominės tulžies pūslės akmenligės gydymas. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad kas trečias ketvirtas pacientas po atliktos cholecistektomijos jaučia išliekančius simptomus arba simptomai atsinaujina po trumpo besimptominio epizodo. Tokiais atvejais būtina įvertinti alternatyvias priežastis, kurios gali būti šių simptomų priežastis, t.y. duodenogastrinis refliuksas, funkcinė dispepsija ir kt. Dėl šių simptomų pacientai turi būti konsultuojami šeimos gydytojo ar nukreipiami gydytojo gastroenterologo konsultacijai.

Simptomai, kurie pacientus vargina po tulžies pūslės pašalinimo operacijos, gali būti labai įvairūs, t.y. pykinimas, vėmimas, pilvo pūtimas, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, nuolatinis skausmas arba skausmas atsirandantis pavalgius, pageltimas ar karščiavimas. Šiais atvejais atliekami papildomi tyrimai simptomų priežasčiai įvertinti.

Labai svarbu jaučiant simptomus po cholecistektomijos, įvertinti tulžies latakus, o juose radus akmenis, šiuos laiku pašalinti ir išvengti vėlesnių sunkių ir pavojingų komplikacijų. Likę ar naujai susiformavę tulžies latakų akmenys po tulžies pūslės pašalinimo įvairių tyrimų duodeminis randami nuo 0,2 iki 23 % atvejų. Didžiajai daliai pacientų ir po įvairių tyrimų nenustatoma jokia priežastis, kuri galėtų sukelti šiuos simptomus, reikšmingai bloginančius gyvenimo kokybę, o neretais atvejais neleidžiančius gyventi normalaus socialinio gyvenimo. Šių simptomų visuma, išsivysčiusi po tulžies pūslės pašalinimo, vadinama pocholecistektominiu sindromu, ir jis, kaip ir kitos ligos ar sindromai, turi būti gydomi. Skiriant gydymą siekiama palengvinti simptomus, o neretais atvejais simptomai visai išnyksta ir pacientas gali gyventi aktyvų socialinį gyvenimą.

Noriu pasidalinti keliais klinikiniais atvejais iš savo kasdieninio darbo, kai pacientai varginami įvairių virškinimo sutrikimų pašalinus tulžies pūslę, buvo nukreipti gastroenterologo konsultacijai.

Pirmasis atvejas – tai 56 m. moteris, kuriai tulžies pūslė buvo pašalinta prieš 6 mėnesius. Pirmąjį mėnesį ji jautėsi puikiai, išnyko varginęs priepuolinis skausmas, kuris atsirasdavo po valgio arba naktimis. Tuo labai džiaugėsi, nes atrodė, kad įveikė savo ligą. Antrąjį mėnesį po operacijos pradėjo jausti pilvo pūtimą, pykinimą, epizodiškai viduriuodavo, ypač rytais. Pradžioje pacientė taikėsi su vidutinio intensyvumo simptomais, tačiau jiems ryškėjant ir sunkėjant, kriepėsi į šeimos gydytoją, buvo rekomenduoti virškinimo fermentai, probiotikai. Šie medikamentai palengvino simptomus, tačiau kadangi pacientė nesijautė gerai, buvo nukreipta gastroenterologo konsultacijai. Atlikus papildomus tyrimus, nenustatyta jokių kitų priežasčių, galinčių sukelti šiuos simptomus, pacientei buvo diagnozuotas pocholecistektominis sindromas. Gydymui paskirtas ursodeoksicholio rūgšties preparatas 500 mg vakarienės metu, ir jau po pirmos savaitės simptomai reikšmingai pagerėjo. Rekomenduotas gydymo kursas iki 6 mėnesių.

Antrasis atvejas – 63 metų vyras, kuriam tulžies pūslė buvo pašalinta prieš 2 metus. Po cholecistektomijos ilgiau nei metus jautėsi gerai, tik paskutinį pusmetį atsirado rytinis pykinimas, kartumas burnoje, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas. Pacietas kreipėsi į šeimos gydytoją, atlikti kraujo, išmatų tyrimai, pilvo organų echoskopija, skirtas gydymas virškinimo fermantais, prokinetikais. Paskirtas gydymas palengvino simptomus, tačiau negerėjant savijautai, vyras buvo nukreiptas gastroenterologo konsultacijai. Atlikus papildomus tyrimus, nenustatyta jokių kitų priežasčių, galinčių sukelti pacientą varginusius simptomus. Jam buvo diagnozuotas pocholecistektominis sindromas. Gydymui paskirtas ursodeoksicholio rūgšties preparatas 500 mg vakarienės metu. Po 14 dienų susisiekus su pacientu, jis džiaugėsi, kad normalizavosi tuštinimasis, reikšmingai sumažėjo pilvo pūstimas, nepykina, tik epizodiškai jaučia kartumą burnoje. Rekomenduotas gydymo kursas iki 6 mėnesių.

Šie klinikiniai atvejai parodo, kad diagnozavus pocholecistektominį sindromą, jį galima efektyviai gydyti, skiriant ursodeoksicholio rūgšties preparatus ilgalaikiam gydymo kursui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024