Klastingą vėžį išdavė išmatų spalva: „Maniau, kad greitai mirsiu“

Amerikiečiui Matthew Rosenblumui buvo vos 32 metai, kai tualete apsilankęs vyras patyrė sukrėtimą – jo išmatos buvo baltos spalvos. Vyras iš pradžių pamanė susidūręs su keistu pagirių efektu, nes vakarą prieš tai išgėrė kelis alaus. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad neįprastu simptomu išsidavė ypač agresyvi liga – kasos vėžys.

Tualetas<br>123rf nuotr.
Tualetas<br>123rf nuotr.
Kasos vėžys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Kasos vėžys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Vėžys<br>123rf iliustr.
Vėžys<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 6:50 AM, atnaujinta Apr 23, 2024, 6:51 AM

Gydytojai optimizmo neįpūtė – pagal jų prognozes Matthew buvo likę gyventi daugiausia metai. Tačiau „stebuklingas“ vaistų derinys išgelbėjo vyrą. Po diagnozės praėjo 3-eji metai, o amerikietis vis dar vaikšto šia žeme.

Įtarimus sustiprino niežulys

Kai Matthew buvo 25 metai, jam nustatyta Krono liga. Šis virškinimo sistemos sutrikimas sukelia storosios žarnos uždegimą.

Taigi, vyras buvo įpratęs prie virškinimo trakto sutrikimų simptomų. Tačiau praėjus kelioms dienoms po neįprasto apsilankymo tualete jį pradėjo kamuoti įkyrus niežulys. Niežėjo delnus ir pėdų apačią, o tai Matthew apibūdino kaip blogiausią simptomą.

„Niekada anksčiau nieko panašaus nejutau, o šias vietas yra sudėtinga pasikasyti, – pasakojo vyras.

„Po visą naktį trukusio niežulio rankas ir kojas įkišdavau į vonią su karštu vandeniu, kad jos atbuktų“, – pridūrė jis.

Ligoninės skubios pagalbos skyriuje apsilankęs Matthew išgirdo, kad jo kraujyje yra daug bilirubino – suirusių raudonųjų kraujo kūnelių šalutinio produkto, kuris turi įtakos išmatų spalvai.

Didelis jo kiekis gali rodyti tulžies latako – vamzdelio pavidalo struktūros, jungiančios kepenis su plonąja žarna, – užsikimšimą.

Ultragarso tyrimas parodė tulžies latako susiaurėjimą. Gydytojai pabandė problemą išspręsti panaudodami stentą.

Medikų paaiškinimai Matthew nuramino: „Nebuvo jokio skubos jausmo... Jie nemanė, kad tai kažkas grėsmingo“.

Po kelių mėnesių gydytojai pašalino stentą, tačiau simptomai vėl atsinaujino. Gydytojas gastroenterologas pripažino negalintis paaiškinti Matthew simptomų, tačiau patikino, kad jis neserga onkologine liga.

„Jei turite vėžį, aš vartysiuosi kape“, – vyrui pasakė gydytojas.

Likimo ironija – po kelių valandų atliktas tyrimas parodė, kad pilvo dalyje, vadinamoje Vaterio ampule, – mažoje angoje, kurioje susijungia kasos ir tulžies latakai – yra auglys.

Diagnozė buvo negailestinga: ketvirtos stadijos kasos vėžys.

Ši liga vadinama „tyliuoju žudiku“, nes pacientams retai pasireiškia simptomai, kol vėžys neišplinta į kitas kūno vietas. Tuomet sėkmingai jį išgydyti beveik neįmanoma.

Maždaug 80 proc. atvejų liga diagnozuojama vėlyvoje stadijoje, kai tikimybė išgyventi ilgiau nei 5 metus siekia vos 3 proc.

Medikams teko keisti planus

Dažniausi kasos vėžio simptomai: skrandžio skausmas, dingęs apetitas, kūno svorio kritimas, gelta, tamsus šlapimas, šviesios spalvos išmatos, nuovargis ir niežulys.

Vien JAV pernai buvo diagnozuota 64 000 kasos vėžio atvejų ir daugiau kaip 50 000 mirčių.

Dauguma pacientų yra vyresni nei 65 metų amžiaus, ir tik 1,9 proc. yra Matthew amžiaus.

Bėda, kad kasos vėžys yra sudėtingai diagnozuojamas.

„Kasa yra kūno gilumoje. Ankstyvieji simptomai yra labai nežymūs, gali likti nepastebėti, taip pat gali būti klaidingai priskirti daugybei kitų būklių.

Kai pajaučiate ligos simptomus, vėžys jau būna metastazavęs į kitus organus. Nenoriu sakyti, kad tada būna per vėlu, bet tokia yra daugybės žmonių patirtis“, – pasakojo pats Matthew.

Po vėžio diagnozės jam numatyta atlikti procedūrą, kurios metu pašalinama kasos galva, dalis plonosios žarnos, dalis tulžies latako, tulžies pūslė ir aplinkiniai limfmazgiai.

Tačiau operaciją pradėjęs chirurgas pamatė, kad vėžys išplitęs į kitus organus, todėl šio plano medikams teko atsisakyti.

Vietoj to Matthew buvo paskirtas šešių mėnesių stipraus poveikio chemoterapijos kursas. Vyras patyrė nervų pažeidimą, taip nusilpo, kad savarankiškai negalėjo atsistoti nuo kėdės.

Bet blogiausia buvo, kad vaistai nesugebėjo sumažinti auglio.

„Tada negalvojau, kad mano atvejis bus ypatingas ar stebuklas. Maniau, kad tai pabaiga, – prisipažino Matthew.

„Maniau, kad greitai mirsiu“

Gydytojai nustatė, kad Matthew turėjo BRCA2 geno mutaciją, kuri siejama su keliomis vėžio formomis, įskaitant krūties ir kasos vėžį. Tai medikams leido manyti, kad individualizuota terapija gali padėti.

Pacientui buvo paskirtas chemoterapijos vaistų gemcitabino, nab-paklitakselio ir cisplatinos (GAP) derinys.

Gydymas suveikė. „Mano gyvenimo kokybė labai pagerėjo“, – prisiminė Matthew. Po 3 mėnesių atlikti pirmieji tyrimai parodė, kad liga traukiasi.

„Man nenuslinko plaukai ir pavyko išlaikyti normalų kūno svorį“, – džiaugėsi Matthew.

„Maniau, kad greitai mirsiu, todėl stengiausi daug linksmintis“, – pridūrė jis.

Iki 2022 m. kovą gydytojai konstatavo, kad neliko vėžio metastazių. Taigi, chirurgai atliko naviko pašalinimo operaciją, kurią buvo suplanavę iš pradžių.

Vyras jaučiasi gerai, tačiau suvokia, kad statistika – ne jo pusėje.

„Kasos vėžio penkerių metų išgyvenamumo rodiklis yra nepaprastai mažas“, – akcentavo vyras.

Nepaisant to, savo istorija pasidalinęs Matthew skleidžia žinią, kad kasos vėžys nėra mirties nuosprendis ir tikisi, jog asmeninė jo patirtis suteiks drąsos kitiems pacientams.

„Išgerkite, suvalgykite mėsainį ir gyvenkite tiek, kiek galite. Būtent taip ir gyvenau. Rimtai žiūrėkite į savo sveikatą, bet ir nepamirškite pažvelgti realybei į akis“, – patarė Matthew.

Parengta pagal „Daily mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.