Pernai maliarija užsikrėtė 11 Lietuvos gyventojų – daugiausia per dešimtmetį

Šiemet Pasaulinę maliarijos dieną, minimą balandžio 25-ąją, Pasaulio sveikatos organizacija ragina bendradarbiauti siekiant didinti informuotumą apie maliariją, skatinti prevenciją ir užtikrinti, kad kiekvienas pasaulio gyventojas, nepriklausomai nuo geografinės ar ekonominės padėties, turėtų galimybę gauti reikalingas sveikatos paslaugas ir priemones, reikalingas šiai ligai įveikti.

Lagaminas, oro uostas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lagaminas, oro uostas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Uodas<br>V.Ščiavinskas
Uodas<br>V.Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (2)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro inf.

Apr 25, 2024, 9:29 AM

Tad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai visiems mėgstantiems keliauti į tolimus kraštus, prieš kraunantis lagaminus, pataria pasidomėti maliarijos rizika ir apsilankyti pas gydytoją, kuris pakonsultuos ir, jeigu bus būtina, paskirs profilaktinius vaistus nuo maliarijos.

Maliarija – vis dar aktuali sveikatos problema

Maliarija yra viena iš seniausių ir dažniausių tropinių ligų pasaulyje. Perduodama per Anopheles uodų įkandimus, kurių metu parazitas Plasmodium spp. patenka į žmogaus organizmą ir sukelia infekciją.

Ši liga yra galingas žudikas, kasmet pasiglemžiantis tūkstančius gyvybių, vien 2022 m. mirčių skaičius pasaulyje siekė 608 tūkstančius. Ypač pažeidžiamos yra Afrikos šalys, kur maliarijos protrūkiai gali sukelti epidemijas – Afrikos regionui priskiriama 94 proc. visų maliarijos atvejų.

Lietuvoje registruojami tik įvežtiniai maliarijos atvejai. Tai reiškia, kad žmonės užsikrečia svečiose šalyse ir sugrįžę į Lietuvą kreipiasi į medikus. 2023 m. Lietuvoje registruota 11 įvežtinės maliarijos atvejų – tai didžiausias susirgimų skaičius per pastarąjį dešimtmetį, įprastai per metus vidutiniškai pranešama apie 4–6 maliarijos atvejus.

Prevencija – raktas į maliarijos kontrolę

Vienas iš svarbiausių būdų, kaip kovoti su maliarija, yra informuotumas. Labai svarbu žinoti, kuriose šalyse ši liga yra paplitusi ir kaip jos saugotis.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija. Uodų įkandimų būtina saugotis vykstant į Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos šalis.

Maliarijos sukėlėjus platinantys Anopheles uodai yra linkę maitintis tamsiuoju paros metu, iki patekant saulei. Tad vakarais ir naktį rekomenduojama naudoti uodus atbaidančius preparatus (repelentus), dėvėti apsauginius drabužius, apgaubti lovas insekticidais impregnuotais tinklais. Kaip minėta, nuo maliarijos apsaugo antimaliariniai vaistai, kuriuos prieš kelionę paskiria gydytojas, atsižvelgdamas į sukėlėjo paplitimą ir atsparumą šalyje, į kurią planuojama keliauti.

Pasitikrinti, kokiose šalys yra rizika užsikrėsti maliarija, galima NVSC interneto svetainėje šiuo adresu: https://nvsc.lrv.lt/lt/skiepai-keliautojams/

Šių metų maliarijos dienos šūkis ragina atkreipti dėmesį į sveikatos lygybės, lyčių lygybės ir žmogaus teisių užtikrinimą teikiant pagalbą maliarijos paveiktiems asmenims visame pasaulyje. 2021 m. Pasaulio sveikatos organizacija pristatė pirmąją vakciną nuo maliarijos, kuria pradėti skiepyti Afrikos regione augantys vaikai, o 2023 m. prevencijos priemones papildė antroji vakcina.

Europos vaistų agentūroje yra autorizuota vakcina nuo maliarijos, skirta 6 savaičių–17 mėnesių kūdikiams skiepyti endeminėse vietovėse. Ši vakcina apsaugo ne tik nuo tropinės maliarijos, bet ir nuo hepatito B.

Tik bendromis pastangomis galime sukurti sveikesnį ir stipresnį pasaulį, kuriame kiekvienas žmogus turi galimybę gyventi pilnavertį gyvenimą, laisvą nuo šios ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.