Į viršų šovus sergamumui užkrečiama liga – svarbus pokytis: palies vidutinio amžiaus žmones

Valstybinė ligonių kasa (VLK) įsigijo 72 600 dozių „Pfizer“ vakcinos nuo erkinio encefalito. Pirkinys Privalomojo sveikatos draudimo fondui kainavo beveik 860 tūkst. eurų. Nuo rugsėjo 1-osios šia vakcina nemokamai bus pradėti skiepyti visi 50–55 metų gyventojai.

Nuo rugsėjo 1-osios šia vakcina nemokamai bus pradėti skiepyti visi 50–55 metų gyventojai.<br>lrytas.lt koliažas
Nuo rugsėjo 1-osios šia vakcina nemokamai bus pradėti skiepyti visi 50–55 metų gyventojai.<br>lrytas.lt koliažas
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Milda Žygutienė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Milda Žygutienė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 1, 2024, 10:05 AM

Kodėl nemokamas skiepas bus skirtas tik šiai amžiaus grupei?

„Ji pasirinkta neatsitiktinai. Lietuvoje atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad vidutinis erkiniu encefalitu sergančiųjų amžius yra 55 metai. Nemažai šia liga persirgusių pacientų netenka darbingumo. Todėl vakcina pradėta kompensuoti darbingo amžiaus žmonėms“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ paaiškino VLK Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja Agnė Grušeckienė.

Vyresni ir jaunesni žmonės, kaip ir iki šiol, nuo erkinio encefalito pasiskiepyti galės savo lėšomis. Vienos vakcinos dozės kaina klinikose ir vaistinėse svyruoja apie 30 eurų.

Tiesa, A.Grušeckienė pridūrė, kad ateityje nemokamą skiepą galėtų gauti ir kiti gyventojai.

„Tai yra tik pradžia, pirmieji metai“, – sakė specialistė.

Sergamumas išaugo beveik dvigubai

Specialistams nerimą kelia, kad pernai ženkliai išaugo sergamumas erkių platinamomis ligomis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, 2023 m. Lietuvoje erkinis encefalitas nustatytas 597 gyventojams.

Palyginimui, 2022 m. užfiksuoti 377 erkinio encefalito atvejai.

Erkės įkandimas – dažniausias užsikrėtimo erkiniu encefalitu būdas. Tačiau infekcija gali būti perduota ir per užterštą ožkų ar karvių pieną, jų produktus.

„Liga yra pavojinga. Erkinis encefalitas pažeidžia galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Tai – viena sunkiausių žmogaus virusinių centrinės nervų sistemos infekcijų.

Jai yra būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys ir neįgalumą. Tiek Lietuvos medikai, tiek Sveikatos pasaulio organizacija (PSO) pabrėžia, kad skiepai yra veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė“, – sake VLK Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja Agnė Grušeckienė.

Specifinio gydymo erkinis encefalitas neturi. Kai žmogus suserga, medikai stengiasi numalšinti ligos simptomus.

Infekcijai būdingi liekamieji reiškiniai: dažnam atsiranda lėtinis nuovargis – kai kurie žmonės ilgą laiką jaučia silpnumą, varginančius galvos skausmus net ir pasveikę nuo erkinio encefalito.

Skiepas neapsaugo nuo Laimo ligos

Patikimiausią ir ilgiausią apsaugą garantuoja 3 skiepų dozės: apie 99 proc. paskiepytųjų įgyja atsparumą erkiniam encefalitui 3–5 metams. Įprastai pirmą ir antrą dozę skiria 1–3 mėnesių intervalas. Praėjus 2 savaitėms po antro skiepo susidaro imunitetas. Tačiau po 5–12 mėnesių reikalinga trečia vakcinos dozė. Vėliau imuniteto lygiui palaikyti skiepas reikalingas po 3 metų.

„Taip pat yra galimybė pasiskiepyti greitaja schema. Tarp pirmos ir antros vakcinos dozių yra išlaikomas 2 savaičių intervalas. Trečia doze skiriama po 5–12 mėnesių“, – sakė A.Grušeckienė.

Tiesa, erkės taip pat perneša Laimo ligą. Todėl ir pasiskiepijus derėtų vengti šių parazitų.

„Reikėtų sudaryti blogas sąlygas erkėms išgyventi, bet Lietuvoje tai yra labai sunku padaryti, nes sąlygos nepaprastai geros – žalias kraštas, daug miškų ir želdinių. Jie užima beveik trečdalį mūsų landšafto.

Bet jei galvoje turime mažą teritoriją, tai pirmiausia reikėtų pjauti žolę nuo ankstyvo pavasario ir neleisti jai užaugti daugiau nei 10 centimetrų“, – „Žinių radijui“ sakė NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Žygutienė ir pridūrė, kad derėtų pašalinti nereikalingus krūmokšnius.

Kuo pasirūpinti einant į gamtą

O jei erkė įsisiurbė? M.Žygutienė patarė kalendoriuje pasižymėti jos pašalinimo dieną ir mėnesį akyliau stebėti savo organizmą. Jei žmogus užsikrėtė, ligos simptomai įprastai pasireiškia per 2 savaites. Pastebėjus Laimo ligos arba erkinio encefalito požymius, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Pagrindinis Laimo ligos simptomas – raudona dėmė erkės įkandimo vietoje, vadinama eritema. Tačiau jos gali ir nebūti.

M.Žygutienė patarė gamtoje dėvėti šviesią uždarą aprangą ir naudoti repelentus.

„Vaikščiodami po gamtą rinkitės tinkamą aprangą – apsižiūrėkite, ar neliko nuogų kūno vietų. Venkite erkių ne tik ant kojų, bet ir ant rankų, galvos, kaklo, todėl nepamirškite kepurių, gobtuvų kaklaskarių ir ilgų rankovių.

Taip pat patariama naudoti repelentus, kurie svarbiausia – yra skirti apsaugai ne nuo vabzdžių, o būtent nuo erkių. Tik tokiose priemonėse yra pakankama veikliųjų medžiagų koncentracija erkėms atbaidyti“, – teigia M. Žygutienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.