Lūpų pūslelinė: vaistininkė patarė, kaip ją greičiau išgydyti

Lūpų pūslelinė – tai herpes viruso sukeliama liga, kuri plinta oro lašeliniu būdu ir per artimą kontaktą su sergančiuoju. Ją lydi ne tik skausmingos pūslelės ant lūpų, bet neretu atveju gali kankinti ir karščiavimas. „Eurovaistinės“ vaistininkė Jelena Deksnienė įvardija, kas dažniausiai sukelia lūpų pūslelinę, bei pataria, kaip gydyti šią ligą.

Lūpų pūslelinė<br>123rf nuotr.
Lūpų pūslelinė<br>123rf nuotr.
Jelena Deksnienė<br>T.Biliūno nuotr.
Jelena Deksnienė<br>T.Biliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 10:47 AM

Lūpų pūslelinės simptomai – ne tik pūslelės

Daugelis mano, kad apie lūpų pūslelinę išduoda tik atsiradusios skausmingos pūslelės. Visgi, vaistininkė įvardija ir daugiau simptomų kaip niežulys, karščiavimas, limfmazgių padidėjimas, taip pat galvos ir raumenų skausmai.

„Dažniausiai bėrimai atsiranda lūpų krašteliuose, juos lydi skausmas, deginimo jausmas, niežėjimas ir karščiavimas. Vėliau atsiranda daugybinės pūslelės, kurios susilieja į vieną ir pradeda trūkinėti, atverdamos žaizdas.

Skausmingiausios yra pirmosios 2–3 dienos, o gijimas užtrunka iki dviejų savaičių. Kartais žmonės atvirauja, kad už visą skausmą jiems sunkiau priimti sukeliamą psichologinį diskomfortą dėl išvaizdos“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

Vaistininkė pabrėžia, kad net jeigu jau bėrimai jau išnyko, herpes virusas dar gali būti užkrečiamas apie 3–4 dienas, dėl to vertėtų saugotis artimo kontakto su kitais.

Virusas, kurį turime, bet suaktyvėja tik išprovokavus

Lūpų pūslelinė – tai 1 tipo (HSV-1) herpes virusas. Vaistininkė pasakoja, kad dažnai žmogus netgi nežino turintis šį virusą, kol jo neišprovokuoja tam tikri veiksniai.

„Jeigu žmogus vieną kartą užsikrėtė herpes virusu, jis visam laikui liks žmogaus organizme. Didžiąją dalį jis prabūna neaktyvioje būsenoje. Aktyvią herpes viruso būseną gali iššaukti nusilpęs imunitetas, stresas, peršalimo ligos, hormonų pokyčiai, pervargimas. Būtent tokiais laikotarpiais žmogus gali skųstis suaktyvėjusia lūpų pūsleline.

Jeigu žmogus ignoruoja virusą iššaukiančius veiksnius ir nesistengia jų išvengti, lūpų pūslelinė per metus gali kartotis iki 6 kartų per metus“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

Lūpų pūslelinės gydymas

„Pastebėjus lūpų pūslelinės pirmuosius simptomus vertėtų nedelsti ir kuo greičiau imtis gydymo, kad liga neprogresuotų. Viruso gydymui gali padėti specialūs tepalai arba pleistrai nuo lūpų pūslelinės.

Pastarieji gali sukurti gijimui optimalią aplinką iki 12 valandų, apsaugoti nuo viruso plitimo, taip pat paslėpti pūsleles bei ant tokių pleistrų galima saugiai naudoti makiažo priemones“, – teigia vaistininkė J. Deksnienė.

Taip pat vaistininkė pabrėžia, kad gydant lūpų pūslelinę labai svarbu kuo mažiau rankomis liesti ir krapštyti susiformavusias pūsleles, kad išvengtumėte galimų komplikacijų. Taip pat papildomai galima vartoti vitaminą C, kuris padeda kovoti su infekcijomis bei vitaminą E, galintį paskatinti ląstelių regeneraciją.

„O jeigu lūpų pūslelinė kartojasi itin dažnai, žaizdelės neužgyja per tris savaites, pūslelės išplinta į kitas kūno vietas kaip akys, arba pirmąkart lūpų pūsleline susirgote pastojus, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Jis įvertins jūsų būklę bei paskirs tinkamiausią gydymą. Tokiais atvejais lūpų pūslelinė gali būti gydoma ir receptiniais vaistiniais preparatais, kuriuos paskiria gydytojas“, – pasakoja vaistininkė J. Deksnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.