Norite nesirgti vėžiu? Dietologė pataria laikytis 3 taisyklių

Medikai įspėja – pasaulyje daugėja vėžio atvejų. Ypač didelį susirūpinimą kelia augantis storosios žarnos, krūties ir skrandžio vėžių paplitimas. Tiesa, guodžia gydymo naujovės ir tai, kad kiekvienas iš mūsų sumažinti riziką susirgti onkologine liga.

Vėžio ląstelė<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Vėžio ląstelė<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
Viduržemio jūros dieta<br>Pexels nuotr.
Viduržemio jūros dieta<br>Pexels nuotr.
Storosios žarnos vėžys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Storosios žarnos vėžys<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-05-16 06:14

1. Rinkitės augalinį maistą

Manoma, kad tam tikri produktai, pavyzdžiui, obuoliai, vyšnios, graikiniai riešutai, lęšiai, mėlynės, žalioji arbata, pomidorai, soja ir greipfrutai, padeda išvengti vėžio, nes juose yra fitocheminių medžiagų, antioksidantų ir skaidulų.

Fitocheminės medžiagos bei antioksidantai ištaiso DNR pažeidimus ir apsaugo nuo vėžio, o skaidulos padeda palaikyti sveikatai palankų kūno svorį.

„Tačiau ekspertai sutaria, kad stipriausia apsauga nuo vėžio yra visavertės mitybos ir augalinės kilmės maisto produktų derinys“, – sakė registruota dietologė Tejal Parekh.

Ji patarė, kad kiekvieno valgymo metu bent du trečdalius lėkštės užpildytų augalinės kilmės maistas. Tai apima vaisius, daržoves, neskaldytus grūdus, salotas, pupeles ir ankštines daržoves.

Patarimas: pabandykite į salotas be įprastų aisbergo salotų dėti tamsių lapinių žalumynų, pavyzdžiui, špinatų ir romaninių salotų. Idėjų pasisemti galite vegetariškų receptų skiltyse, bet nereiškia, kad turite atsisakyti mėsos.

2. Perdirbtas maistas, raudona mėsa, alkoholis ir druska – su saiku

Dietologė rekomendavo vartoti kuo mažiau itin perdirbtų produktų, pavyzdžiui, gazuotų gėrimų ir saldintų pusryčių dribsnių. Perdirbti produktai, kurie paprastai gaminami iš chemiškai modifikuotų ingredientų pramoniniais metodais, siejami su daugeliu sveikatos problemų, tokių kaip vėžys, širdies ligos, nutukimas, diabetas, taip pat ankstyva mirtimi.

Patartina vengti raudonos mėsos, kurią Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra priskiria prie „tikėtinai kancerogeninių“. Tai reiškia, kad raudona mėsa gali būti susijusi su padidėjusia rizika susirgti vėžiu.

Taip pat vertėtų sumažinti druskos kiekį maiste. Tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu druskos, yra susijusi su padidėjusia skrandžio vėžio rizika.

Norint išvengti su alkoholiu susijusių sveikatos problemų tiek vyrams, tiek moterims patariama nevartoti daugiau nei 14 alkoholio vienetų per savaitę. Pavyzdžiui, jei turime pusės litro standartinio (5,2 proc.) stiprumo alaus butelį, 0,5 litro padauginame iš 5,2 ir gauname, kad jis sudaro 2,6 alkoholio vieneto.

Tiesa, Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžia, kad joks alkoholio kiekis nėra saugus žmogaus sveikatai.

3. Mankštinkitės ir palaikykite sveikatai palankų kūno svorį

Kasdien bent 30 minučių trunkantis fizinis aktyvumas gali padėti išvengti vėžio. JAV Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, fiziniai pratimai yra labai naudingi sveikatai, be to, jie gerina imuninės sistemos veiklą ir mažina uždegiminius procesus organizme.

Mankšta taip pat padeda išlaikyti sveiką svorį – žmonės, kurių kūno riebalų kiekis didesnis, dažniau serga onkologinėmis ligomis.

Neseniai paskelbtas tyrimas nustatė, kad 40 proc. visų vėžio atvejų yra susiję su nutukimu, o tai dar kartą įrodo, kaip svarbu palaikyti gerą fizinę formą.

Jei 30 minučių per dieną atrodo daug, mokslininkai pabrėžia, kad ir mažesnės fizinės veiklos dozės yra naudingos sveikatai. Pavyzdžiui, pastebėta, kad 4,5 minutės intensyvios kasdienės veiklos gali padėti 32 proc. sumažinti tikimybę susirgti vėžiu.

Parengta pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.