Retą sindromą turinti amerikietė išmoko nereaguoti į patyčias

Kaip išdrįsti pasirodyti gatvėje, kur visi į tave spokso, bado pirštais ir vadina „baisiausia pasaulio moterimi“? 23 metų amerikietė Lizzie Velasquez dėl to daug metų liūdėjo ir graužėsi. Tačiau galiausiai neįvardintą sindromą turinti mergina išmoko nekreipti dėmesio į įžeidinėjimus ir atgavo dvasinę pusiausvyrą. Savo patarimus panašiai likimo nuskriaustiems žmonėms ji išdėstė antroje savo knygoje, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-16 15:06, atnaujinta 2018-03-16 18:09

„Būk graži, būk savimi“ („Be Beautiful, Be You“) - tokį pavadinimą savo kūriniui suteikė JAV Teksaso valstijoje gyvenanti mergina.

Jos išvaizdą darko įgimta anomalija – L. Velasquez gimė neturėdama riebalinio sluoksnio. Tad norėdama išlikti energinga ir nenumirti nuo išsekimo, kas 15 minučių, t.y. apie 60 kartų per dieną ji valgo kaloringą maistą. Nepaisant to, amerikietės svoris – tik apie 30 kilogramų.

„Aš esu žmogus, ir, žinoma, tie dalykai skaudina. Bet tai, ką jie apie mane kalba neapibūdina mane asmenybės. Ir aš neketinu pasiduoti“, - savo nuomonę apie aplinkinių reakcijas į savo išvaizdą dėstė L. Velasquez, šią savaitę duodama interviu savo naujos knygos pasirodymo proga.

Savo kūrinyje koledžo studentė pasakoja, kaip sunkiai kovojo, kad ją priimtų visuomenė. Knygoje mergina pataria, kaip išlikti unikaliu žmogumi, kaip susirasti ir išlaikyti gerus draugus ir kaip susidoroti su patyčiomis ir negatyvumu.

Gražuole būti nenorėtų

Bene sunkiausia L. Velasquez išgyveno laikotarpį, kai jos istorija internetu pasklido po visą pasaulį. Tuomet amerikietė sulaukė daugybės užgauliojimų.

Tačiau po kurio laiko L. Velasquez teigė suvokusi, kad bjaurius žodžius jai siunčia ne kas kitas, o už monitorių besislepiantys bailiai.

„Jeigu jie taip savimi didžiuojasi, tegul parodo man savo veidus. Tad galiausiai tai (įžeidinėjimai) ir lieka tik žodžiais“, - studentei netrūksta savitvardos.

Paklausta, kaip ji jaučiasi gatvėje, kai į ją nuolat spokso žmonės, L. Velasquez atsakė: „Aš užsinoriu prieiti prie tų žmonių, prisistatyti arba duoti savo vizitinę kortelę ir pasakyti: „Labas, aš Lizzie, gal jau nustosi spoksoti ir norėsi pasišnekėti?“

Nepaisant savo išvaizdos, kuri daugelį žmonių atstumia, mergina nenorėtų būti gražuolė.

„Aš visai džiaugiuosi, kad neatrodau kaip kokia graži garsenybė, nes tokią išvaizdą lydi daugybė stereotipų. Žmonės galvoja, kad jeigu ji graži, tai tikriausiai ir kvaila. Kadangi aš taip neatrodau, man lengviau, nes žmonės gali lengviau pažinti tikrąją mane“, - savo išvaizdos privalumus įžvelgia L. Velasquez.

„Būk graži, būk savimi“ autorė tikisi, kad knyga padės žmonėms, kurie susiduria su problemomis, panašiomis į jos.

Tiesa, tokie patys sveikatos sutrikimai kamuoja tik dar du asmenis visame pasaulyje – toks retas yra L. Velasquez sindromas.

Galėtų susilaukti sveikų vaikų

Tvirtavalė amerikietė gyvena su savo šeima – motina, tėvu, broliu ir seserimi. Visi jie yra sveiki.

Lizzie gimė keturiomis savaitėmis anksčiau nei buvo numatyta. Ji svėrė vos kilogramą. Medikai tuomet nustatė, kad gimdoje mergaitę supo labai mažas kiekis amniotinio skysčio.

„Jie mums pasakė, kad nesupranta, kaip ji išgyveno, - prisiminė 45 metų L. Velasquez motina Rita. - Mes turėjome pirkti lėlių drabužius, nes vaikiški rūbeliai jai netiko.“

Gydytojai negalėjo nustatyti naujagimei diagnozės, todėl jos tėvus ruošė pačiam blogiausiam.

„Jie mums sakė, kad ji niekada nevaikščios, nekalbės ir neturės normalaus gyvenimo“, - pasakojo moteris.

Būdama dvejų metų ji svėrė 7 kilogramus – kaip vidutinis penkių mėnesių kūdikis. Mergaitė nuo gimimo turėjo rudas akis, tačiau, suėjus ketveriems, vienos akies spalva ėmė blukti, kol tapo žydra. Gydytojai tėvams pranešė, jog mergaitė ja nebemato. Tačiau priežasties nurodyti ir vėl nesugebėjo.

L. Velasquez nuolatos lankosi pas medikus. Mergina dalyvauja genetinės studijos rengime, kuriai vadovauja profesorius Abhimanyu Gargas, dirbantis Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos centre Dalase.

A. Gargas spėja, kad mergina gali turėti įgimtą Neonatalinį progeroidinį sindromą, kuris spartina senėjimą, kūno ir veido riebalų praradimą bei audinių degeneraciją.

„Mes negalime žinoti, kas ateityje nutiks Lizzie, nes medikai nėra stebėję šį sindromą turinčių vyresnių už ją žmonių. Vis dėlto Lizzie pasisekė – ji turi sveikus dantis, organus ir kaulus, tad vaizdas – visai geras. Mes tęsime jos stebėjimą ir mokysimės iš jos“, - kalbėjo profesorius.

L. Velasquez nevartoja jokių vaistų, tačiau geria vitaminus ir geležies papildus. Ir nors merginos ateitis miglota, ji iš medikų girdi ir padrąsinančių žodžių: jie mano, kad mergina galėtų be jokios pagalbos pastoti, išnešioti ir pagimdyti sveiką vaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: minima Vaiko diena