Gydytojo patarimai: nėščiosios svorio kontrolė

Šiuolaikiniame pasaulyje nėščiosios svorio kontrolė tampa rimta medicinine ir socialine problema: nuo 20 iki 40 procentų nėščiųjų priauga daugiau svorio, nei rekomenduota. Apie trečdalis nutukusių moterų skundžiasi, kad priaugo perteklinį svorį nėštumo metu ir niekaip negali jo atsikratyti. Dėl svorio pertekliaus motina ir kūdikis patiria didesnę įvairių komplikacijų riziką. Be to, vaikai, gimę nutukusioms motinoms, dažniau būna nutukę vaikystėje, o kartais ir paauglystėje, dažniau turi metabolizmo sutrikimų. Taigi, nesirūpindama savo svoriu, nėščioji programuoja vaiką gresiantiems sveikatos sutrikimams.

Svorio kontrolė nėštumo metu padėtų moteriai išvengti tokių pavojingų nėštumo komplikacijų, kaip preeklampsija, gestacinis diabetas, nėščiųjų hipertenzija ir priešlaikinis gimdymas.<br>123rf
Svorio kontrolė nėštumo metu padėtų moteriai išvengti tokių pavojingų nėštumo komplikacijų, kaip preeklampsija, gestacinis diabetas, nėščiųjų hipertenzija ir priešlaikinis gimdymas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Kravčenkienė

2012-10-05 13:26, atnaujinta 2018-03-16 08:16

Svorio kontrolė nėštumo metu padėtų moteriai išvengti tokių pavojingų nėštumo komplikacijų, kaip preeklampsija, gestacinis diabetas, nėščiųjų hipertenzija ir priešlaikinis gimdymas. Jau įrodyta, kad kontroliuojamas svorio prieaugis jokiu būdu nekenkia kūdikiui, atvirkščiai, apsaugo jį nuo per didelio svorio (dideli naujagimiai dažniau gimsta traumuoti, apsunkina gimdymo eigą), saugo nuo cukrinio diabeto ir kitų metabolizmo sutrikimų grėsmės. Nutukusios moterys dažniau gimdo sunkiai. Joms dažnesnės gimdymo takų traumos, o susiūti ir nuskausminti jas sunkiau. Nėštumas tikrai yra puikus akstinas moters gyvenime pakeisti mitybą ir gyvenimo būdą.

Besilaukianti moteris dažniau bendrauja su gydytojais ir kitu medicininiu personalu, turi daugiau galimybių atidžiau stebėti savo kūno pokyčius ir juos aptarti su specialistais. Jai kyla natūralus noras daugiau sužinoti apie save, stengtis dėl savęs ir dėl būsimo kūdikio.

Kaip stebėti ir įtakoti savo svorį nėštumo metu?

Per pirmą apsilankymą pas gydytoją būtinai aptarkite galimą riziką dėl viršsvorio arba esamo nutukimo, numatykite su specialistu svorio kontrolės strategiją ir dietą, pasižymėkite, kiek jums rekomenduojama priaugti per nėštumą. Gydytojas padės jums apskaičiuoti jūsų kūno masės indeksą (KMI) ( svoris kg/ūgis 2m ). Priklausomai nuo moters kūno masės indekso, mokslininkai sudarė rekomenduojamo svorio prieaugio lenteles. Žinoma, jums asmeniškai patars jūsų gydytojas.

Orientacinės optimalaus svorio prieaugio rekomendacijos yra tokios: moterims, kurių KMI30 reikalinga individuali dieta.

Laikytis dietos bus lengviau, jeigu į kiekvieną konsultaciją pas gydytoją eisite ne viena, o su šeimos nariais. Vyro ir kitų šeimos narių palaikymas be galo svarbus laikantis svorio kontrolės. Kartais labai sunku įtikinti vyrą , o ypač būsimąją močiutę, kad nėščioji turi laikytis mitybos taisyklių. Labai paplitę mūsų visuomenėje mitai, kad nėščioji turi valgyti „už du“, kad kuo didesnis gims naujagimis, tuo geriau, kad jeigu nėščioji ko nors nori, tai to nori ir kūdikis ir panašiai. Profesionali gydytojo konsultacija padės šeimos nariams lengviau susigaudyti nėščiosios mitybos tvarkaraštyje ir suformuoti „palaikymo komandą“. Padės išguiti iš šaldytuvo pusfabrikačius, rūkytus gaminius, saldumynus ir alkoholinius gėrimus. Bus lengviau atsispirti smalyžiavimo vilionėms ir patraukliems greito maisto restoranų pasiūlymams.

Vos sužinojusi, kad pastojote, nusipirkite elektronines svarstykles. Pasidėkite jas vonios kambaryje ir kas rytą pasisverkite po rytinio tualeto. Kiekvieną rytą užsirašykite savo svorį. Paprasčiausiai, pasikabinkite lapelį ir rašiklį ant sienos. Lapelis turi būti tokio dydžio, kad tilptų 4 savaičių įrašai, kas savaitę svorį (savo pastangų rezultatą J) pabraukite riebia linija, patikrinkite, kiek priaugote per savaitę. Kas keturias savaites jūs lankysitės pas gydytoją ir kiekvieną kartą aptarsite svorio prieaugį, jeigu reikės, koreguosite dietą ir režimą. Per pirmą trimestrą (tris nėštumo mėnesius) normalu yra priaugti nuo 1kg iki 3kg. Toliau kas savaitę priaugsite nuo 250g iki 500g, priklausomai nuo jūsų individualių poreikių.

Labai svarbu nepriaugti svorio pirmosiomis savaitėmis, nes tai balastinis svoris, kurį vėliau bus labai sunku numesti. Pirmaisiais nėštumo mėnesiais svoris gali kristi, arba nežymiai didėti, vaisiaus vystymuisi tai įtakos neturi.

Nėštumo pradžioje dažna besilaukianti nuolat ką nors kramsnoja, nes ją pykina, ji greičiau išalksta, nėra nuotaikos, arba sunku susikaupti darbe, kad užmuštų laiką ir panašiai. Visuomet turėkite savo rankinėje sveiką užkandį : skustų morkų, salierų stiebų, nuluptų supjaustytų agurkų, obuolių, bananą. Vanduo taip pat turi būti visuomet po ranka. Kai norisi ką nors užkrimsti - atsigerkite vandens. Stenkitės per dieną išgerti 2 litrus vandens, tai sumažins alkio jausmą ir paskatins medžiagų apykaitą.

Stebėkite virškinimo sistemos darbą. Nėštumo metu viduriai linkę užkietėti. Labai svarbu laikytis nuolatinio reguliaraus valgymo režimo: valgykite 5 -6 kartus per dieną. Tradiciškai Lietuvoje valgoma 3 kartus: pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Nėščioji būtinai turi suvalgyti pusryčius. Sveiki pusryčiai tai grūdų košė, varškė, kiaušinių patiekalai. Jeigu mėgstate sumuštinius, irgi neblogai, bet gaminkite juos šviežiai kiekvieną rytą. Nepamirškite, kad nėštumo metu nerekomenduojama valgyti žalios (sūdytos) žuvies, austrių, kepenų paštetų ir pelėsinių sūrių.

Veiksmų planas užtikrinantis efektyvią svorio kontrolę nėštumo metu:

1. Aiški strategija: konsultacija mitybos klausimais, šeimos pagalba.

2. Svertis kasdien: svorio prieaugio limitai.

3. Laikytis sveikos mitybos principų: visavertė dieta, kaloringumas.

4. Nukrypus, nedelsiant pasitaisyti.

5. Fizinis aktyvumas.

Straipsnio autorė Ingrida Kravčenkienė yra gydytoja akušerė ginekologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.