Žaizdų gijimą gali paskatinti rašymas

Visi žinome, jog žodžiai gali sukelti didelį skausmą bet ar jie gali padėti išgydyti žaizdas? Naujausio tyrimo metu atskleista, jog užrašydami savo mintis bei jausmus apie išgyventą traumą, galime pagreitinti gijimo procesą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:31 AM

Tyrime dalyvavo suaugę žmonės, kurie sutiko, jog jų oda būtų tyčia pažeista, taip sudarant žaizdelę. Viena grupė žmonių dienoraštyje rašė tik apie kasdienius darbus. Tuo tarpu kita – liedavo širdį apie traumas, nesėkmes bei juos nuliūdinusius įvykius. Kad ir kaip bebūtų keista, tačiau net pas 76 proc. žmonių, kurie dienoraštyje liejo savo jausmus, žaizda užgijo po 11 dienų, tuo tarpu tų, kurie emocijas bei mintis laikydavo savyje, žaizda gijo nepalyginamai lėčiau.

Kaip gi paprasčiausias rašymas gali padėti gydant žaizdas? Mokslininkai tikslaus atsakymo į šį klausimą neturi, tačiau turi kelias teorijas. Pasak pirmosios teorijos, rašymas sumažina stresą, o stresas sulėtina žaizdų gijimo procesą.

Antroji teorija taip pat susijusi su stresu. Rašydami slopiname neigiamas emocijas, mintis, sumažiname stresą, o tai reiškia, jog geriau išsimiegame. Kokybiškas miegas labai svarbus norint greičiau atsikratyti žaizdelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.