Kiek nėščia moteris gali išgerti kavos, vyno ar suvalgyti sūrio?

Nėščios moterys besirinkdamos maistą ir gėrimus, taip pat ir kitose gyvenimo srityse susiduria su daugybe draudimų ir rekomendacijų. Ne visada lengva nustatyti tikrąsias ribas tarp „galima“ ir „draudžiama“, bet tai padaryti gali padėti statistika.

Besilaukianti moteris nebūtinai turi visiškai atsisakyti kofeino, bet piktnaudžiauti juo nereikėtų.<br>123rf nuotr.
Besilaukianti moteris nebūtinai turi visiškai atsisakyti kofeino, bet piktnaudžiauti juo nereikėtų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2013, 11:26 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:37 PM

„Kai pirmą kartą supratau, kad esu nėščia, labai norėjau išgerti puodelį kavos. Tai buvo pirmasis poreikis rytą. Ir staiga pagalvojau: „O Dieve, negi man negalima išgerti net vieno puodelio kavos?“ – prisiminė Čikagos universiteto profesorė adjunktė Emily Oster.

Ji įsijungė internetą, tačiau jame nerado vieningos nuomonės šiuo klausimu. Tada ji sužinojo, kad net ir knygose pateikiamos prieštaringos nuomonės. Jos gydytojas taip pat ne visada sutikdavo su tuo, kas išdėstyta literatūroje.

Du puodeliai kavos – normalu

Kai kurie teigė, kad nėščios moterys turėtų visiškai vengti kavos, o kiti siūlė gerti ne daugiau kaip du puodelius per dieną. Dar kiti teigė, kad leistina norma yra trys puodeliai.

„Skaičiau net knygų, kuriose buvo sakoma, kad riba yra šeši puodeliai. Ir tada pajutau, kad vis dėlto privalo būti tikslus atsakymas į šį klausimą. Juk yra kažkoks tikras skaičius, ir aš norėjau sužinoti ne tik tai, kodėl dėl kavos kiekio yra tiek daug nesutarimų, bet ir, koks yra teisingiausias sprendimas“, – pasakojo E.Oster.

Pasinaudojusi statistika E.Oster nusprendė pati apžvelgti medicinos literatūrą.

Ji nusprendė, kad normalu nėštumo metu išgerti po du puodelius kavos per dieną, bet pati prisipažino mėgstanti išgerti ir du–keturis puodelius per dieną. E.Oster padarė išvadą, kad tikslių duomenų, kiek kavos puodelių reikėtų išgerti, nėra.

„Anksčiau jaučiausi baisiai ir aš visiškai negalėjau gerti kavos, o tai mane labai liūdino. Bet kai nėštumas pasiekė antrą, vėliau – trečią trimestrą ir pasijutau geriau, neretai per dieną išgerdavau po tris puodelius ir dėl to jausdavausi puikiai. Pasidomėjus dėl daugiau – šešių–aštuonių – puodelių, atradau daugiau įrodymų, kad tai gali būti pavojinga“, – pasakojo moteris.

Gali būti susiję su pykinimu

E.Oster dabar yra išdidi dvejų metukų mergytės mama. Ji savo atliktus paskaičiavimus sudėjo į knygą „Geriau besilaukianti“ ir tikisi, kad kai yra tiek daug įvairių nuomonių, skaitytojos galės atsižvelgti į faktus ir nuspręsti pačios, kaip elgtis, jausdamos, kas joms asmeniškai yra priimtina.

Profesorė sakė, kad padaryti tikslias išvadas – sudėtinga, nes daugybės tyrimų rezultatai nėra tikslūs. Nebūtų teisinga dėl tyrimų skirstyti besilaukiančias moteris į dvi grupes ir vienų prašyti gerti kavą, o kitų – ne.

Todėl, mokslininkės nuomone, tyrimų išvados gali skirtis. Daugybe atvejų jos gali būti nulemtos ne tik moterų kavos gėrimo įpročių, bet ir nėštumo eigos.

„Didžiausia problema yra tai, kad kofeino vartojimas labai stipriai siejasi su tuo, kaip stipriai tave pykina. Daugybę nėščių moterų labai pykina, ypač nėštumo pradžioje. Moterys, kurias labiau pykina, linkusios gerti mažiau kavos. Bet žinome, kad pykinimas yra sveiko nėštumo ženklas. Taigi, kai matome, kad moterys, geriančios mažiau kavos, sėkmingiau išnešioja kūdikį, išties nežinome, ar taip yra dėl kavos, ar dėl to, kad tai yra susiję su pykinimo faktoriumi“, – aiškino E.Oster.

Išgerdavo po pusę taurės vyno

Bet kava yra tik viena iš daugelio draudžiamų arba iš dalies draudžiamų produktų. E.Oster norėjo išsiaiškinti ir tai, kaip vartoti kitus produktus, tarkim, alkoholį.

Kai kurios sveikatos tarnybos, pavyzdžiui, Anglijos nacionalinė sveikatos tarnyba, moterims rekomenduoja nėštumo metu visiškai vengti alkoholio. Bet E.Oster sakė, kad per pirmuosius tris nėštumo mėnesius išgėrė tris taures vyno ir dėl to jautėsi visiškai neblogai, o antrąjį ir trečiąjį nėštumo trimestrą ji išgerdavo po pusę taurės vyno tris-keturis kartus per savaitę.

„Būtina pabrėžti, kad nesaikingas gėrimas nėštumo metu yra labai pavojingas. Tai rodo labai aiškūs faktai. Bet kai peržiūrėjau duomenis apie atsitiktinį gėrimą, t.y., kai išgeriama porą taurių per savaitę pirmojo trimestro metu ir po taurę per dieną vėliau, aptikau, kad tai yra saugu. Yra daug duomenų, taip pat aukščiausios kokybės tyrimų, kurie parodė, kad moterų, kurios besilaukdamos kartais išgerdavo šiek tiek alkoholio, vaikai yra tokie patys, kaip ir tų, kurios visiškai negėrė“, – aiškino E.Oster.

Lemia apsigimimus

Vis dėlto, kaip rašo interneto portalas BBC, Anglijos nacionalinės sveikatos tarnybos atstovai laikosi kitos nuomonės.

„Economist Intelligence Unit“ sveikatos apsaugos skyriaus direktorius daktaras Vivekas Muthu priminė įrodymus, kad netgi išgėrusi nedidelį alkoholio kiekį moteris rizikuoja pakenkti savo vaisiaus raidai.

„Todėl geriausias ir paprasčiausias Nacionalinės sveikatos tarnybos patarimas – negerti apskritai“, – sakė jis.

Ir nors mažiau alkoholio vartojanti moteris mažiau rizikuoja pakenkti savo kūdikiu, V.Muthu įspėjo, kad tai nereiškia, jog žala bus mažesnė.

„Padariniai gali būti tokie pat blogi, kaip ir geriant daugiau alkoholio. Tai gali nulemti sunkią fizinę ir protinę vaiko negalią. Be to, sunku apibrėžti, ką reiškia „mažas kiekis“, kalbant apie alkoholį, ir kaip tai gali praktiškai būti interpretuojama skirtingų žmonių“, – aiškino daktaras.

Ilgas vengtinų produktų sąrašas

Žinoma, yra ir daugiau dalykų, kurių nėščiai moteriai rekomenduojama vengti. E.Oster sakė, kad vengtinų produktų sąrašas jai pasirodė triuškinančiai ilgas.

„Tiek daug maisto negalima valgyti. Aš tą sąrašą nešiojausi, stengdamasi pietų metu tik slapčia į jį žvilgtelėti, kad kiti žmonės nesuprastų, kad aš laukiuosi. Gal gale pradėjau galvoti, kad turiu suprasti, kodėl šio maisto vartojimas yra ribotas, kad galėčiau bent nustatyti šiokias tokias ribas, besistengdama suvokti, kas iš tiesų vyksta“, – prisiminė moteris.

E.Oster išanalizavo pastarųjų penkiolikos metų listeriozės proveržių duomenis, kuriuos pateikė JAV ligų kontrolės centras. E.Oster sakė, kad įrodymai apie nepasterizuotą pieną ir sūrį buvo aiškesni nei apie kitus „uždraustus“ produktus.

„Aptikau, kad apie 20 proc. proveržių buvo susiję su nepasterizuotu sūriu ir apie 10 proc. – su delikatesine mėsa. Bet buvo tik vienas proveržis, susijęs su kantalupos rūšies melionais, vienas – su salierais, vienas – su pupų daigais ir su daugybe kitų dalykų. Pradėjau galvoti apie daugybę tų dalykų, kurių neįmanoma nuspėti. Taigi nusprendžiau, kad jeigu kartais užsimanau kumpio, nieko tokio jo suvalgyti“, – kalbėjo mokslininkė.

Daktarai nespėja paaiškinti

E.Oster nuomone, daugybė informacijos, skirtos nėščioms moterims, yra pernelyg supaprastina. Daktarai tiesiog neturi laiko visko smulkiai išaiškinti ir padėti pacientams priimti sprendimus.

„Taip pradėjau galvoti, kad galbūt moterims laikas suprasti šiuos sprendimus – pačioms kruopščiai apgalvoti detales. Nusprendžiau, kad tai pagerins sveikatos priežiūros kokybę. Tada tiesiog bus galima ateiti pas daktarą ir pasakyti: „Suprantu, kas vyksta, ir noriu sužinoti, kaip tai paveiks būtent mane“, – teigė E.Oster, kuri įsitikinusi, kad tik taip galima užmegzti išties produktyvų pokalbį.

Rekomendacijos nėščiosioms

Štai ką rašo Anglijos nacionalinė sveikatos tarnyba apie kavos vartojimą nėštumo metu:

„Nereikia visiškai atsisakyti kofeino, bet neturėtumėte jo suvartoti daugiau nei 200 mg per dieną. Jeigu, pavyzdžiui, suvalgote šokolado plytelę ir išgeriate puodelį filtruotos kavos, gaunate beveik 200 mg kofeino. Nesijaudinkite, jeigu kartais viršysite šį kiekį – rizika nebus didelė. Norėdamos sumažinti kofeino vartojimą pabandykite vietoje įprastos arbatos, kavos, kolos ar energinių gėrimų gerti kofeino neturinčias arbatą, kavą, vaisių sultis ar mineralinį vandenį.“

O čia Anglijos nacionalinė sveikatos tarnybos patarimai apie alkoholio vartojimą nėštumo metu:

„Jeigu geriate, geria ir jūsų kūdikis – venkite gerti nėštumo metu. Tai gali sukelti apsigimus, tokius kaip veido deformacijos, ir ateityje gali sukelti vaikui sunkumų besimokant, taip pat sutrikdyti jo emocinę raidą. Tai gali sustabdyti jūsų vaiko augimo galimybes net jam gimus ir padidinti riziką, kad nėštumas baigsis persileidimu arba kūdikis gims negyvas. Jeigu renkatės išgerti, norėdama sumažinti vaikui kylančią riziką, negerkite daugiau nei mažą taurę vyno kartą-du per savaitę.“

Anglijos nacionalinė sveikatos tarnyba nėštumo metu rekomenduoja atsargiai vartoti kai kuriuos sūrius, žalius kiaušinius, šaltai rūkytą mėsą, moliuskus, nevirtą mėsą, kepenėles, kai kurią žuvį, nepasterizuotą pieną, kofeiną ir žemėtą maistą.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.