Veido odos patempimas siūlais stabdo senėjimo požymius

Kiekvienas estetinei operacijai pasiryžęs pacientas nori, kad operacija paliktų kuo mažesnius randus, ypač jei atliekamos veido procedūros. Tačiau netgi pasitelkus pačias tiksliausias endoskopines procedūras pjūvio randas greičiausiai bus matomas. Pacientų norai ir lūkesčiai paskatino ieškoti būdų, kurie paliktų kuo mažesnius randus po operacijos. Taip atsirado veido odos patempimo implantuojant specialius siūlus procedūros. Plačiau apie šias procedūras pasakoja „Northway“ medicinos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas med. m. dr. Arūnas Jankauskas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:44 PM

- Kodėl verta pasirinkti odos patempimo siūlais procedūrą?

- Senstant organizmui, mūsų audiniai susilpnėja, mes prarandame odos riebalus ir pagrindinė odos atraminė struktūra tampa netvirta ir suglebusi. Pagrindinės sritys, kurioms būdingas suglebimas – tai mūsų skruostai, oda apie akis, antakiai, apatinis žandikaulis ir kaklas. Atsiradus šių sričių suglebimui veido kontūras ilgėja, o veidas atrodo senesnis.

Jaunesni pacientai taip pat neretai skundžiasi skruostų bei antakių suglebimu, tačiau jie dar nepasiruošę pilnam veido odos chirurginiam patempimui. Jie nori, kad randai būtų minimalūs, o veido oda atrodytų "gaiviau" (atjaunėtų, tačiau nebūtų keičiamas natūralus veido kontūras). Tai juos paskatina ieškoti procedūrų, kurios būtų efektyvios, tačiau ne tokios invazinės kaip chirurginės procedūros.

Veido odos patempimo siūlais procedūra yra kur kas mažiau invazinė nei tradicinės viduriniosios veido srities ir antakių pakėlimo procedūros. Be to, ši procedūra užtrunka gerokai trumpiau, laikotarpis po procedūros taip pat yra trumpesnis.

Odos patempimas siūlais vis labiau populiarėja tarp jaunesnių žmonių, norinčių subtilių pokyčių, siekiant sustabdyti senėjimo požymių (veido odos suglebimo) atsiradimą.

- Kaip veikia siūlai?

- Pirmiausia reikėtų skirti vadinamuosius mezo siūlus, kurie gaminami iš hialiurono rūgšties, jų veriama daug, jie veriami paviršiuje ir yra skirti odos būklei pagerinti, jai pastangrinti.

Kiti, tirpstantys siūlai, pagaminti iš polilaktinės rūgšties, kuri daugelį metų naudojama medicinoje, pavyzdžiui, chirurginiams siūlams. Šie siūlai skirti veido korekcijai, akivaizdžiai patempiant odą. Jie veriami giliau po odą, tokius siūlus gali verti tik gydytojai.

Tirpstančių siūlų taip pat yra įvairių. Vieni siūlai turi „kabliukus", kurie yra išdėstyti viena kryptimi ir „atsiveria" tuomet, kai yra implantuojami į poodinius audinius bei „pratempiami" į numatytą sritį odoje. Įvedant siūlus, šie kabliukai lengvai „užkabina“ audinį. Tada jis „prikabinamas“ ir pakeliamas. Siūlai yra rūpestingai implantuojami iš anksto numatytose veido srityse, kad sudarytų atramą audiniams ir juos patemptų. Atlikus implantavimą, siūlai prisitvirtina prie trabekulinio jungiamojo audinio tinklo ir tokiu būdu pakelia sukritusias veido sritis, atstato veido kontūrus.

Kita tirpstančių siūlų rūšis – tai siūlai su tirpstančiais kūgio formos fiksatoriais, kurie nuo siūlo centro po keturis nukreipti į skirtingas puses. Šių dvikrypčių siūlų poveikis dvejopas. Pastumiant odą ant įverto siūlo kūgio formos fiksatoriai įstringa riebaliniame audinyje ir fiksuoja odą koreguotoje padėtyje. Tirpdamas ir į odos audinius susigerdamas siūlas dar ir stimuliuoja kolageno sintezę.

Odos patempimo siūlais procedūrą galima derinti su audinių užpildais, riebalų persodinimu ar kitomis odos atnaujinimo procedūromis. Šių procedūrų bendras rezultatas gali būti tiesiog nuostabus.

- Kokioms sritims gali būti naudojama odos patempimo siūlais procedūra?

- Odos patempimą implantuojant į ją siūlus galima atlikti išorinėje antakių, skruostų, apatinio žandikaulio linijos, lūpų ir kaklo srityse.

- Ar ši procedūra tinka kiekvienam?

- Ji tinka fiziškai, emociškai ir psichiškai sveikiems žmonėms, turintiems realius lūkesčius, neturintiems rimtų sveikatos problemų, turintiems normalaus storio odą ir norintiems atsikratyti suglebusių veido ir kaklo srities audinių. Ši procedūra ypač rekomenduojama tiems, kurie nėra pasiruošę odos patempimo operacijai, tačiau yra nepatenkinti  „pavargusia" išvaizda, kurie nenori tradicinio atviro chirurginio odos patempimo, kurie nėra patenkinti tradicinės veido odos patempimo procedūros rezultatais bei tiems, kurie nori patobulinti kelias veido sritis vienos procedūros metu.

Pacientams, kurių oda yra stipriai suglebusi, gali prireikti veido, antakių ir kaklo odos pakėlimo operacijų arba naudojamos procedūros turėtų būti derinamos su kitomis odos atnaujinimo procedūromis ir/ar riebalų persodinimu. Tik kvalifikuoti profesionalūs gydytojai gali apibrėžti kiekvieno žmogaus poreikius.

Planuojantiems šią procedūrą reikėtų pagalvoti ir apie tai, ar artimiausiu metu nesiruošiama mesti svorio, nes tokiu atveju reikėtų palaukti, kol bus pasiektas norimas svoris ir tik tuomet atlikti veido odos patempimo procedūrą. Dėl odos pertekliaus, kuris atsirastų numetus svorio, pacientui taip pat gali prireikti papildomų odos patempimo ar odos pašalinimo chirurginių procedūrų. O tai reikštų, jog pinigai, išleisti veido odos patempimui gali būti iš dalies panaudoti be reikalo.

Daugelis siūlų implantavimo procedūrų yra atliekamos taikant vietinę nejautrą. Gydytojai vis dažniau renkasi intraveninę sedaciją su vietine nejautra.

- Ko galima tikėtis ir kaip elgtis po procedūros?

- Pacientai gali jausti, jog jų veido judesiai  pirmąsias dvi savaites yra riboti. Taip pat pacientai gali jausti nepatogumus juokiantis. Po procedūros negalima atlikti masažo bei kitų procedūrų, kurių metu atliekamas veido odos spaudimas. Maksimali odos tempimo galia paprastai atsiranda praėjus maždaug mėnesiui po procedūros.

Nors siūlų implantavimas nėra tokia invazinė procedūra, kaip chirurginės odos patempimo procedūros, vis dėl to ši procedūra gali nulemti tam tikrų veido sričių patinimą ir kraujosrūvų atsiradimą. Sritis, į kurią buvo implantuoti siūlai gali būti jautri, pabrinkusi, gali matytis šiokie tokie spalvos pakitimai, raukšlelės.

Tam, kad mažėtų patinimas ir nepasikeistų siūlų implantavimo vieta, labai svarbu apriboti veido mimiką, nedaryti veido masažo ir netrinti veido, nemiegoti ant veido, žodžiu, pasaugoti tą vietą, į kurią buvo implantuoti siūlai. Įprasta veikla (lengvas vaikščiojimas, sėdėjimas, televizoriaus žiūrėjimas, darbas su kompiuteriu ir t.t.) galima užsiimti praėjus valandai po procedūros. Maždaug savaitę po procedūros nerekomenduojama intensyviai sportuoti, daug ir ekspresyviai kalbėti.

Po lūpų korekcijos siūlais procedūros pirmąsias 2-3 dienas rekomenduojama laikytis pusiau skystų maisto produktų dietos, vengti intensyvių judesių lūpomis ir stipraus dantų sukandimo ar žandikaulio įtempimo, plačiai šypsotis, 3-4 savaites negerti per šiaudelį, 6 savaites nesilankyti pas stomatologą, bent 3 savaites po procedūros nerūkyti, nes tai gali pakenkti procedūros rezultatams.

Taip pat 3-4 savaites rekomenduojama nesibučiuoti, tad pagalvokite, ar Jūs ir Jūsų antroji pusė galės išgyventi be to.

- Kada tampa pastebimi procedūros rezultatai?

- Odos patempimo siūlais procedūros rezultatai aiškiai pastebimi iš karto po jos ir vis gerėja dar apie šešis mėnesius, kadangi aplink implantuotus siūlus suaktyvėja kolageno gamyba, skatinanti papildomą odos patempimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.