100-metės iš Babtų sveikata – stulbinanti

Kauno rajone, Babtų miestelyje gyvenanti Marijona Levišauskienė atšventė įspūdingą jubiliejų. Balandžio 20-ąją, per Velykas jai sukako 100 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Apr 24, 2014, 2:12 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:12 PM

Guvią ir stiprią senutę pasveikino Kauno rajono savivaldybės atstovai, jos namų kieme užgrojo Babtų gimnazijos orkestras.

Šimtametės sveikata džiugina artimuosius: pirmą kartą medikų pagalbos ji paprašė, sulaukusi 80 metų.

Tiesa, pastaraisiais metais ji vis sunkiau pajėgia vaikščioti, dažniau pakyla kraujospūdis.

„Bet rimtesnių bėdų, ačiū Dievui, kol kas neiškyla – net neatsimenu, kada paskutinį kartą mamai kvietėme Greitąją pagalbą. Gal prieš gerą dešimtmetį“, – portalui lrytas.lt pasakojo kartu su M.Levišauskiene gyvenantis jos 69 metų sūnus Bronislavas Levišauskas.

Moteris užaugo Babtų apylinkėse esančiame Juodonių kaime. Sukūrusi šeimą, prieš karą su savo vyru Bronislavu Levišausku vyresniuoju ji persikėlė į netoliese esančius Sitkūnus, o po karo apsigyveno Babtuose.

Antano Smetonos laikais Levišauskai valdė 9 hektarų ūkį, pokario laikais dirbo kolūkiuose. B.Levišauskas mirė 1973 metais.

Šeimyna išvengė trėmimo į Sibirą, bet per sovietų ir nacių okupacijas patyrė didžiulę baimę. 1944 metais baigiantis karui, M.Levišauskienei teko bėgti iš namų su vaikais, nes vyko smarkus rusų ir vokiečių karų susišaudymas. Prie pat jų būsto krito bombos, pažeidusios namą.

Darbštūs tėvai užaugino tris vaikus, susilaukė keturių anūkų ir trijų proanūkių. M.Levišauskienei puikiai sekėsi verpti ir austi – jos rankdarbiai iki šiol puošia namus.

„Visą gyvenimą maitinomės savo ūkio produktais, ir dabar mažai ką perkame prekybos centruose.

Kokybiškas natūralus maistas be visokių priedų, grynas oras, fizinis darbas – galbūt tai ir yra mamos ilgaamžiškumo paslaptis?“, – svarstė B.Levišauskas.

Vienas mėgstamiausių senolės užsiėmimų – radijo laidos. Labiausiai ji mėgsta klausytis žinių, domisi svarbiais šalies įvykiais.

M.Levišauskienė gerai atsimena savo vaikystės ir jaunystės laikus, kai žmonės nė iš tolo negalėjo naudotis tokiais buities patogumais, kaip dabar.

Todėl jai juoką kelią jaunesnės kartos aimanavimai dėl įvairių menkniekių, pavyzdžiui, dingus elektrai ar sugedus televizoriui. Kauno rajone šįmet 100 metų sulaukė du žmonės. Dar 13 vietos gyventojų savo triženklį jubiliejų minės vėlesniais 2014 metų mėnesiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.