Klinikinę mirtį patyrusio D. Banionio laukia ilgas gydymas

Dabar ne laikas ieškoti Donato Banionio, jis ligoninėje, jam reikia ramybės“, - patarė vilnietis aktorius Rimas Bagdzevičius, kuriam D.Banionis kaip antras tėvas.

„Šiuo metu jo sveikata silpna“, - apie savo tėvą Donatą Banionį kalbėjo jo sūnus Raimundas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Šiuo metu jo sveikata silpna“, - apie savo tėvą Donatą Banionį kalbėjo jo sūnus Raimundas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jul 17, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:08 PM

 Kuriant filmą „Nesėtų rugių žydėjimas“ pagal rašytojo Vytauto Bubnio romaną R.Bagdzevičius vadino sūnų, o tėvą – D.Banionis. 

Klinikinė mirtis, karščiavimas, plaučių uždegimas, šlapimo takų infekcija – daug bėdų pastarąjį mėnesį užgriuvo legendinį kino ir teatro aktorių Donatą Banionį.

Medikai nutarė, kad bejėgiui, nesugebančiam savarankiškai apsitarnauti ligoniui būtina slauga.

Šiandien jis buvo perkeltas iš Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filialo į kitą gydymo įstaigą – tai Mykolo Marcinkevičiaus ligoninė, kurioje yra palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius.

Čia pacientai gali būti slaugomi iki keturių mėnesių.

„Sunki būklė, D.Banionio laukia ilgas gydymas. Liga suvaldyta, tačiau būtinas ne tik gydymas, bet ir slauga, todėl aktorius gali būti laikomas tik slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje.

Nei mūsų ligoninė, nei Santariškių klinikos neturi tokio skyriaus“, - apgailestavo Antakalnio filialo laikinai einantis direktoriaus pareigas Anatolijus Zimanas. Ligoninėje patyrė klinikinę mirtį

Per pastarąjį mėnesį – tai jau trečia gydymo įstaiga, kurioje atsidūrė legendinis aktorius. Kelias kartas gerbėjų išugdęs aktorius ne kartą skundėsi širdimi. 

Devyniasdešimtmečio sveikata ėmė sparčiai blogėti vasaros pradžioje. Aktoriaus bėdos prasidėjo birželio 18-ąją. Režisieriaus Raimundo Banionio žmonai, aplankiusiai savo uošvį D.Banionį, kilo įtarimas: kažkas negera. Jis atrodė silpnas, vangus, todėl artimieji iškvietė greitosios pagalbos medikus. 

Iš pradžių aktorius buvo nugabentas į Vilniaus universiteto Santariškių klinikas.

Atsidūrusio reanimacijoje aktoriaus jėgos toliau silpo – praėjus pusantros paros jį ištiko klinikinė mirtis. Laimei, medikams pavyko pažadinti sustojusią plakti aktoriaus širdį. Dar dvi savaites D.Banionis buvo gydomas Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnio filiale.

„Tėvo sveikata silpna, jis yra iki šiol reanimacijoje“, - kalbėjo šį rytą apie savo tėvą R.Banionis. Tačiau po pietų aktorius buvo pervežtas į palaikomojo gydymo ir slaugos įstaigą.

Buvo įsiūtas stimuliatorius

Tai - ne pirmas kartas, kai D.Banioniui prireikė rimtos medikų pagalbos.

 2008-ųjų pavasarį, prislėgtas savo žmonos aktorės Onos Konkulevičiūtės- Banionienės netekties, su kuria praleido 60 metų,  aktorius smarkiai sielojosi.  Septynerius metus ištikima D.Banionio gyvenimo palydovė grūmėsi su smegenų vėžiu. Iki paskutinės akimirkos ją globojo ir guodė garsus aktorius.  

Po žmonos mirties našlį apėmė ne tik sielvartas, bet ir sušlubavo širdis. Jam buvo įsiūtas širdies stimuliatorius.

Buvo patekęs į gerbėjos pinkles

Pastaruoju metu Nacionalines kultūros ir meno premijos laureatas D.Banionis mažai su kuo bendravo. Pasakojama, aplink aktorių sukosi nuotaka iš Baltarusijos. 

„Vesiu!“ - toks pareiškimas privertė ne juokais sunerimti ne tik jo šeimą, bet ir kolegas aktorius. Vienam Rusijos leidiniui D.Banionis prisipažino įsimylėjęs gerokai jaunesnę baltarusę mokytoją Olgą Riabikovą. „Ji ilgokai svarstė, bet galiausiai sutiko tekėti“, - lietuvių garsenybę citavo rusų žurnalistai.

Į nepavydėtiną situaciją dėl gerbėjos patekęs D.Banionis vėliau teigė jau pamiršęs tą istoriją. Garbaus amžiaus aktorius tikino: „Nei ruošiausi vesti, nei mačiau prasmės tai daryti, o kilo tokie triukšmai. Manimi buvo pasinaudota. Iš kur jie tai ištraukė? Aišku, jeigu nori ištraukti, gali ištraukti iš patalų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.