Ką valgyti ir ko vengti padidėjus cholesteroliui?

Cholesterolis – riebi medžiaga, randama visose gyvose ląstelėse. Jo perteklius organizme nėra laikomas liga, tačiau ilgą laiką nesiimant jokių priemonių, gali išsivystyti sveikatai pavojingi negalavimai - infarktas ar insultas. 

Šeimos gydytoja D.Jurevičiūtė įspėjo, kad padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje gali tapti krūtinės anginos, infarkto ar net insulto priežastimi.
Šeimos gydytoja D.Jurevičiūtė įspėjo, kad padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje gali tapti krūtinės anginos, infarkto ar net insulto priežastimi.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 1, 2014, 6:53 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 12:46 PM

Kardiologai pripažįsta, kad norint išvengti padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje reikėtų atkreipti dėmesį į mitybą, pagrįstą neriebiu ir nekaloringu maistu.

„Žmogaus organizme cholesterolis atsiranda keliais būdais: jis yra gaminamas žmogaus kepenyse arba gaunamas iš gyvūninių produktų, tokių kaip mėsa, pieno produktai, fermentinis sūris ar kiaušiniai, – teigė šeimos gydytoja Dalia Jurevičiūtė. – Pirmuoju būdu gaunamas cholesterolis laikomas geruoju ir nekenkia organizmui, o antruoju būdu gaunamas – bloguoju. Viršijus jo normą, cholesterolis gali tapti krūtinės anginos, miokardo infarkto, širdies ritmo sutrikimų ar net insulto priežastimi.“

 Žmonėms, kuriems nustatytas padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, D. Jurevičiūtė patarė išbraukti  iš savo valgiaraščio riebų pieną, sviestą, kiaušinius.

Vietoj riebios mėsos (kiaulienos, avienos ar žąsienos) sveikiau valgyti liesesnę – triušieną ir vištieną.

Norint gauti kuo mažesnį riebalų kiekį, patariama mėsą troškinti ar virti garuose, kepti orkaitėje be aliejaus. Dar prieš gaminant derėtų pašalinti riebesnius mėsos gabalėlius. Elniena ir jautiena taip pat turi mažiau kalorijų.

Dar vienas žingsnis - atsisakyti riebių padažų, tokių kaip majonezas, grietinė, įvairių kreminio pagrindo mišinių. Juk salotas galima pagardinti namuose pagamintu užpilu, o mėsos patiekalus paskaninti iš uogų, daržovių paruoštu neriebiu padažu.

Pavyzdžiui, žvėrienos kepsnio skonį atskleidžia saldžiarūgštis bruknių ar spanguolių padažas, o vištienos krūtinėlę pagardinti tiks medaus ir garstyčių ar bazilikų užpilas.

Mažinant cholesterolio kiekį kraujyje, reikėtų vengti lašinių, taukų, spirgučių, taip pat kepenėlių ir liežuvio, rūkytų žuvies ir mėsos gaminių.

Užkandžiams ar salotoms sveikiau rinktis vytintus bei garuose virtus mėsos produktus. Pavyzdžiui, salotoms galima rinktis ne keptą, bet virtą vištieną ar triušieną.

Dar prieš apdorojant termiškai, reikėtų pašalinti žuvies, vištienos ir kitų mėsos gaminių odelę.  Odelėje yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, kurios didina cholesterolio kiekį kraujyje.

Gydytoja D. Jurevičiūtė atkreipė dėmesį, kad net sveiką gyvenimo būdą bei racionalią mitybą pasirinkusiam žmogui vertėtų profilaktiškai pasitikrinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Ypač susirūpinti sveikata turėtų asmenys, kuriuos kankina pasikartojantis dusulys, aštrūs pilvo skausmai, padidėjęs svoris ar skausmas širdies plote.

Pastebėjus šiuos pagrindinius padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje simptomus, reikėtų kuo greičiau kreiptis į kardiologą, kuris atliks reikiamus tyrimus bei paskirs gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.