Kenčiate nuo migrenos – jums gresia ir Parkinsono liga

Žmonėms, kurie susirgo migrena būdami vidutinio amžiaus, yra didesnė tikimybė ateityje susirgti Parkinsono liga.

Ryšys tarp migrenos ir Parkinsono ryškesnis migrena su aura sergančioms moterims.<br>123rf nuotr.
Ryšys tarp migrenos ir Parkinsono ryškesnis migrena su aura sergančioms moterims.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 6:42 AM

25 metus buvo tiriami 5 620 islandai, kurių amžius svyravo tarp 33 ir 65 metų. 1 028 tirtieji skundėsi galvos skausmais be migrenos simptomų, 430 tiriamųjų turėjo migreną su aura, tai yra, prieš prasidedant priepuoliui jie matydavo šviesos blyksnius ir girdėdavo spengimą, o 238 sirgo migrena be auros.

Šiems tyrimams vadovavo mokslų daktarė Ann I.Scher iš Uniformuotų tarnybų universiteto.

Tyrėjai pastebėjo, kad žmonės, sirgę migrena su aura, ypatingai tie, kuriems ši liga pasireiškė esant vidutinio amžiaus, buvo dukart labiau buvo linkę susirgti Parkinsono liga negu neturintys migrenos simptomų. Dar baisiau – pastebėta, kad ryšys tarp migrenos ir Parkinsono ryškesnis migrena su aura sergančioms moterims, ypač jeigu jos šią ligą paveldėjo genetiškai.

Tyrimas parodė, kad ateityje Parkinsono simptomai gali prasidėti 19,7 proc. žmonių, sirgusių migrena su aura, 12,6 procentams žmonių, kurie serga migrena be auros ir 7,5 proc. žmonių, kurie apskritai nesiskundžia galvos skausmais.

Kaip rašo interneto puslapis goodhousekeeping.com, nors ir buvo atskleistas galimas ryšys tarp migrenos ir Parkinsono, kai kurie ekspertai siūlo atlikti daugiau tyrimų šioje srityje.

„Mintis, kad migreninių galvos skausmų istorija turi kažką bendro su Parkinsonu intriguoja, bet kol kas nėra daug mokslinių duomenų, kuriais tokią teoriją būtų galima paremti, – sakė Amerikos nacionalinio Parkinsono fondo medicinos direktorius daktaras Michaelas Okunas. – Būčiau labai atsargus, darydamas išvadą, kad migrena yra susijusi su Parkinsonu“.

Paregė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.