Lietuvoje užregistruoti keturi įvežtinės maliarijos atvejai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2014 gruodžio 9–11 dienomis užregistruoti 4 įvežtinės maliarijos atvejai. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligoniai nuo 2014 lapkričio mėnesio 11 iki 30 dienos su kelionių agentūra keliavo po Etiopiją. Iš viso keliavo 12 žmonių iš įvairių Lietuvos miestų. Kelionių agentūros bei ligonių teigimu, informacija apie maliarijos profilaktiką buvo suteikta tačiau vaistai kelionės metu vartojami nebuvo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 10:08 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:27 AM

ULAC duomenimis, iki šių metų gruodžio 16 d. iš viso užregistruoti šeši įvežtinės maliarijos atvejai. Šiais metais vasario 3 d. ir gruodžio 5 d. buvo užregistruoti dar du įvežtinės maliarijos atvejai. Vienas ligonis darbo tikslu buvo išvykęs į Afriką (Ekvatorinę Gvinėją), kur buvo ilgiau kaip pusę metų, kitas – nuo 2013 m. gegužės 28 d. iki 2014 m. lapkričio 13 d. dirbo užsienio krovininiame laive Mozambiko uoste.

Reguliarus antimaliarinių preparatų vartojimas ir apsisaugojimas nuo uodų įkandimo yra svarbiausios maliarijos profilaktikos priemonės.

Daugėjant žmonių, vykstančių į tropinius kraštus, didėja galimybė įvežti maliariją. Jei anksčiau į Lietuvą maliariją įveždavo tik jūreiviai, tai pastaraisiais metais daugėja kitų asmenų įvežančių šią ligą - turistų, verslininkų, išvykusių dirbti asmenų.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia kraujo pirmuonys (Plasmodium vivax, P.ovale, P.malariae, P.falciparum), pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais (dar vadinamais drugio priepuoliais). Paprastai maliarijos sukėlėjas perneša Anohpeles genties uodai.

Uodai užsikrečia įkandę sergantį maliarija žmogų ir kartu su krauju įsisiurbę maliarijos sukėlėjų.

Maliarija – plačiai paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose regionuose: Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos teritorijose. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, yra daugiau kaip 100 šalių, kuriose galima užsikrėsti maliarija. Kasmet apie 125 mln. keliautojų iš viso pasaulio aplanko endemines maliarijos atžvilgiu vietoves, virš 10 tūkst. turistų grįžę namo suserga maliarija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.