E.sveikatos sistema iš arti: kaip ji veiks?

Praėjus daugiau nei dešimčiai metų nuo pirmos idėjos sukurti elektroninę sveikatos sistemą, pirmadienį ji buvo pristatyta visuomenei. Pacientams, gydytojams bei vaistininkams sukurta elektroninė erdvė leis greičiau gauti tyrimų duomenis, patikimiau saugoti informaciją apie žmogaus sveikatą bei patogiau išrašyti vaistų receptą.

Pacientams, gydytojams bei vaistininkams sukurta elektroninė erdvė leis greičiau gauti tyrimų duomenis, patikimiau saugoti informaciją.<br>123rf nuotr.
Pacientams, gydytojams bei vaistininkams sukurta elektroninė erdvė leis greičiau gauti tyrimų duomenis, patikimiau saugoti informaciją.<br>123rf nuotr.
Sveikatos apsaugos ministro patarėjas A.Skorupskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sveikatos apsaugos ministro patarėjas A.Skorupskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visuomenei pristatyta e.sveikatos sistema.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visuomenei pristatyta e.sveikatos sistema.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ministras pirmininkas A.Butkevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ministras pirmininkas A.Butkevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sveikatos apsaugos ministrė R.Šalaševičiūtė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Ana Daukševič

Jun 2, 2015, 4:21 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 10:39 PM

Žingsnis pirmyn

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, dalyvaudamas Sveikatos apsaugos ministerijos surengtame e.sveikatos sistemos pristatyme Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, tikino, esą tai svarbus žingsnis pažangos link.

„Esame labai svarbaus įvykio liudininkai. Mūsų medicinos paslaugų sistema žengia į informacinių ir ryšių technologijų pasaulį. Tai reiškia, kad nebeliks popierinių pažymų, receptų, žmogus greičiau galės gauti jam reikalingą pagalbą, o gydytojas galės daugiau laiko skirti pacientui“, – kalbėjo premjeras.

Pradėjus taikyti e.sveikatos sistemą, atsiranda galimybė taupiau ir racionaliau naudoti sveikatos apsaugai skiriamą finansavimą – daugiau lėšų skirti paslaugų kokybei gerinti, užtikrinti sveikatos įstaigų veiklos skaidrumą ir prieinamumą. „Tai – strateginiai mūsų uždaviniai“, – akcentavo politikas.

Pirmajame etape prie šios sistemos iki lapkričio pradžios ketina prisijungti 176 valstybinės gydymo įstaigos, apie 4 tūkst. šalies vaistinių. Visos gydymo įstaigos palaipsniui, iki rugpjūčio 31 dienos, turės pervesti visą turimą informaciją.

„Nuo lapkričio 2 dienos bus privalu pateikti elektroninius vaistų receptus, todėl nebeliks skundų, kad receptai išrašyti neaiškiai, neperskaitomai, kaip ir nukreipimai, kurie taipogi bus paciento ligos istorijoje. Jei viskas eis taip, kaip suplanuota, 2018-aisiais net ambulatorijos ar slaugytojos seniūnijose dirbs su šia sistema“, – sakė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Kaip atrodo e.sveikata?

Elektroninę sveikatos sistemą sudaro centrinė e.sveikatos informacinė sistema bei jos posistemės – elektroninis receptas ir medicininiai vaizdai, taip pat gydymo įstaigų informacinės sistemos, teiksiančios duomenis į centrinę sistemą.

Paciento sveikatos istorija, tyrimai, diagnozės, receptai, siuntimai, rentgeno nuotraukos, pažymos ir kita svarbi informacija bus talpinama e. sveikatos sistemoje – www.esveikata.lt.

Sveikatos apsaugos ministerija tiesiogiai įgyvendina tris svarbiausius projektus. Tai centrinės Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos (ESPBI IS) ir jos posistemių – e.recepto bei Nacionalinės medicininių vaizdų archyvavimo ir mainų posistemės (MedVAIS) sukūrimas.

Taip pat kuriamos respublikinio ir regioninio lygmens gydymo įstaigų informacinės sistemos, –sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų licencijų, sveikatinimo įstaigų licencijų, vaistų registrai.

Į e.sveikatos sistemą tyrimų bei gydymo informaciją turės suvesti ne tik valstybinės, bet ir privačios įstaigos, tai suteiks dar išsamesnę informaciją apie žmogų, jo sveikatos būklę.

Iš viso e.sveikatos sistemos kūrimo projektuose dalyvauja 176 sveikatos priežiūros įstaigos. Investicijos į šias priemones yra apie 28 mln. eurų (96 mln. litų) ES struktūrinių fondų lėšų.

Galės keistis informacija

Centrinė e.sveikatos informacinė sistema – ESPBI – užtikrins vieną prieigos tašką šalies gyventojams ir sveikatos priežiūros specialistams prie elektroninių sveikatos paslaugų. Dabar neretai pasitaiko atvejų, kai dėl skirtingų susirgimų žmonės kreipiasi į skirtingas gydymo įstaigas.

Kadangi nėra vieningos duomenų bazės, kurioje būtų kaupiami paciento sveikatos įrašai, dažnai reikia atlikti pakartotinius tyrimus, pildyti šūsnis popierių, gydytojai didžiąją savo laiko dalį skiria formalumų tvarkymui, o ne pagrindinei veiklai – tiesioginiam darbui su pacientais.

Centrinę e.sveikatos informacinę sistemą sudaro sveikatinimo specialistų ir pacientų portalas. Šalies gyventojai turės sąlygas, nepaisant laiko, geografinių ar institucinių barjerų, elektroniniu būdu per e.sveikatos portalą gauti savo sveikatos istorijos duomenis.

Prisijungę prie sistemos gyventojai galės matyti tyrimų, receptų informaciją, skiepų kalendorių, siuntimų pranešimus, užsisakyti reikiamas pažymas, užsiregistruoti pas gydytojus. Bus įgyvendintas principas „vienas gyventojas – viena elektroninė sveikatos istorija“.

Kitaip tariant, ESPBI – tai duomenų centras, kuriame elektroniniu būdu bus saugoma kiekvieno šalies gyventojo sveikatos istorija. Pilnai funkcionuojant sistemai, medikas paciento gydymui reikiamą informaciją galės matyti centrinėje duomenų bazėje.

Galima drąsiai teigti, kad žmogus pagaliau taps tikruoju savo duomenų šeimininku. Jei jis abejos, ar vieno gydytojo siūlomas gydymo metodas yra teisingas, bet kada galės konsultuotis su kitu gydytoju, kuris matys visų tyrimų duomenis, diagnozę, paskirtus vaistus.

Mažins popierizmą

Elektroninis receptas – dar viena ypač svarbi ir popierizmą mažinanti e.sveikatos sistemos dalis. Pradėjus veikti e.receptui visi receptiniai vaistai bus išrašomi elektroniniu būdu. Elektroninis receptas palengvins receptų išrašymą, jie bus aiškesni, tikslesni, visada įskaitomi.

Dėl to farmacijos specialistams bus lengviau įvertinti išrašytus receptus ir išduoti pagal juos vaistus, o pacientas elektroninės sveikatos portale savo paskyroje galės visada matyti, kokie receptai išrašyti, kokius ir kaip vaistus turi vartoti.

Pacientams nebereikės nešiotis receptų knygelių pas gydytoją, o paskui į vaistinę. Taip pat palengvės vaistų išrašymo procedūra lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui cukriniu diabetu, hipertenzija, sergantiems asmenims.

Šiuo metu pasibaigus vaistams pacientai privalo fiziškai apsilankyti pas gydytoją vien tam, kad būtų išrašytas toks pat nuolat vartojamų vaistų receptas. Pradėjus veikti e.recepto paslaugai, vaistai bus paskiriami elektroniniu būdu.

Kita vertus, gydytojai realiai matys ar žmogus įsigijo vaistus, nes pasitaiko atvejų, kai žmogus skundžiasi, kad jo sveikata negerėja, gydytojas ieško naujų gydymo būdų, o paaiškėja, kad žmogus nepirko ir nevartojo jam anksčiau išrašytų vaistų.

Rentgeno nuotraukos nepasimes

Įgyvendinant projektą „MedVAIS“ sukurta medicininių vaizdų duomenų bazė, kurioje bus saugomos rentgeno nuotraukos bei kita vaizdinė informacija. Dabar pasitaiko, kad rentgeno nuotraukos pasimeta.

Pacientai skundžiasi, kad gydymo įstaigos reikalauja mokėti už laikmenas, į kurias įkeliami tyrimų rezultatai, gydytojas, darydamas tyrimus, naujo vaizdo dažniausiai negali palyginti su ankstesnėmis nuotraukomis, nes lieka tik jo aprašai.

Šios ir kitų panašių problemų neliks, nes šis projektas sudaro sąlygas tiek pacientams, tiek sveikatinimo paslaugų dalyviams „MedVAIS“ posistemėje saugoti radiologinių tyrimų rezultatų skaitmeninius vaizdus, juos peržiūrėti pakartotinai.

Naudojantis „MedVAIS“ esančia informacija, nereikės atlikti dalies tyrimų pakartotinai, tai paspartins ir, tikėtina, atpigins gydymo procesus.

Kuo skiriasi nacionaliniai ir regioniniai projektai?

Be trijų SAM įgyvendinamų projektų, vykdomi ir kiti e.sveikatos sistemos plėtros projektai: 13 nacionalinių didžiųjų gydymo įstaigų projektų ir 13 regioninių projektų. Visi jie vykdomi Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“, kurį administruoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos, lėšomis.

Nacionaliniai projektai vysto respublikinio lygmens ir universitetinių ligoninių informacines sistemas, išankstinės pacientų registracijos sistemos plėtrą, sveikatos priežiūros specialistų bei sveikatos priežiūros įstaigų licencijų ir vaistų registrus, užtikrinančius kokybišką elektroninių paslaugų plėtrą sveikatos priežiūros įstaigose.

Regioniniai projektai vysto regioninių gydymo įstaigų informacines sistemas, kurios teiks duomenis į centrinę e.sveikatos informacinę sistemą. Pagal sistemos 2009–2015 m. plėtros programos įgyvendinimo priemonių planą, e.sveikatos informacinių sistemų projektus įgyvendina beveik 180 sveikatos priežiūros įstaigų.

Šios įstaigos privalo integruotis su centrine e.sveikatos informacine sistema ir teikti duomenis. Įgyvendinus projektus padidės keitimosi sveikatos duomenimis sparta, palengvės darbas, nedubliuojant duomenų vedimo.

Daug patogumų suteiks ir kitos, smulkesnės įgyvendinamos e. sveikatos paslaugos. Elektroniniu būdu bus pateikiama informacija apie sveikatą norint gauti vairuotojo pažymėjimą, mokykloms – apie vaikų sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.