Į kovą prieš vėžį – su galvos apdangalais

Chemoterapija, medikamentinis onkologinių ligų gydymas yra viena iš vėžio gydymo sudedamųjų dalių. Vienas nemaloniausių šio gydymo laikinų šalutinių poveikių – galvos plaukų nuslinkimas, dažnai sukeliantis stresą ir nepatogumą.

Taikant chemoterapiją, iškyla didelė praktinė problema – kuo prisidengti galvą, kol ataugs plaukai.<br>123rf nuotr.
Taikant chemoterapiją, iškyla didelė praktinė problema – kuo prisidengti galvą, kol ataugs plaukai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-06-02 16:07, atnaujinta 2017-11-24 22:39

Pacientams, ypač moterims, gydomoms taikant chemoterapiją, iškyla didelė praktinė problema – kuo prisidengti galvą, kol ataugs plaukai. Juk dauguma net ir sirgdamos nori likti gražios bei stilingos.

Savo sumanymą, kad reikėtų pagelbėti tokioms moterims, Vilniaus dailės akademijos (VDA) profesorei Danguolei Brogienei išsakė dainininkė Veronika Povilionienė, pati perėjusi šį keblų gydymosi etapą ir puikiai žinanti, jog pačiai susitvarkyti nebūna lengva. Profesorė ir jos studentai noriai sutiko savo darbais pagelbėti onkologinėmis ligomis sergančioms moterims.

Taip radosi graži tradicija, kuriai kitais metais sueina jau dešimt metų – kiekvieną pavasarį, baigdami pirmuosius mokslo metus, VDA studentai Nacionaliniame vėžio institute besigydančioms pacientėms pristato savo sukurtų galvos apdangalų kolekciją.

Išradingi ir stilingi jaunųjų dizainerių galvos apdangalai pacientėms pakelia ūpą, teigiamos emocijos padeda sveikti. Studentai ne tik pademonstruoja kolekciją, bet ir pradžiugina pacientes gausiomis dovanomis: kepurėmis, skarelėmis, šaliais, pamoko, kurias rinktis spalvas, kokia forma ar stilius geriau tinka, kaip iš paprasto šalikėlio susikurti galvos apdangalą.

Kai tenka sutikti jau seniai ligą įveikusias moteris, šios su dideliu dėkingumu pamena šiltus ir labai naudingus susitikimus su jaunaisiais kūrėjais.

VDA profesorė D. Brogienė ir jos studentai su savo darbais jau yra apkeliavę nemažai Lietuvos miestų. Jaunųjų menininkų pagalba, praktiniai patarimai, šiltas bendravimas sukuria nepaprastai svarbią pridedamąją vertę, kurią galima apibūdinti trumpai – atjauta ir palaikymas.

„Vėžio tema tokia aktuali pastaruoju metu, kad Akademijos studentai kasmet noriai sutinka savo darbais pagelbėti onkologinėmis ligomis sergančioms moterims, – pasakė VDA Kostiumo dizaino katedros profesorė Danguolė Brogienė. – Tad mes labai džiaugiamės, galėdami šiuos su meile ir atjauta sukurtus galvos apdangalus padovanoti moterims, kurioms būtina chemoterapijos kursų metu laikinai netekus plaukų prisidengti galvą ir jaustis gražioms.“

Tradiciškai Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros studentai pristatys savo sukurtų galvos apdangalų kolekciją. Nacionalinio vėžio instituto Didžiojoje salėje birželio 3 d. 14 val.

Taip pat bus pristatyta knyga „Gyvybės mazgas“, kurioje pateikiami VDA kostiumo dizaino studentų sukurti galvos apdangalai pacientams, netekusiems plaukų po gydymo taikant chemoterapiją. Tai pirmoji galvos apdangalų knyga lietuvių kalba, skirta onkologinėmis ligomis sergantiems asmenims.

Į leidinį atrinkti VDA Kostiumo dizaino katedros I kurso studentų nuo 2007-ųjų sukurti galvos apdangalų modeliai – kaip kūrybinių dirbtuvių, paskaitų ar praktikos užduočių rezultatas, inspiruotas istorinio kostiumo, gamtos formų, faktūrų ir spalvų.

Šioje knygoje chemoterapiją patyrusiems pacientams, ypač moterims, siūloma galvos apdangalų idėjos, paaiškinant pagrindinius jų kūrimo principus, ir pateikiama praktinių patarimų. „Knygoje spausdinama daugiau kaip 400 nuotraukų, kuriose daugiau nei 200 įvairiais būdais sukurtų originalių modelių, – sako knygos autorė prof. Danguolė Brogienė. Tikimės, kad kiekviena krūties vėžiu susirgusi moteris atras knygoje patarimų, kaip susitvarkyti kebliu gydymosi laikotarpiu.“

Na, o tęsdami gražią prieš devynerius metus pradėtą tradiciją jaunieji dizaineriai kasmet baigdami pavasario semestro mokslus savo sukurtą galvos apdangalų kolekciją pademonstruoja Nacionaliniame vėžio institute besigydančioms onkologinėmis ligomis sergančioms pacientėms. Kasmet šie autorinai darbai ir specialiai pasiūtos kepurėlės bei šaliai padovanojami Nacionalinio vėžio instituto pacientėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.