Grožio konsultantės taktika: terorizuoti klientę šlapia galva

Medicininio išsilavinimo neturinčios, be licencijų dirbančios savamokslės grožio specialistės savo klientes paverčia grožio kankinėmis. Moterys ir merginos tuština pinigines, nes trokšta jaunatviško veido, lygios odos, geidulingų lūpų, nesusimąstydamos, kuo rizikuoja. Visa bėda, kad Lietuvoje iki šiol nėra tiksliai nustatyta, kokias procedūras gali atlikti slaugytojo profesiją turintis grožio specialistas, o kokias – tik vizažisto kursus baigęs darbuotojas.

Po kurio laiko konsultantė klientei išplovė galvą ir ėmė džiovinti.<br>123rf nuotr.
Po kurio laiko konsultantė klientei išplovė galvą ir ėmė džiovinti.<br>123rf nuotr.
Kosmetikė R.Sušinskienė teisme tvirtino neabejojanti, kad jos buvusi klientė tenori pasipinigauti.
Kosmetikė R.Sušinskienė teisme tvirtino neabejojanti, kad jos buvusi klientė tenori pasipinigauti.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Karmazaitė, Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Jun 15, 2015, 9:01 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 6:13 AM

Pirmąją rašinio apie apsišaukėlių daromas grožio procedūras dalį skaitykite čia.

Siekia išvilioti pinigų

Kad grožio specialistėmis apsimetusios verteivos siekia apmulkinti klientes ir iš jų išvilioti pinigų, įsitikino ir ukmergiškė Sandra.

„Atidarėme naują saloną Vilniuje ir ta proga jums dovanojame procedūrą, kurios vertė – 170 eurų. Jūs tik turite pasirinkti – veido, plaukų ar kūno“, – vieną dieną atsiliepusi telefonu išgirdo 30 metų teisininkė.

Ji paklausė, iš kur salono darbuotoja gavo jos telefoną. Ši atsakė, kad davė draugė, neva norėjusi Sandrai padaryti staigmeną.

Dažnai į Vilnių darbo reikalais važinėjanti Sandra nieko bloga nenujausdama iš anksto užsirašė į plaukų gydymo procedūrą. Juk ji bus atlikta nemokamai!

Salone, kuris įsikūręs buvusio policijos komisariato patalpose, ji pamatė dar šešias laukiančias klientes. Jauna konsultantė ukmergiškę nusivedė į kabinetą ir iš popieriaus lapo netvirtu balsu perskaitė, kokia stebuklinga gydymo procedūra klientei netrukus bus atlikta.

Tada jaunutė konsultantė sau ant rankos užsilašino kelis lašus kažkokio skysčio, juo įtrynė Sandrai galvą ir ėmė braukyti kažkokiu aparatu.

Po kurio laiko konsultantė klientei išplovė galvą ir ėmė džiovinti. Išdžiovinusi vos pusę plaukų mergina išjungė džiovintuvą.

Konsultantė ėmė siūlyti klientei, sėdinčiai pusiau šlapia galva, įsigyti abonementą – 15 diagnostikos ir 15 plaukų gydymo procedūrų – už 2800 eurų. Sandra atsisakė.

„Jeigu neturite tiek pinigų, galite išsimokėtinai su 20 procentų pabrangimu. Tik dabar iš karto pasirašykime sutartį“, – neatstojo konsultantė.

Sandra pasakė, kad ji to abonemento tikrai nepirks. Tada konsultantė pasiūlė įsigyti kitą – po 15 gydomųjų veido ir plaukų procedūrų už 4200 eurų.

„Pasakiau, kad manęs nedomina tos procedūros.

Tada konsultantė pakvietė vyresnio amžiaus moterį, ši mane nusivedė į mažą kabinetą ir ėmė primygtinai siūlyti įsigyti abonementą.

Ji palietė mano plaukus ir ištarė: „Oi, kokie šilkiniai pasidarė! Kadangi jums būtinai reikia gydomųjų procedūrų, mes tik jums padarysime didelę nuolaidą – 15 procedūrų už 1400 eurų, bet 700 eurų sumokėti turite dabar, o dėl likusių pasirašysime vidinę sutartį“, – apie tai, kaip įkliuvo į gudriai paspęstas pinkles, „Lietuvos rytui“ pasakojo Sandra.

Tačiau klientė nepasidavė – paskambino savo vyrui ir pasakė, kad gali prireikti jo pagalbos. Salono darbuotoja nepatenkinta burbtelėjo: „Esi kvailė, kad negali skirti tokios sumos savo grožiui.“ Ir išgrūdo Sandrą pro duris.

Salone dar liko klienčių. Viena senyvo amžiaus moteris, kuriai taip pat buvo atlikta neva plaukų gydymo procedūra, negalėjo apsispręsti, ar pirkti abonementą už pinigus, ilgai taupytus dantų protezams.

„Tos tariamos grožio specialistės negalėjo man pateikti nei kosmetikos, su kuria dirba, reklaminių bukletų, nei sertifikatų.

Kai paklausiau, ar jos man grąžins pinigus, jei procedūra nepavyks, patikino, kad to neatsitiks. Ką jos ten naudoja, su kokiais prietaisais dirba, taip ir nepasakė“, – kalbėjo Sandra, dabar pasitikinti tik profesionalų paslaugomis.

Prašo atlyginti žalą

Kad mūsų šalyje grožio versle viešpatauja netvarka, byloja ir Panevėžyje sužalotos pacientės istorija. Dėl jos kosmetikos specialistė atsidūrė teisiamųjų suole.

Panevėžietė, nusprendusi pasinaudoti tame pačiame mieste dirbančios 54-erių kosmetikės Remigijos Sušinskienės paslaugomis, patyrė ir nusivylimą, ir sveikatos sutrikimų, po kurių liko randų.

Prieš pusantrų metų panevėžietė kreipėsi į specialistę prašydama pašalinti ant kūno išplitusias karpas ir papilomas.

Panevėžio poliklinikos pastate savo privatų kabinetą turinti R.Sušinskienė atliko jai elektrokoaguliacijos procedūrą.

Jos metu specialia adatėle ar peiliuku, veikiant elektros srovei, prideginami nereikalingi odos dariniai.

Tačiau R.Sušinskienės atlikta procedūra nedavė lauktų rezultatų. Tose vietose, kur panevėžietei buvo pašalintos papilomos ir karpos, liko odos pažeidimų ir randų. Dėl sužalotos odos sunerimusi moteris kreipėsi į gydytojus.

Po kurio laiko kosmetikės paslaugomis nepatenkinta klientė kreipėsi ir į prokurorus.

Prieš tai panevėžietę apžiūrėję teismo medicinos ekspertai nustatė, kad jai nesunkiai sutrikdyta sveikata.

Nukentėjusioji nori, kad ją sužalojusi grožio specialistė atlygintų padarytus nuostolius. Ieškovė reikalauja 180 eurų materialinės ir beveik 3000 eurų moralinės kompensacijos.

Kosmetikė kratosi kaltės

Kosmetikė R.Sušinskienė teisme tvirtino neabejojanti, kad jos buvusi klientė tenori pasipinigauti.

„Aš 20 metų dirbau medicinos slaugytoja. Be to, turiu ir kosmetikės specialybę, pastaruoju metu atidariau savo kosmetologijos kabinetą ir jame dirbu.

Per keliasdešimt metų niekas mano darbu nesiskundė. O šiuo atveju kalta pati klientė. Ji buvo perspėta, kad procedūra bus skausminga, kad bus nudegimų, kuriuos reikės gydytis.

Tačiau ji nenaudojo mano paskirtų tepalų, kurie reikalingi po elektrokoaguliacijos“, – teisinosi kosmetikė.

Teisme kaltinimą palaikiusi prokurorė tvirtino, kad tokią procedūrą, kokią atliko R.Sušinskienė, galėjo atlikti tik licencijuotoje įstaigoje dirbantis ir licenciją turintis gydytojas.

Patarė vengti viešumos

„Lietuvos ryto“ žurnalistė paskambino į vieną Panevėžyje esantį kosmetologijos kabinetą, kuris internete skelbiasi, kad jame atliekamos lūpų putlinimo procedūros.

„Aš kol kas neatlieku šių procedūrų, tačiau galiu padiktuoti vienos specialistės telefono numerį. Ji į kitą miesto saloną atvažiuoja iš Vilniaus ir leidžia hialuroną. Tai daro labai puikiai. Klientės būna patenkintos“, – tikino specialistė.

Nurodytu telefonu atsiliepusi moteris patarė po būsimos procedūros neplanuoti jokių išėjimų į viešumą ir atsisakyti švenčių.

„Procedūra nesudėtinga, trunka apie 40 minučių. Nesinori jos vadinti lūpų putlinimu. Aš vadinu ją lūpų drėkinimu.

Tačiau po procedūros nuo adatos dūrių ant veido lieka mėlynių. Pati neseniai dariausi. Poveikis išlieka apie 1,5 metų. Nepavykti negali“, – ramino Aušros vardu prisistačiusi pašnekovė.

Jos atliekamas lūpų „drėkinimas“ kainuoja 220 eurų.

Pokalbio pabaigoje žurnalistė paklausė, koks yra Aušros išsilavinimas.

Pašnekovė sutriko, tačiau vėliau ėmė aiškinti: „Mokiausi aukštojoje medicinos mokykloje. Turiu universitetinį išsilavinimą. Tai higienos gydytojo specialybė. Tiksliau sakant, išsilavinimą turiu, bet ligoninėje nedirbu.“

Internete reklamuojasi ir Vilniuje įsikūrusi įstaiga. Ji atlieka lūpų tūrio didinimo procedūras, botulino injekcijas ir daug kitų įvairių grožio procedūrų.

Telefonu atsiliepusios darbuotojos žurnalistė paklausė, ar lūpas didinanti specialistė yra licencijuota gydytoja.

Procedūrą atliekanti darbuotoja neva turinti labai didelę kosmetologės darbo praktiką. O injekcijas sėkmingai jau esą daro trylika metų.

Atsirado pigmentinių dėmių

Kur moterys galėtų saugiai pasitobulinti lūpas ir specialiais raukšlių užpildais atjauninti veidą?

„Kodėl moterys rizikuoja ir atlikti tokių procedūrų eina į paprastus salonus? Juk garantijų, kad pavyks, ten niekas negali duoti. Saugiausia užpildus leistis gydymo įstaigoje pas mediką dermatovenerologą“, – patarė Lietuvos kosmetikų ir kosmetologų asociacijos pirmininkė Rūta Bražiūnienė.

Asociacija sulaukia nemažai skundų dėl netinkamai atliktų kosmetologijos procedūrų.

Viena klientė skundėsi, kad pavasarį, kai saulė labai aktyvi, jai buvo atliktos veido šlifavimo ir valymo rūgštimi procedūros.

Po to moteris dar išvyko į Egiptą. Tokio veido jauninimo rezultatas – didžiulės ilgalaikės pigmentinės dėmės ant veido.

Gali netgi apakti

Nemokšiškai atliktos iš pirmo žvilgsnio nekaltos grožio procedūros gali grėsti net mirtimi.

Plastikos chirurgas Darius Radzevičius tvirtino, kad atliekant hialurono rūgšties ar botulino injekciją adatą į kliento veidą duriantis žmogus turi žinoti apie galimas sunkias komplikacijas ir tai, kaip jų išvengti.

Pacientą gali ištikti anafilaksinis šokas, leidžiamo preparato gali patekti į kraujagyslę ir nukeliauti į kraujo sistemą. Nuo to žmogus gali apakti, jam gali užsikimšti galvos kraujagyslė.

Dar viena grėsmė – nuo netinkamai atliktos botulino injekcijos gali persikreipti veidas.

Naudingi patarimai – iš specialistų lūpų

„Lietuvos rytas“ kreipėsi į profesionalius kosmetologus ir paklausė patarimų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį moterims, kurios nori sudėtingų intervencinių procedūrų: mezoterapijos, lūpų putlinimo, raukšlių užpildo, siūlų statymo ir kitų.

* Ar rekomenduotas specialistas turi medicininį išsilavinimą? Reikia paprašyti parodyti diplomą, neužtenka pamatyti ant sienų pakabintų preparato sertifikatų, kosmetikos kompanijų išduotų diplomų, nes tai tik papildomas kvalifikacijos kėlimas, praktikos lygio palaikymo dokumentas.

* Svarbu įstaiga, kurioje teikiamos tokios procedūros. Ar kabinetų švara ir higienos normos yra tinkamos, ar aplinka sterili.

* Žemos kainos turi kelti įtarimų dėl preparato kokybės ir veiksmingumo. Reikia paprašyti jums leidžiamų preparatų pavadinimų su kodais ir turėti asmenines korteles, kas buvo suleista. Jų gali prireikti kaip įrodymo, jei kas nors nutiktų.

* Atkreipkite dėmesį į paties specialisto išvaizdą, aprangą, kompetenciją, išsilavinimą. Jei bendraujant kyla abejonių, neskubėkite, geriau po konsultacijos išsiaiškinkite, koks tai specialistas.

* Nebūkite naivios – tik sūris pelėkautuose yra nemokamas. Netikėkite, kai siūloma dovanų: „1 ampulę suleisime, o kitą dovanosime.“ Netikėkite ir tada, kai prašo sumokėti už 15 kartų abonementą ir dovanų siūlo pedikiūrą su manikiūru, plaukų gydymą. Nemokėkite į priekį.

* Atminkite, kad apsišaukėliai prisidengia rūpinimusi jūsų sveikata, kad išmano psichologiją ir ja manipuliuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.