Radviliškietei gimdymo palata tapo senas automobilis

Radviliškio rajone gyvenanti Ieva Šmitaitė (21 m.) pirmadienį pamatė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota moteris gimdanti automobilyje, ir kaip mat susigraudino. Daugiau nei prieš dvidešimt metų ji pati būtent taip atėjo į pasaulį. Tuomet išsigandę jos tėvai turėjo sustoti pakeliui į gydymo įstaigą ir priimti ateinantį vaikelį čia pat, ant tilto vidury miškų.

Ievą sujaudino vaizdo įrašas, kuriame moteris pagimdo vaiką automobilyje.<br>Asmeninio archyvo ir Youtube nuotr.
Ievą sujaudino vaizdo įrašas, kuriame moteris pagimdo vaiką automobilyje.<br>Asmeninio archyvo ir Youtube nuotr.
Ieva su tėvais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ieva su tėvais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ieva gimė senajame tėvų „Moskvičiuje“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ieva gimė senajame tėvų „Moskvičiuje“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė žino įvairiausių istorijų apie gimdymus ne ligoninėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė žino įvairiausių istorijų apie gimdymus ne ligoninėje.<br>D.Umbraso nuotr.
Ievą sujaudino vaizdo įrašas, kuriame moteris pagimdo vaiką automobilyje.<br>Youtube nuotr.
Ievą sujaudino vaizdo įrašas, kuriame moteris pagimdo vaiką automobilyje.<br>Youtube nuotr.
Ievos gimimo istorija – išskirtinė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ievos gimimo istorija – išskirtinė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ana Daukševič

Jul 21, 2015, 1:30 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 9:25 PM

Virkštelę nupjovė tėvas

Ieva tikina neprisimenanti, kiek tiksliai jai buvo metų, kai mama papasakojo jos gimimo istoriją. Tuomet ji sužinojo, kad pažintis su pasauliu prasidėjo ne ligoninėje, o sename „Moskvičiuje“.

„Mama pajuto, kad prasideda gimdymas, sėdo su tėveliu į automobilį ir patraukė ligoninės link, tačiau nespėjo. Gimdymas prasidėjo automobilyje. Buvo naktis, jau po vidurnakčio. Gimdymą priėmė tėvelis. Pasakojo, kad buvo tikrai labai baisu“, – pasakojo Ieva.

Virkštelę į pasaulį automobilyje atėjusiam vaikui nupjovė pats Ievos tėtis. Deja, po ranka nebuvo nieko kito, tik kažkoks surūdijęs peilis. Todėl vėliau prasidėjo komplikacijos, tačiau, laimei, viskas baigėsi gerai.

„Mama pasakojo nė nesupratusi, kas vyksta – vaikutis jau ateina į pasaulį, tėvelis kažkodėl žino, ką reikia daryti, nors neaišku iš kur. Toks atvejis buvo tikrai pirmas jų gyvenime. Nežinia kaip, bet tėtis sugebėjo nepasimesti“, – stebėjosi Ieva.

Nepriėmė į ligoninę

Viskas vyko prieš 21 metus, rugsėjo 17 naktį. Ievos tėvams – Daliutei ir Mykolui – tuo metu buvo apie trisdešimt. Ieva buvo jau trečias vaikas šeimoje. Ankstesni gimdymai buvo sklandūs, vyko gydymo įstaigoje. „Tiek sesuo, tiek brolis gimė taip, kaip turi būti. O štai aš toks „netyčiukas“ staigiai atėjau į pasaulį“, – juokavo Ieva.

Tačiau gimdymu automobilyje Ievos istorija dar nesibaigė. Jos tėvams teko tą naktį ištverti dar daugiau nerimo ir baimės.

Šeima gyveno Radviliškio rajone. Priėmę gimdymą jos tėvai suskubo į Radviliškio ligoninę, bet ten jų niekas nepriėmė, liepė apsisukti ir važiuoti į Šiaulius. Iš ten jiems vėl teko grįžti į Radviliškį. „Buvo didelis balaganas. Galiausiai mane priėmė, nuprausė, sutvarkė“, – pasakojo Ieva.

„Nė neįsivaizduoju, ką pati daryčiau, jei man taip atsitiktų. Žinau, kad būtų labai baisu. Atrodo, jau prieš porą dienų važiuočiau į ligoninę, kad tik nebūtų rizikos“, – svarstė mergina.

Prašė padėti gėlių

Ievos šeima iki šiol prisimena tą naktį. Jos mama ne kartą netgi prašė merginos padėti gėlių šalia tilto, ant kurio gimė. Tačiau mergina sako to iki šiol taip ir nepadariusi. „Gėlių nenešiau, bet labai dažnai pravažiuoju šį tiltą ir visuomet nusišypsau, pasakoju draugams savo gimimo istoriją. Visi stebisi ir prašo papasakoti plačiau“, – sakė Ieva.

Merginos tėvai taip pat dažnai pravažiuoja minėtąjį tiltą, į kurį visuomet pasižiūri su šypsena.

„Gimiau po mergelės ženklu. Sakoma, kad tuomet gimę žmonės yra ramūs, atsargūs, bet tikrai ne aš. Visuomet už visko užkliūnu, viskas krenta iš rankų. Juokauju, jog akivaizdu, kad automobilyje gimusi“, – šmaikštavo Ieva.

Nenorėjo parduoti automobilio

Seną „Moskvičius“, kuriame gimė Ieva, šeima turėjo dar ilgai, o atėjus laikui, labai nenorėjo su juo skirtis.

„Gerai prisimenu mūsų „Moskvičių“. Turėjome jį dar ne vienerius metus, gyvenome kaime, važinėjome juo į ganyklas. Tėtis net leido man jį pavairuoti, sakydamas, jog jame gimiau, todėl privalau pabandyti atsisėsti už jo vairo“, – pasakojo mergina.

Išsiskirti su senuoju „Moskvičiumi“ šeimai buvo tikri sunku. „Sakiau, kad geriau jo neparduotume, o galbūt atiduotume į antikvariatą. Tačiau galiausiai vis tiek jį pardavėme, kad ir kaip buvo liūdna“, – prisiminė Ieva.

Tokie atvejai – labai reti

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė tikina, jog gimdymai automobilyje, namuose ar kitoje netikėtoje vietoje pasitaiko retai. Nors komplikacijų tokiais atvejais gali pasitaikyti ne viena, medike teigė, kad vos gimdyvei su naujagimiu patekus į ligoninę, tuojau pat atliekami visi reikalingi tyrimai ir įprastai viskas baigiasi laimingai.

– Ar dažnai pasitaiko atvejų, kai gimdyvės nespėja atvažiuoti į gydymo įstaigą?

– Per visą mano darbo istoriją gimdymų buvo įvairiausių. Gimdė ir kieme, automobilyje, sode, namuose. Tiesa, tokie įvykiai itin reti. Galima net sakyti vienetiniai. Tokiu būdu dažniau gimsta trečias ar ketvirtas šeimos vaikas. Jei sąrėmiai neskausmingi, vaikas nedidelis, moteris gali nė nepajusti, kad prasidėjo gimdymas.

Maždaug vienas procentas visų moterų gimdo nejausdamos didelio skausmo. Taigi, tokių atvejų yra, bet kaip minėjau, labai retai. Praėjusiais metais trys moterys pagimdė greitosios medicinos pagalbos automobilyje.

– Su kokiu keisčiausiu gimdymu yra tekę susidurti?

– Prisimenu jau gana seną istoriją, kai moteris pagimdė kaime ravėdama daržą. Įdomiausia tai, jog ji nė nežinojo esanti nėščia. Jai pradėjo skaudėti pilvą, bet ji nė nesuprato, kad prasideda gimdymas. Šalia buvę žmonės tuojau pat iškvietė medikus, bet į gydymo įstaigą ji atvyko jau su vaiku ant rankų.

Klausiau, kodėl ji neatvyko anksčiau. Moteris paaiškino nė nežinojusi apie nėštumą. Esą kartais pūtė pilvą, bet nieko neįtarė, nes buvo gana apkūni ir pilvo nesimatė. Moteris dar bandė neigti, kad kaip nors galėjo pastoti, bet vaikas jau gulėjo ant rankų.

– Kokios komplikacijos gali pasireikšti, jei pagimdoma automobilyje ar darže?

– Atliekame specialius tyrimus, skiepijame, jeigu moteris gimdė netinkamoje, nešvarioje aplinkoje, pavyzdžiui ant žemės. Stengiamės išvengti bent kokių komplikacijų, net jei taip įvyko.

Visuomet paklausiame, kaip buvo perkirpta virkštelė, kokiomis žirklėmis. Darome kraujo tyrimą dėl galimos infekcijos. Jei tyrimas pasitvirtina, skiriame gydymą antibiotikais.

Komplikacijų gali būti ir dėl gimdymo priėmimo technikos. Jei nežinai, kaip priimti gimdymą, gali ir galvytę suspausti ar dar ką nors padaryti. Juk toks gimdymas sukelia didžiulį stresą tiek motinai, tiek tėvui. Jie gali išsigąsti ir priimti netinkamus sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.