Karti patirtis pakeitė Liepos Rimkevičienės požiūrį į skiepus

Verdant diskusijoms apie būtiną vaikų skiepijimą siekiant, kad jie būtų priimti į darželius, žurnalistė bei dviejų vaikų mama Liepa Rimkevičienė pasidalijo savo patirtimi. Nors moteris tikina nesanti prieš skiepus ir apie juos patarianti visuomet kalbėti su gydytojais, prisipažįsta pati turėjusi karčios patirties.

Liepa Rimkevičienė<br>R.Neverbicko nuotr.
Liepa Rimkevičienė<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič

Aug 13, 2015, 7:30 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 8:04 PM

Pasireiškė alergija

L.Rimkevičienė į dabartines diskusijas apie skiepus žiūri gana skeptiškai, nors ir turi gana tvirtą nuomonę: „Niekada nedalyvauju diskusijose apie skiepus, nes jose įprastai vienoje pusėje atsiduria mamos, kitoje – medikai. Tai diskredituoja pačią diskusiją.

Nenoriu būti ta, kuri garsiai šaukia už ar prieš skiepus, nes neturiu medicininio išsilavinimo.

Juolab kad viešojoje erdvėje šaukia dažniausiai marginalinių pažiūrų žmonės, kurie neatrodo patikimai, nėra tos srities specialistai. Normali diskusija apie skiepus turi vykti. Juk jei net medikai nėra vienos nuomonės, jie ir turi apie tai kalbėti.“ 

Žinomos žurnalistės požiūrį į skiepus kaip reikiant pakoregavo karti asmeninė patirtis. Prieš maždaug septynerius metus ji paskiepijo savo pirmagimį ir susidūrė su problemomis, nes vaikui pasireiškė alerginė reakcija į vakciną.

„Informaciją apie skiepus pradėjau rinkti tuomet, kai mano vaikui pasireiškė žiauri alergija po skiepo nuo hepatito B. Iki tol apie vakcinas nieko nežinojau, neįsivaizdavau, kad neigiama reakcija iš viso gali būti“, – sakė L.Rimkevičienė.

Moteris prisipažįsta susidūrusi su labai kontroversiškas ir skirtingas nuomones turinčiais medikais. „Kai kurie jų nenori garsiai sakyti, kad galbūt nuo vienos ar kitos ligos vaiko nereikia skiepyti, tačiau pasako tai tuomet, kai ateini į jų kabinetą. Galbūt tokie gydytojai tiesiog nenori išsišokti.

Nekalbu apie visus skiepus, tačiau yra tam tikrų skiepų, kuriuos galima pavadinti komerciniais. Jie tikrai nėra būtini, juolab, kad rizika susirgti, tarkime hepatitu B, vaikui nėra didelė. Skiepas yra efektyvus septynerius metus. Vėliau vėl reikia skiepytis.

Kokia tikimybė, kad naujagimis užsikrės šia liga? Hepatitas B plinta per kraują arba lytiniu keliu. Tuo metu tikimybė turėti šalutinį poveikį, pasiskiepijus nuo šios ligos, yra didesnė. Mano vaikui taip ir atsitiko“, – pasakojo moteris.

Juokina sklandantys mitai

Paklausta, kaip vertina naujovę, esą neskiepyti vaikai nebus priimami į darželius, moteris sakė: „Palikti viską spręsti vien tėvams irgi nebūtų gerai. Turi dalyvauti ir medikai. Mano atveju – vaiko, po pasireiškusių neigiamų reakcijų, nebeskiepijau. Tačiau apie tai pasitariau su daugiau nei dešimtimi specialistų.

Sprendžiau ne pati. Lankiausi ne pas vieną gydytoją, skaičiau informaciją. Išklausiau daug skirtingų nuomonių ir tik tuomet priėmiau sprendimą. Nebeskiepijau vaiko dėl to, kad tikimybė pasireikšti alergijai buvo didžiulė. Pasvėriau už ir prieš. Visgi nesu tikrai kategoriškai prieš skiepus. Dabar kaip tik planuoju atlikti tyrimus vaikui ir galbūt ateityje paskiepyti tomis vakcinomis, kurios yra būtinos.“

Žinomą žurnalistę stebina įvairios spekuliacijos ir „antgamtiniai“ argumentai, kodėl nereikia skiepytis. „Kartą vos neišvirtau iš kedės pamačiusi vaizdo įrašą internete, kuriame akivaizdžiai nekompetetingas vyras aiškino, kaip per dvi savaites suprato, kaip veikia medicina. Esą per skiepus amerikiečiai įdeda „čipus“ vaikams. Pritrūkau žodžių“, – pasakojo L.Rimkevičienė.

Moteris tikina – skirtingų nuomonių gydytojų tikrai yra, tereikia juos surasti. „Esu ne prieš skiepus, o už sveiką ir profesionalų kiekvieno atvejo individualų vertinimą. Tiesiog esu įsitikinusi, kad ne visi skiepai yra gyvybiškai reikalingi.

Mano draugė Vokietijoje dirba vaikų gydytoja. Iš jos sužinojau, kad nuo hepatito B toje šalyje skiepija tik rizikos grupes – narkomanus, prostitutes ir jokių būdu vaikus“, – sakė L.Rimkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.