Įsigalioja elektroninis vaistų receptas: pasinaudos ne visi

Elektroninis receptas pradeda veikti jau nuo lapkričio 2 dienos. Pacientams nebereikės popierinio recepto. Gydytojas išrašys receptą, tuo tarpu pacientas su savo asmens dokumentu galės eiti į bet kokią vaistinę ir ten gauti jam skirtus medikamentus.

Elektroninis receptas pradeda veikti jau nuo lapkričio 2 dienos.<br>T.Bauro nuotr.
Elektroninis receptas pradeda veikti jau nuo lapkričio 2 dienos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič

Oct 29, 2015, 12:26 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 2:20 AM

Elektroninis receptas pradeda veikti jau nuo lapkričio 2 dienos. Pacientams nebereikės popierinio recepto. Gydytojas išrašys receptą, tuo tarpu pacientas su savo asmens dokumentu galės eiti į bet kokią vaistinę ir ten gauti jam skirtus medikamentus.

„Tai ne tik palengvins receptų išrašymą, bet jie taps aiškesni, nes gydytojai parašo neaiškiai ir neįmanoma išskaityti, kokia veiklioji medžiaga. Be to, tai padės užtikrinti skaidrumą, nes galėsime pažiūrėti, ar vaistininkai pasiūlė tuos medikamentus, kurie yra geriausi“, – sakė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Kaip tikina ministrė, įsigaliojus elektroniniam receptui, nebereikės vartyti popietinių žinynų, visi vaistų katalogai yra patalpinti elektroninėje erdvėje. Todėl tiek gydytojams, tiek vaistininkams bereiks tik žinoti vaistinės medžiagos pavadinimą.

Prisijungė tik dalis

Tačiau kol kas elektroninį receptą matyti galės ne visos vaistinės, mat į naująją sistemą šiuo metu pasijungė tik 70 proc. jų.

Sveikatos apsaugos ministrė tikina, kad tai ne kliūtis, esą tos, kurios to nepadarė, galės naudotis e.sveikatos portalu, tam numatoma pasirašyti sutartis su vaistinėmis.

Visgi kiek tai užtruks – neaišku. Tad patariama pacientams pasakyti gydytojui, ar jie turės galimybę įsigyti vaistą su elektroniniu receptu, ar visgi jam reikėtų popierinio.

Elektroninį receptą galės išrašyti ir ne visi gydytojai. Iš daugiau nei 500 ligoninių ir poliklinikų, prie sistemos prisijungė 170. Jos apima maždaug 70 procentų visų pacientų.

Tačiau, kaip tikina Sveikatos apsaugos ministerijos E.sveiktos koordinavimo skyriaus vedėjas Normantas Dučinskas, tai neuždaro kelio kitoms ligoninėms ir poliklinikoms prisijungti.

„Neuždarome kelio ir kitoms įstaigoms dalyvauti e.sveikatos sistemoje. Esame numatę galimybes, kad įstaigos galėtų naudotis sistema. Nuo kitų metų bus galimybė visoms įstaigoms integruotis į e.sveikatos sistemą“, – aiškino N.Dučinskas.

Galutinė data, kada visi galės gauti elektroninį vaistų receptą yra 2018 metų kovo 1 diena. Sudėtingiausia, kaip pripažįsta sveikatos apsaugos ministrė, bus pajungti prie sistemos kaimiškose vietovėse esančias ambulatorijas. O ir kiek tai kainuos kol kas nėra iki galo aišku.

Galimi trukdžiai

N. Dučinskas pripažįsta, kad laukia dideli iššūkiai. „Turime dar daug nuveikti, kad sėkmingai galėtume naudoti e.receptą ir kitus dokumentus e.sveikatos sistemoje.

Gali būti įvairių trukdžių ir nesklandumų, bet esame viskam pasiruošę. Laukiame pastabų, į kurias būtinai atsižvelgsime“, – sakė N.Dučinskas.

Trukdžių gali būti ir dėl kitos priežasties. Šiuo metu nemaža dalis gydytojų – vyresnio amžiaus, tad kol kas tikrai ne visi jie mokės pasinaudoti elektroninio recepto sistema.

Duomenis galės pamatyti ne visi

Žmogus, norėdamas patikrinti savo duomenis e.sveikatos sistemoje, paprastai to tikrai nepadarys. Tam reikės turėti prisijungimą prie elektroninės bankininkystės arba elektroninį parašą.

Štai čia prasideda dar viena problema. Mat šiuo metu Lietuvoje elektronine bankininkyste naudojasi vos 47 proc. gyventojų, sulaukusių 18 metų. Vyresnio amžiaus žmonėms, neturintiems tokios galimybės. Tiesa, jie galės įgalioti savo vaikus, anūkus, kurie su savo duomenimis galės prisijungti prie elektroninės sveikatos sistemos.

Tam bus reikalingas notaro patvirtintas įgaliojimas. Tačiau naudotis elektroninio recepto paslauga galės kiekvienas. Tam tereikės pateikti vaistinėje savo asmens tapatybės kortelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.