Atvira plaučių tuberkulioze susirgo Vilniaus mokyklos moksleivė

Lietuvoje – dar vienas tuberkuliozės atvejis mokykloje. Atvira plaučių tuberkulioze susirgo Vilniaus centro vidurinės mokyklos moksleivė. Kol kas neaišku, ar ligos užkrato nepasigavo daugiau mokyklos mokinių ar mokytojų, nes nėra žinoma, kiek laiko mergaitė į mokyklą ėjo jau sirgdama tuberkulioze.

Atvira plaučių tuberkulioze susirgo Vilniaus mokyklos moksleivė.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Atvira plaučių tuberkulioze susirgo Vilniaus mokyklos moksleivė.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2016, 3:01 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 12:48 AM

Žinia, kad mokinė serga atvira plaučių tuberkulioze, Vilniaus centro vidurinę mokyklą pasiekė vasario penktą dieną. Pasak direktorės ši žinia buvo netikėta, mokytojai merginos sveikatos negalavimų nepastebėjo. Pro didinamąjį stiklą dabar stebimi visi mokiniai ir mokytojai.

„Padarėm viską, kad užkirstume galimą ligos plitimą, buvo atlikta dezifekcija, informuoti tėvai, tos klasės mokiniams ir mokyklos bendruomenei nurodymai pasitikrinti sveikatą, kitiems rekomendacijos. Bet pamatę, kad tėvam baisu, paprašėm, kad visi pasitikrintų“, – teigė Vilniaus centro vidurinės mokyklos direktorė Rita Lužienė.

Rusakalbėje mokykloje mokosi 154 vaikai nuo pirmos iki dvyliktos klasių. Neatskleidžiama, kurioje klasėje mokėsi tuberkulioze užsikrėtusi moksleivė. Neaišku ir kiek laiko mokinė į mokyklą ėjo sirgdama. Rugsėjį ji pristatė medikų pažymą, kad yra sveika.

„Kadangi tuberkuliozės simptomai bendri, tuberkuliozės susirgimo pradžios mes negalim nustatyti. Šita mergaitė buvo sveika, tuberkuliozė lėtinė liga, tai ne koks peršalimas kada tas vaikas galėjo pasigauti ir kur, sunku pasakyti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo Vilniaus visuomenės sveikatos centro atstovė Biruta Zdanevičienė.

Ar daugiau mokyklos mokinių ir mokytojų nesusirgo tuberkulioze turėtų paaiškėti vasario pabaigoje, kai bus patikrinti susirgusios moksleivės klasės draugai ir mokytojai. Mokykloje ir toliau pamokos vyksta įprastai .Tačiau tėvams patariama atidžiai stebėti savo vaikus.

Pasak B.Zdanevičienės, reikia atkreipti dėmesį į vaikų sveikatą: jei vaikams atsiranda temperatūra, silpnumas, kažkoks negalavimas, krenta apetitas, tai jie turi kreiptis į gydytoją.

Pernai tuberkulioze šalyje sirgo 58 vaikai, iš jų 60 procentų užsikrėtė nuo šeimos narių. Pasak medikų, labiausiai tikėtina, kad ir Vilniaus centro mokyklos moksleivė ligą pasigavo iš šeimos narių. O tuberkuliozes bakterijas turi du trečdaliai gyventojų, tačiau tik uždelsta tuberkuliozė, arba kitaip vadinama atvira, yra užkrečiama.

„Mes esam visi infekuoti, nes na yra šaltiniai, tai yra tie atvira forma sergantys, bet tai nereiškia, kad mes susirgsim. Infekuoti suserga nuo 5 iki 10 procentų gyventojų“, – teigė infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės gydytoja Edita Davidavičienė.

Atvira tuberkuliozė plinta oru. Pirmieji simptomai apgaulingi ir primenantys gripą – pradedama kosėti, dusti. Vėliau ant plaučiuose atsiranda žaizdos, irimo ertmės. Pasak gydytojos, norint neužsikrėsti, itin svarbu rūpintis savo sveikata, stiprinti imunitetą.

Labai svarbu imunitetas, tai yra pagrindinis mūsų ginklas ir todėl, ypač jaunos mergaitės ir jaunuoliai dirba daug, sportuoja, nori gyvenimus pagerint. Turi būt išlaikytos ribos, poilsis, maistas geras ir taip pat, jei kažkas atsitiko, pajutot, nueikite pas gydytoją“, – sakė E.Davidavičienė.

Šį mėnesį tai jau antras atvejis, kai mokykloje nešiojama atvira tuberkuliozės forma. Skuode atvira tuberkulioze sirgusi muzikos mokytoja užkrėtė apie 10 moksleivių, tačiau šis skaičius gali būti didesnis, nes dar nėra visų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.