Dėl Zikos laikykitės atokiai: „Brazilijoje kasdien tik blogyn“

Legendinis Brazilijos futbolininkas Rivaldo (44 m.) neseniai per socialinį tinklą visiems patarė atokiau laikytis nuo Rio de Žaneire rugpjūtį prasidėsiančios olimpiados.

Brazilijos medikai moterims pataria bent keletą metų neplanuoti šeimos pagausėjimo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Brazilijos medikai moterims pataria bent keletą metų neplanuoti šeimos pagausėjimo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Žemėlapis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Žemėlapis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Legendinis Brazilijos futbolininkas Rivaldo sėja baimę dėl Zikos viruso.<br>„Scanpix“ nuotr.
Legendinis Brazilijos futbolininkas Rivaldo sėja baimę dėl Zikos viruso.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ona Kacėnaitė, „Lietuvos rytas“

Jul 11, 2016, 12:51 PM, atnaujinta May 19, 2017, 5:52 AM

„Su kiekviena diena čia viskas eina tik blogyn. Jei vis dar ketinate vykti į olimpines žaidynes, geriau likite namuose. Kitaip rizikuosite savo gyvybe. Tik Dievas gali pakeisti situaciją Brazilijoje“, – gerbėjus perspėjo žaliosios vejos žvaigždė.

Gegužės pradžioje į Braziliją atkeliavęs olimpinis deglas buvo sutiktas didžiuliais protestais. Vietos žmonės neigiamai nusiteikę prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) išplatino nacionaliniams olimpiniams komitetams pranešimą dėl Zikos viruso.

Jame, be kita ko, sakoma, kad tuo metu, kai vyks žaidynės, Brazilijoje bus žiema.

Esant vėsesniam ir sausesniam orui uodų yra kur kas mažiau, o tai mažina infekcijos riziką.

Uodų platinamas Zikos virusas ypač daug grėsmės kelia nėščiosioms, nes jų vaikai gali gimti su mažesnėmis galvomis ir neišsivysčiusiomis smegenimis. Ar iš tikrųjų jis toks pavojingas?

Gyvena baimėje

Brazilės Milenos Andrade (24 m.) nėštumas paženklintas Zikos viruso baime.

Moteris gainioja nuo savęs bet kokį uodą, o mažiausią balutę kieme užpila smėliu.

Namų langai ir durys visada uždarytos, o išeidama iš savo lūšnelės vargingųjų kvartale net ir plieskiant 35 laipsnių karščiui visada mūvi džinsus ir vilki palaidines ilgomis rankovėmis.

Pusę padavėjos, kuria dirba, atlyginimo – 120 eurų ji išleidžia purškalams nuo uodų.

„Ir dar tai, – sakė M.Andrade, rodydama į Brazilijos dienraščio antraštę „Zikos virusas gali būti perduodamas per seiles“. – Nuo šiol jokių bučinių. Ar girdi, Paulo? Jokių bučinių ir sekso“, – įspėjo Milena savo sutuoktinį.

Brazilijos šiaurės rytuose įsikūrusiame Pernambuko valstijos daugiamilijoniniame Resifės mieste praėjusiais metais buvo užfiksuotas trečdalis Zikos viruso nulemtų kūdikių apsigimimo atvejų.

M.Andrade teigė: baisiausia yra nuolatinė baimė. 17-ąją nėštumo savaitę pakilus temperatūrai ir atsiradus odos išbėrimų ji nusprendė, jog tai mįslingojo Zikos viruso požymiai.

Gydytojas pasakė, kad tai gali nustatyti tik testas, kuris kainuoja 200 eurų. Bet tokių pinigų M.Andrade neturėjo.

Ji tik pasiteiravo, ar virusas dar nesukėlė vaisiaus mikrocefalijos – kaukolės ir smegenų neišsivystymo.

Bet tai, kaip sakė medikas, buvo galima nustatyti tik septintą nėštumo savaitę tiriant ultragarso aparatu.

„Dabar laukiu nuosprendžio“, – su likimu bando taikstytis Milena, tarsi būtų ne būsimoji mama, o kaltinamoji.

Teigiama, kad daugiau nei 1,5 milijono brazilų užsikrėtę Zikos virusu, kuris, kaip spėjama, atkeliavęs iš Polinezijos 2015-ųjų pradžioje, greitai išplito.

Nuo to laiko buvo užregistruoti 4784 įtartini mikrocefalijos atvejai, iš jų tik 404 gal turintys ryšį su Zikos virusu.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė tarptautinę nepaprastąją sveikatos padėtį.

Penkios Lotynų Amerikos šalys rekomendavo moterims sunkiai suvokiamą dalyką – kol kas neplanuoti vaikų.

Brazilija – karštasis krizės taškas, o Resifės miesto vargšų kvartalai – maži jo epicentrai.

Trečdalis visų naujų mikrocefalijos atvejų kilę iš Pernambuko valstijos ir jo tropinio drėgno klimato sostinės Resifės, įsikūrusios Atlanto vandenyno pakrantėje.

Šis didmiestis išraižytas atvirų nutekamojo vandens duobių.

Tik pusė miesto gyventojų naudojasi kanalizacijos sistema.

Kai liūčių metu pila lietus, pamazgų duobės prisipildo šiukšlių ir palieka dvokiančias apnašas tankiai augančioje žolėje, o tai – ideali vieta geltonąją karštligę platinantiems uodams Aedes aegypti kiaušinėliams dėti.

Virusas nėra mirtinas, bet...

Nesaugiai jaučiasi ne tik padavėja M.Andrade, bet ir kitos Resifės vargšų kvartalo moterys. Daugelis jų vengia pastoti – taip patarė Brazilijos vyriausybė – kitos liūčių sezonui pasiryžtų persikelti į vėsiuosius šalies pietus, bet joms trūksta pinigų.

Po varginguosius Resifės didmiesčio kvartalus nuolat sklando nauji mitai ir pusiau teisinga informacija.

Dėl Zikos viruso moterys tampa nevaisingos. Tai – netiesa.

Zikos virusas žudo. Tai – irgi netiesa, išskyrus nedaugelį atvejų, kai pasireiškia ūmus ir sunkus nervų pažeidimas – Guillaino-Barre sindromas. Bet jis būdingas ir daugeliui kitų virusinių infekcijų. Be to, retai baigiasi mirtimi.

Zikos virusas plinta ir per seksą. Tai – teisinga, bet spėjama, jog tai nutinka labai retai. Iki šiol buvo pranešta tik apie kelis atvejus.

Teiginys, kad ir bučiniai gali būti pavojingi, byloja, kaip greitai nepagrįstos baimės sukelia isteriją, kuri plinta kaip smarki ugnis.

M.Andrade sužinojo, kad Brazilijos fondas „Fiocruz“ paviešino, jog Zikos viruso paveldimųjų savybių sudedamųjų dalių buvo aptikta seilėse. Bet nėra jokių oficialių tyrimo duomenų, tik interneto svetainės informacija, kuri remėsi dviem atvejais.

„Ir šis pranešimas yra prieštaringas. Viruso medžiaga aptinkama seilėse esant ir kitoms infekcijoms, bet ji neperduodama“, – sakė Jonas Schmidtas-Chanasitas, vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos Zikos viruso tyrimo laboratorijos Vokietijoje filialui.

Jis kasdien gauna kraujo mėginių ne tik iš Brazilijos, bet ir Europos šalių. J.Schmidto–Chanasito vadovaujamoje laboratorijoje tvyro nepaprastoji padėtis.

Paprastomis dienomis jo komanda apdoroja 20 paklausimų, bet pasitaiko dienų, kai jų būna iki 170 ar daugiau.

Šis specialistas buvo vienas iš nedaugelio, pasirengusių katastrofai.

Kai jau prieš devynerius metus Zikos virusu netikėtai pirmą kartą už Afrikos ribų užsikrėtė daugelis Mikronezijos Federacijai priklausančių Japo salų gyventojų, jis įrengė laboratoriją galimam tolesniam proveržiui.

Dabar diagnostika pateko į sunkią padėtį ir dėl to pasaulio tyrėjai klaidžioja nežinomybėje. Ar iš tikrųjų Zikos virusu vien Brazilijoje užsikrėtusiųjų skaičius siekia 1,5 milijono?

Sunku atsakyti, nes paprasti antikūnų testai esant kitoms virusinėms infekcijoms, tokioms kaip moskitų platinama dengė karštligė, sukelia tokią pat reakciją. Manoma, kad daliai asmenų Zikos virusas buvo nustatytas klaidingai.

J.Schmidtas-Chanasitas įtartinais atvejais mėginius patikrina kitais testais.

Bet jie turi būti atlikti didelio patikimumo laboratorijose, kurių pasaulyje yra tik keletas.

Paskelbė pavojaus signalą

Brazilijoje vaikų neurologijos specialistė Vanessa van der Linden paskelbė pirmąjį pavojaus signalą.

Ji dirba valstybinėje Resifės ligoninėje – kriziniais mėnesiais net iki 15 valandų per parą.

Prie gydytojos kabineto durų girdėti vaikų riksmai. Mikrocefalija gali pasireikšti ne tik mažomis galvomis, neišsivysčiusiomis smegenimis, bet ir epileptiniais priepuoliais ir valandų valandas besitęsiančiu riksmu.

Praėjusį rugpjūtį V.Linden susidūrė su pirmuoju atveju, kai moteris pagimdė dvynukus, iš kurių vienam diagnozuota mikrocefaliją, kitam – ne.

Netrukus ir V.Linden motina, irgi neurologė Ana van der Linden, susidūrė su dideliu skaičiumi naujagimių, kurių motinos turėjo Zikos viruso požymių.

Abi specialistės nedelsdamos informavo valdžios institucijas. Netrukus panašūs duomenys buvo gauti iš kaimyninių valstijų, o paskui iš San Paulo ir Rio de Žaneiro miestų.

„Aš patariu moterims neskubėti pastoti. Palaukti metus ar net dvejus“, – sakė V.Linden.

Bet visi įspėjimai brazilę Nadją Gomes pasiekė per vėlai. Prieš metus pastojusi moteris nieko nežinojo apie Zikos virusą ar mikrocefaliją.

Ji tik norėjo šokti poi važiuojančiu autobusu, kai sužinojo savo dukrelės Alice diagnozę.

Ir dabar kiekvieną rytą N.Gomes su mažyle varsto kone pusės tuzino gydytojų ir terapeutų kabinetų duris.

Likus kelioms minutėms iki šešių ryto moteris išvažiuoja ir Resifės pakraščio, kad iki devintos valandos pasiektų miesto klinikas.

Jos laukia paruošti 20 įvairių medikamentų, už kuriuos sumoka 100 eurų.

Tai sudaro pusę šeimos mėnesio pajamų.

„Mano vyras dažnai verkia. Aš nebegaliu dirbti jokio darbo. Dėl Alice beviltiškai prasiskolinome. Liga vargšus skaudžiai palietė“, – pripažino N.Gomes.

Su tokiomis istorijomis susiduriama dažnai. Brazilijoje mikrocefalijos diagnozė dažnai reiškia tvirto pagrindo po kojomis praradimą.

Šoktelėjęs į viršų apsigimimų skaičius Brazilijoje sukėlė diskusijas dėl abortų teisės pokyčių. Nėštumą pagal šalies įstatymus leidžiama nutraukti tik išprievartavimų ar grėsmės moters sveikatai atvejais.

„Mums reikia apie tai diskutuoti, bet Bažnyčia yra įtakinga“, – sakė V.Linden.

Resifėje Katalikų bažnyčia jau pareiškė savo poziciją.

„Jokios priežastys nepateisina abortų. Tik dėl to, kad vaisius turi mikrocefaliją, savo nuomonės nekeisime“, – tokia arkivyskupo nuomonė.

Kolumbijoje, kuri pagal Zikos viruso sukeltų infekcijų dažnumą užima antrąją vietą po Brazilijos, vyriausybė nori sušvelninti abortų teisę moterims, kurias palietė ši liga.

Nors daugiau nei 3 tūkstančiai nėščiųjų buvo infekuotos Zikos virusu, iki šiol nė vienu atveju nepasitvirtino mikrocefalija.

Pastaruoju metu V.Linden pastebėjo sumažėjusį naujagimių su mikrocefalija skaičių. Bet medikė perspėjo, jog tai nereiškia lūžio, o šią aplinkybę galima paaiškinti kitomis priežastimis.

„Dauguma Zikos viruso sukeltų infekcijų tenka liūčių laikotarpiui – nuo vasario iki gegužės.

Ir juo užsikrėtę vaikai gimsta iki gruodžio.

Dabar uodų laikas baigėsi. Bet rugsėjį gali vėl pliūptelėti nauja mikrocefalijos banga“, – sakė V.Linden.

Ar padėtis iš tiesų dramatiška?

Ar didžiulė baimė dėl naujagimių apsigimimų yra pamatuota? Dėl to pastaruoju metu itin diskutuoja medikai. Specializuotame žurnale „Nature“ savo duomenimis pasidalijo du mokslininkai, kurie nuo 1967-ųjų rinko duomenis apie įgimtus apsigimimus Lotynų Amerikoje.

Jie mano, kad mikrocefalijos diagnozė buvo nustatyta netiksliai. Daugeliu įtartinų atvejų apsigimimai yra mažai pastebimi, vaikų gyvenimas greičiausiai būtų normalus.

Kita gydytojų komanda Pasaulio sveikatos organizacijos biuletenyje paskelbė studiją, kuri pasėjo dar daugiau abejonių. Išanalizavę duomenis daugiau nei 16 tūkstančių naujagimių Pernambukos valstijoje, kurią užklupo Zikos virusas, medikai priėjo prie išvados, kad ten ir prieš protrūkį 2-8 proc. kūdikių gimė su mikrocefalija.

O gal dabartinis padažnėjusių mikrocefalijos atvejų skaičius tėra statistinė klaida? „Ar matėte šiuos kūdikius? Būta vaikų, kurie, nepaisant mikrocefalijos, vystėsi gana normaliai. Bet tai genetiškai nulemti atvejai. Kiti Zikos virusu užsikrėtę ir jau tirti vaikai vystysis nenormaliai“, – sakė V.Linden.

Tai – patyrusios gydytojos įžvalgos. Bet tol, kol trūksta studijų, aprėpiančių ilgesnius laikotarpius, lieka neaiškumas ir baimė. Brazilijos vyriausybė net buvo paskelbusi vieną savaitę numačiusi visas jėgas skirti karui su Zikos virusu. 220 tūkstančių dezinfekcinėmis priemonėmis aprūpintų kareivių apsilankė mokyklose, vargšų kvartaluose ir socialiai remtinų asmenų gyvenvietėse.

Taip pat buvo atlikti privalomi Zikos viruso testai. Brazilijos vyriausybė stengiasi, kad į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes atvykstantys dalyviai ir svečiai jaustųsi saugūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.