Zikos virusas priartėjo – užfiksuotas Didžiojoje Britanijoje

Dviejose Jorkšyro ligoninėse nustatyti trys užsikrėtimo Zikos virusu atvejai. Tyrimai pacientams atlikti grįžus šiems iš kelionių užsienyje, praneša RT.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2016, 5:38 PM, atnaujinta May 17, 2017, 10:39 AM

Apie šiuos atvejus penktadienį pranešė Kalderdeilo ir Hadersfildo Nacionalinės sveikatos priežiūros tarnybos fondas.

Ketvirtadienį per fondo susirinkimą infekcijų kontrolės skyrius pranešė užregistravęs tris užsikrėtimo Zikos virusu atvejus.

Infekcijų kontrolės skyriaus vedėjas Kalderdeilo ir Hadersfildo ligoninėse gydytojas Gevinas Boidas (Gavin Boyd) laikraščiui „The Yorkshire Post“ teigė, kad „Zikos gydymui nėra vaistų ir dažniausiai ji praeina savaime“.

Ekspertas pridūrė, kad „tikimybė užsikrėsti Zikos virusu Jungtinėje Karalystėje yra itin maža, kadangi infekciją pernešantys uodai čia negyvena, tačiau ji gali plisti lytiniu keliu“.

Zikos virusas yra geltonos karštinės uodų pernešamas virusas, kuris gali sukelti simptomus, panašius į Dengė karštinę ar gripą: karščiavimą, akių paraudimą, sąnarių skausmą, bėrimus. Kaip manoma, virusas taip pat sukelia mikrocefaliją – ligą, kuri sutrikdo vaisiaus smegenų vystymąsi. Virusas pavadintas pagal Zikos mišką, esantį netoli Viktorijos ežero Ugandoje. Ten jis 1947-aisiais pirmą kartą buvo aptiktas beždžionės organizme. 

Nuo tada ėmė plisti Afrikos pusiaujo regionuose, o pastaraisiais metais jau ir Azijoje, Polinezijos salose bei Pietų Amerikoje. Tačiau iki pat 2007-ųjų buvo užfiksuota tik 14 žmonių, kurie buvo užsikrėtę virusu. Virusas tuo metu nebuvo laikomas pavojingu, nes buvo užfiksuoti tik neryškūs jo sukeliamos karštinės simptomai.

Tuo metu niekas dar nekalbėjo apie mikrocefaliją: ji susieta su virusu tik nuo didesnio protrūkio, kuris praėjusiais metais prasidėjo Brazilijoje.

Virusas nelaikomas pavojingu niekam, išskyrus nėščioms moterims: virusas gali pakenkti vaisiaus vystymuisi. Virusas nelaikomas mirtinu. Dauguma juo užsikrėtusių žmonių gali net nejusti jokių simptomų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.