Mirus dviem žmonėms kilo į kovą: ragina nesinaudoti karštu vandeniu

Trijuose Vilniaus daugiabučiuose, kuriuose nustatyta ar įtariama vandens sistemų tarša Legionella bakterijomis, bus vykdomi terminiai šokai – jų metu namų sistemose turėtų cirkuliuoti tokios temperatūros vanduo, kad pavojingos ligos sukėlėjai žūtų.

Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Tuskulėnų 5<br>Ramūnas Danisevičius
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Mar 10, 2017, 2:58 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:54 AM

Kaip BNS sakė Nacionalinis visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Lina Grinytė-Jauniškienė, taip nusprendė penktadienį posėdžiavęs operacijų centras. Jis į posėdį susirinko, kai Vilniaus savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija paskelbė sostinėje ekstremalią situaciją.

„Bus terminė dezinfekcija“, – sakė NVSC atstovė.

Terminiais šokais su šiomis bakterijomis jau buvo bandoma kovoti viename iš daugiabučių, kurio vandens sistemoje aptikta bakterijų, tačiau jos nebuvo išnaikintos.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, gavęs laboratorijos išvadas, pranešė apie nustatytus du taršos Legionella bakterijomis atvejus Vilniaus Žirmūnų mikrorajono Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos g. 3 daugiabučiuose, dar vieno daugiabučio Lazdynuose mėginiai tiriami. Dviejų šių namų gyventojai mirė nuo legioneliozės, trečias gydomas.

Terminis šokas daugiabutyje Lazdynuose bus vykdomas penktadienio vakarą, o dviejuose daugiabučiuose Žirmūnuose – šeštadienį.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose, pažymi visuomenės sveikatos specialistai.

Sugriežtins kontrolę

Šiandien, kovo 10 d. Vilniaus miesto ekstremalių situacijų komisija paskelbė ekstremalų įvykį dėl legioneliozės atvejų trijuose Vilniaus daugiabučiuose, iš kurių dviejų namų (Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos. g 3) karšto vandens sistemose nustatyta Legionella bakterijų, o trečiojo namo (Architektų g. 79) tyrimų rezultatai bus žinomi kovo 16-18 d.

Iš karto po to įvyko Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (Operacijų centras) posėdis, kuriame nuspręsta atlikti karšto vandens sistemų terminę dezinfekciją temperatūrą pakeliant ne mažiau kaip iki 65 oC visuose trijuose Vilniaus daugiabučiuose namuose pagal su operacijos centro atstovais detaliai aptartą programą.

Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos g. 3 terminė dezinfekcija bus atliekama rytoj, kovo 11 d. 8.00 val., o Architektų g. 79 name – šiandien, kovo 10 d. 18.00 val.

Taip pat nuspręsta, kad Valstybinė energetikos inspekcija sugriežtins šilumos karšto vandens prižiūrėtojų kontrolę ir apie tai informuos Ekstremalių situacijų centrą ir gyventojus.

Operacijų centras darbą tęs pirmadienį, kovo 13 d., ir aptars tolesnes karšto vandens saugos ir legioneliozės prevencijos priemones.

Pajutę negalavimus (temperatūra, silpnumas, kosulys, viduriavimas), minėtų trijų namų gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Terminės dezinfekcijos (terminio šoko) metu šių namų gyventojams patariama:

1. Nesinaudoti karštu vandeniu;

2. Bendradarbiauti atliekant terminę dezinfekciją, klausytis nurodymų (nuleisti karštą vandenį, kai bus būtina).

3. Esant šilto vandens poreikiui, pasišildyti šaltą vandenį, kuris yra visiškai saugus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.