Nereceptiniais vaistais siūlo prekiauti degalinėse ir prekybos centruose

Siūloma įteisinti galimybę nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse, bet ir kitose vietose, pavyzdžiui prekybos centruose, degalinėse ir kitose mažmeninės prekybos vietose bei tokiai prekybai numatyti tam tikrus reikalavimus. Tai numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtose ir Vyriausybei pateiktose Farmacijos įstatymo pataisose, kurios turėtų būti svarstomos artimiausiu metu. 

Vaistais prekiauti žada ir degalinėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vaistais prekiauti žada ir degalinėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2018, 12:43 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 3:53 PM

Tuo tikslu siūloma nustatyti, kad prekybos įmonių, kurios norės prekiauti nereceptiniais vaistais, veikla būtų licencijuojama ir kad jos galėtų parduoti tik tokius vaistus, kurie įrašyti į specialų sąrašą, kuris būtų sudarytas, siekiant tinkamai reglamentuoti tokią prekybą. 

Taip siekiama sudaryti gyventojams palankesnes sąlygas įsigyti reikiamus vaistus ir sudaryti daugiau galimybių pasirinkti, kaip jie tai norėtų padaryti.. 

Įvertinus tai, kad vaistai yra ypatinga prekė, kurios neteisingas vartojimas gali pakenkti sveikatai, svarbu ne tik sudaryti jiems sąlygas patogiau įsigyti reikiamų vaistų, bet ir užtikrinti, kad pacientas mažmeninėje vaistų prekybos įmonėje įsigytus vaistus vartotų racionaliai bei saugiai.  

Alternatyvių prekybos vietų atsiradimas sudarytų daugiau galimybių pacientams rinktis, kaip jiems patogiau įsigyti vaistus tais atvejais, kai nėra arti dirbančios vaistinės, tačiau šių vaistų pacientui reikia nedelsiant. Pavyzdžiui, nakties metu prireikia vaistų nuo skausmo.

Tikėtina, kad jais norės prekiauti visą parą dirbančios parduotuvės ar degalinės, esančios ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir mažesnėse gyvenvietėse, kuriose žmonės bet kada gautų jiems reikalingą vaistą. 

Savaime suprantama, atsižvelgiant į kitų Europos šalių, kuriose yra leidžiama prekiauti vaistais ne vaistinėse, patirtį, bus nustatytos labai aiškios ir griežtos taisyklės, kokie vaistai gali būti parduodami ne vaistinėse ir šis sąrašas bus trumpas.

Prekyba nereceptiniais vaistais parduotuvėse, degalinėse ir kitose prekybos vietose bus licencijuojama – Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) šias įmones įrašys į atitinkamą sąrašą. Siekiant, kad jos prekiautų tik kokybiškais, saugiais ir veiksmingais vaistais, o jų veikla bus kontroliuojama. 

Siūloma, kad mažmeninės prekybos vietose būtų galima įsigyti labai mažai vaistų, ir tik tuos, kurie būtų išvardinti specialiame sąraše. Tokių kaip, pavyzdžiui, vaistai nuo skausmo ir uždegimo, burnos ertmės ir ryklės ligoms gydyti, antiseptiniai vaistiniai preparatai ir kt.

Čia nebus galima įsigyti sudėtinių, receptinių, įskaitant ir kompensuojamųjų vaistų. Parduotuvėse ar degalinėse parduodami būtų tik dažniausiai vartojami saugiausi nereceptiniai vaistai.

Vyriausybei pritarus šiems siūlymams, Farmacijos įstatymo pataisos keliautų į Seimą, kuriame būtų apsispręsta. Siūloma, kad šios naujovės įsigaliotų 2018 m. lapkričio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.