Šokiruojantis tyrimas: stebimų asmenų paprašė gerti savo kraują

Norėdami rasti geriausią būdą, kuris padėtų diagnozuoti ir stebėti uždegiminę žarnų ligą, kelių ligoninių, esančių Ciuriche, Šveicarijoje, tyrėjai paprašė 16 sveikų suaugusiųjų išgerti po 10 nedidelių stikliukų savo pačių kraujo.

 Tyrėjai paprašė 16 sveikų suaugusiųjų išgerti po 10 nedidelių stikliukų savo pačių kraujo.<br> 123rf nuotr.
 Tyrėjai paprašė 16 sveikų suaugusiųjų išgerti po 10 nedidelių stikliukų savo pačių kraujo.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 9:44 PM

Paskui mokslininkai surinko jų išmatų mėginius analizei ir pavadino tai „Vampyro tyrimu“.

Sąvoka uždegiminė žarnų liga priklauso sunkiai suprantamoms autoimuninėms būklėms, kurioms būdingas lėtinis virškinamojo trakto uždegimas, sukeliantis viduriavimą, pilvo skausmą, karščiavimą, nuovargį ir kitus nemalonius simptomus.

Nežinant, kas sukelia šią ligą, gali būti sunku nustatyti diagnozę, ypatingai todėl, kad uždegimo laipsnis žarnyne ne visada atitinka simptomų sunkumą.

Šiuo metu geriausias bandymo metodas apima baltymo, vadinamo kalprotektinu, kiekio pamatavimas fekalijose. Išmatų kalprotektinas yra tarsi geras aktyvios uždegiminės žarnų ligos biologinis žymeklis, nes jame gausu neutrofilų, imuninių ląstelių tipo, kurios knibžda žarnyno gleivinėje.

Neutrofilai yra randami žmogaus kraujyje, todėl virškinamojo trakto kraujavimas taip pat parodo ir padidėjusio išmatų kalprotektino kiekį, kuris gali padėti nustatyti aktyvią uždegiminę žarnų ligą.

Šia liga sergantiems asmenims dažnai pasireiškia virškinamojo trakto kraujavimas ir norint išsiaiškinti, ar pacientas tikrai kraujuoja, reikia atlikti endoskopiją, tačiau ši procedūra brangi ir invazinė.

Taigi, Triemli ligoninės, esančios Ciuriche, Gastroenterologijos ir hepatologijos skyriaus vedėjo gyd. Stephano Vavricka komanda nustatė, kiek kraujo turi pratekėti pro virškinamąjį traktą į išmatas, kad būtų galima nustatyti fekalijių kalprotektino kiekį ir diagnozuoti uždegiminę žarnų ligą. Vienintelis nekenksmingas būdas, kuris padeda imituoti virškinamojo trakto kraujavimą, yra savo kraujo nuryjimas.

Nepaisant dažnų šalutinių poveikių, susijusių su didelio kraujo kiekio įsisavinimu, tokių kaip pykinimas, viduriavimas, rėmuo ar vidurių užkietėjimas, tyrimo autoriai pranešė, kad dalyviai įgijo neįprastą patirtį.

Tolesnė jų fekalijų analizė atskleidė, kad padidėjęs išmatų kalprotektino kiekis (> 50 µg/g) pradžioje buvo labai retas, tačiau padažnėjo po 3 dienų kraujo vartojimo po 300 ml kasdien.

Geros žinios yra tai, kad fekalijų kalprotektino kiekis esantis virš 250 ir iki 300 µg/g yra nustatytas kaip žarnyno uždegimo riba pacientams, turintiems uždegiminę žarnų ligą, o autorių teigimu, tai buvo pastebėta tik pas vieną tyrimo dalyvį.

Mokslininkų komanda įspėja, kad stiprus kraujavimas, pavyzdžiui, iš opos, gali suklaidinti tyrimo rezultatus, rašo iflscience.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį