Padėka už ypatingą dovaną – antrą šansą gyventi

Lietuvos asociacija „Gyvastis“ 2018 metų spalio 12-ąją, penktadienį, organizuoja Padėkos renginį, skirtą pagerbti tuos, kurie dalyvauja organų donorystės ir transplantacijos procese. Vieni jų prisideda didžiuliu žmogiškumu ir dosnumu, kiti – nepamatuojamu profesionalumu ir atsidavimu, treti -tikėjimu ir organų donorystės idėjos palaikymu.

Indrė Simonovienė praėjus 6 metams po inksto transplantacijos, pirmoji Baltijos šalyse susilaukė dvynukų.
Indrė Simonovienė praėjus 6 metams po inksto transplantacijos, pirmoji Baltijos šalyse susilaukė dvynukų.
 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos Neurochirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Tomas Tamošuitis.
 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos Neurochirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Tomas Tamošuitis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2018, 10:37 PM

Visų pirma – tai gyvieji donorai, dovanoję savo inkstą ar dalį kepenų savo artimam žmogui – vaikui, anūkui, tėvams, broliui ar sesei, vyrui ar žmonai. Gyvieji donorai Lietuvoje pradėti skaičiuoti nuo pirmosios atliktos inksto transplantacijos Lietuvoje, t.y. nuo 1974 m. Per 48 metus jų suskaičiuota 320. Dažniausiai gyvaisiais donorais tampa mamos, dovanojančios savo vaikams inkstą ar dalį savo kepenų. Vis dėlto, pasitaiko atvejų, kai dėl imunologinių skirtumų tapti donoru savo vaikui negali nė vienas iš tėvų.

Todėl transplantuotiems ir transplantacijų laukiantiems žmonėms, jų artimiesiems labai svarbu pagerbti drąsius ir mylinčius žmones, kurių tylus pasiryžimas gelbsti gyvybes, bet ir taupo valstybės pinigus. Persodinto inksto dėka gyvenančio žmogaus gydymas kainuoja iki 10 kartų pigiau negu laukiančio transplantacijos.

Dar viena labai svarbi donorystės grandis – gydytojai reanimatologai, ruošiantys organų donorus. Jiems tenka psichologinė atsakomybė kalbėtis su donorų artimaisiais, kurie ką tik patyrė netektį, ir prašyti, dovanojant mirusio organus, suteikti galimybę gyventi kitiems. Žinoma, vienas svarbiausių ir sudėtingiausių dalykų – artimųjų sutikimas. Be artimųjų sąmoningo apsisprendimo donorystė būtų neįmanoma. Kaip neįmanoma ji būtų ir be viso gausaus šio sudėtingo ir atsakingo proceso dalyvių būrio.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos Neurochirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Tomas Tamošuitis įsitikinęs, kad sėkmingas donorystės procesas įmanomas tuomet, kai jame dalyvaujantys gydytojai reanimatologai patys tiki kilnia organų donorystės idėja ir šiame procese dalyvauja iš pašaukimo, o ne formaliai. Jauniems reanimatologams bus įteikiamos LR Vyriausybės padėkos už pasiaukojantį darbą.

Renginyje dalyvaus Indrė Simonovienė, kuri praėjus 6 metams po inksto transplantacijos, pirmoji Baltijos šalyse susilaukė dvynukų.

„Suteiktas antras šansas gyventi – tai dovana! Bet, kad ši dovana, suteiks rankose laikyti du nuostabius kūdikėlius tai jau nerealu! Ačiū už galimybę gyventi mums trims! Ačiū donoro šeimai!“, – dėkojam laiminga mama.

Renginyje dalyvaus gyvieji donorai, donorų artimieji.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos padėkos bus įteikiamos dializių slaugytojoms, kurios dializuojamiems pacientams – neįkainuojama atrama ir pagalba.

Šiemet Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ mini veiklos 25 metus. Renginio metu bus apžvelgti organizacijos pasiekimai, kaip keitėsi dializuojamų ir transplantuotų pacientų gyvenimo kokybė.

Padėkos renginys spalio 12 d. (penktadienį) vyks LR Vyriausybės rūmų (Gedimino pr. 11, Vilnius) Didžiojoje salėje. Renginio pradžia – 14.00 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.